«Αυτόπτες μάρτυρες»

«Αυτόπτες μάρτυρες»

Έκθεση-αφιερωμένη στον αείμνηστο φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυριακίδη

Αφιερωμένη στον αείμνηστο φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυριακίδη (1924-2016), είναι η έκθεση «Αυτόπτες μάρτυρες» που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21). Μέσα από ογδόντα έγχρωμες και οι τέσσερις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τέσσερις δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης ο Μπάμπης Γιαννακίδης, ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης, ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος και ο Γιάννης Κεσσόπουλος «περιγράφουν» στιγμές από τη ζωή, τον παλμό και το ρυθμό της Θεσσαλονίκης, με την κάθε φωτογραφία να συνοδεύεται από κείμενα που υπογράφουν 84 άνθρωποι της πόλης, ενώ τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «’Αγιος Στυλιανός». 

Για μια εξαιρετική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι -οι οποίοι όπως επισήμανε αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση- όχι μόνο αναδεικνύουν τις ομορφιές της πόλης, αλλά με τα έσοδα των φωτογραφιών να διατίθενται στον «’Αγιο Στυλιανό», αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι άνθρωποι που νοιάζονται για τη στήριξη της κοινωνίας. 

«Βλέπουμε υπέροχες εικόνες της πόλης μας, διαφορετικές γωνιές και διαφορετικά χρώματα σε μια προσπάθεια που γίνεται για καλό σκοπό, την ενίσχυση του ενός ιδρύματος με σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας και προσφοράς», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

«Συγκινητική» χαρακτήρισε την ανταπόκριση του κόσμου ο Μπάμπης Γιαννακίδης, σημειώνοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι να μη μας κρίνει κάποιος μέσα από όρους και κανόνες φωτογραφίας, αλλά μέσα από τη ματιά των δημοσιογράφων που απαθανατίζουν αυτό που βλέπουν». 

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι γνωρίζονται χρόνια, ωστόσο η συνεργασία αυτή «γεννήθηκε» μέσα από την κοινή τους αγάπη για τη φωτογραφία, αλλά και για το κοινωνικό πρόσημο της πρωτοβουλίας, σημείωσε ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης. 

«Αυτή η έκθεση είναι αφιερωμένη στον πρώτο αυτόπτη μάρτυρα της πόλης, τον μεγάλο, ανυπέρβλητο φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη. Είμαστε «παιδιά» του και μαθητές του», δήλωσε ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος, ενώ ο Γιάννης Κεσσόπουλος υπογράμμισε ότι το σημαντικό σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι “διοχετεύουμε την όποια θετική ενέργεια έχουμε για καλό σκοπό».

 

    

Στο σημείωμά του στον κατάλογο της έκθεσης ο επιμελητής στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, επισημαίνει ότι οι δημιουργοί «επιχειρούν να ακτινογραφήσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές και στιγμές της πόλης, με ευαισθησία και ακονισμένο βλέμμα, χωρίς διακριτή ή ενιαία θεματογραφική βάση». 

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ακόμη ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, Δήμαρχος Καλαμαριάς, οι φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσήνης, Γιώργος Γιακουμίδης και Νίκος Γιακουμίδης και πλήθος κόσμου, ενώ από τις τρεις ώρες της έκθεσης πουλήθηκαν 56 από τις 84 φωτοτογραφίες, για την ενίσχυση του «’Αγιου Στυλιανού». 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022. 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 18:30-21:00. Σάββατο, 12:00-15:00

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Δ. Κεχαγιά)

 

Share this post