Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού για COVID 19

Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού για COVID 19

Υπουργός Υγείας: “Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας”.

«Ο ευρύς εμβολιασμός του πληθυσμού αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι,  λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα για την ροή των ποσοτήτων που θα φθάνουν στην Κύπρο” , δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, δρ. Όλγα Καλακούτα, η οποία σε συνέντευξη τύπου, παρουσίασε το     Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού για COVID 19

Για τις ημερομηνίες παραλαβής των πρώτων ποσοτήτων εμβολίων, η κα. Καλακούτα, είπε ότι αναμένεται τον Ιανουάριο η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Pfizer- Biontech, ενώ εκτιμάται ότι για τη Moderna η αξιολόγηση θα γίνει στα μέσα του Γενάρη. Όπως είπε, στην περίπτωση της AstraZeneca ακόμα να ζητηθεί αδειοδότηση, «οπότε πρέπει να γίνει μετακίνηση της αρχικής ημερομηνίας παραλαβής».

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, είπε η κ. Καλακούτα, θα έχουν οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων, τα οποία, όπως ανέφερε, «γνωρίζουμε ότι είναι γύρω στις 5.000 άτομα». Άρα από το τώρα ξέρουμε , σημείωσε, ότι θα χρειαστούμε 10.000 δόσεις και έχει ήδη προωθηθεί το ζήτημα για την εξασφάλιση συναίνεσης, σημείωσε.

Προτεραιότητα έχουν και οι επαγγελματίες υγείας, δηλαδή εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, τμήματα Ασθενοφόρων (ανεξάρτητα από νοσηλεία COVID).

Όπως είπε, προετοιμασία έχει γίνει και για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες «για παράδειγμα ξέρουμε ότι έχουμε γύρω στις 33.000 άτομα άνω των 80 ετών, άλλες περίπου 33.000 πάνω των 70 και έτσι γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, δρ. Όλγα Καλακούτα, δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται  σε πλήρη ετοιμότητα για  να μπορέσει να ανταποκριθεί με ταχύτητα, όταν τα δεδομένα το επιτρέψουν και φθάσει η στιγμή για την έναρξη του εμβολιασμού του κυπριακού πληθυσμού.

Όπως είπε, η εξασφάλιση των εμβολίων γίνεται μέσω κεντρικής διαδικασίας από την ΕΕ και είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη, είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες, είτε για λιγότερο πλούσιες είτε για χώρες με μικρό πληθυσμό είτε μεγαλύτερες χώρες.

«Δηλαδή, μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τον πληθυσμό μας τα εμβόλια που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς», πρόσθεσε. Η ροή των εμβολίων, σημείωσε, είναι κάτι το τρομερά σημαντικό, «διότι πρώτα απ΄όλα θα μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή πόσα εμβόλια έρχονται στην χώρα μας και ανάλογα να προγραμματιζόμαστε για τις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιάζονται»

Η κ. Καλακούτα, όσον αφορά τον  απαραίτητο υποστηρικτικό εξοπλισμό,  είπε ότι μέσα από τις συμφωνίες γνωρίζουμε και τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να γίνεται η συντήρηση του εμβολίου της κάθε μιας από τις έξι εταιρείες.

«Για παράδειγμα, τα δύο πρώτα εμβόλια, χρειάζονται κάποια διαδικασία συντήρησης, το ένα στους -75 βαθμούς και το άλλο λίγο πιο πάνω αλλά πάλι σε χαμηλές θερμοκρασίες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι προς το σκοπό αυτό, «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες».«Είναι δεδομένο ότι η φύλαξη θα είναι κεντρική. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην ημερομηνία παραλαβής των δύο τεράστιων ψυγείων που θα χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς συντήρησης των εμβολίων, άρα είμαστε μέσα στον προγραμματισμό μας», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, η φύλαξη των εμβολίων θα είναι κεντρική και αναμένεται στις 19 Δεκεμβρίου να παραληφθούν δύο τεράστια ειδικά ψυγεία.

Η κ. Καλακούτα είπε, επιπρόσθετα, ότι η  παραλαβή εμβολίων, η παρακολούθηση της διαδικασίας εμβολιασμών, αλλά και η παρακολούθηση των αποθεμάτων, θα γίνεται μέσω «ενός λογισμικού το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και για να παρακολουθούμε τα εμβόλια κατά τη διαδρομή τους από το χώρο φύλαξης μέχρι το Κέντρο Εμβολιασμού».

Όπως ανέφερε, στην πλήρη εξέλιξη της διαδικασίας, θα υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργήσουν 38 Κέντρα Εμβολιασμού, ένα σε κάθε κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Σύμφωνα με το πλάνο, ανέφερε η κα. Καλακούτα, «για τα άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, θα πηγαίνουν τα συνεργεία μας να εμβολιάζουν τους ασθενείς». Η κ. Καλακούτα είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με ονομαστικά ραντεβού ή αν πρόκειται για ομάδες, θα γνωρίζουν από προηγουμένως τους αριθμούς για να προετοιμαστούν.

«Ένα ραντεβού θα μπορεί να προγραμματιστεί μέσω του λογισμικού και θα μπορεί να το προγραμματίσει ηλεκτρονικά ένα άτομο για τον εαυτό του ή για τον πατέρα ή τη μητέρα του ή κάποιο άλλο άτομο που δεν χειρίζεται το διαδίκτυο. Το λογισμικό για τον εμβολιασμό, θα έχει τρεις «πύλες». Την πύλη δικαιούχων, την «πύλη» που θα αφορά τα κέντρα εμβολιασμών και την «πύλη» δεδομένων που θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο», σημείωσε. Μόλις προγραμματιστεί ηλεκτρονικά ένα ραντεβού, το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του και υπάρχει και δυνατότητα για αποστολή υπενθύμισης τόσο για την πρώτη δόση όσο και για τη δεύτερη. «Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού αν και στην αρχή θα χρησιμοποιούμε και τη γνωστή σε όλους μας παραδοσιακή κάρτα εμβολιασμών», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το λογισμικό, θα είναι επίσης σε θέση να επιτρέπει ή να θέτει φραγή στον προγραμματισμό ενός ραντεβού. «Εάν για παράδειγμα τη δεδομένη στιγμή βάσει του πλάνου μας εμβολιάζονται άτομα άνω των 80 ετών και προσπαθήσει κάποιος που είναι 75 χρόνων να προγραμματίσει ραντεβού, τότε το σύστημα θα του βάζει φραγή», εξήγησε.

Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού … by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Ο υπουργός Υγείας

Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν κάποια διαφοροποίηση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στα εν ισχύ μέτρα και τα αιτήματα για διαφοροποίησή τους. Στην επιστημονική επιτροπή θα μεταφερθούν οι εισηγήσεις των ιδιοκτητών των εμπορικών κέντρων, είπε, προσθέτοντας ότι «αξιολογούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση κάποιων μέτρων».

Εμπορικά κέντρα

Απαντώντας σε ερώτηση, μετά το τέλος της παρουσίασης του πλάνου εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, κατά πόσον γίνονται σκέψεις από την Κυβέρνηση για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ως δεδομένο υπάρχει η απόφαση της περασμένης εβδομάδας.

«Εμείς περιμένουμε, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση κάποιων μέτρων. Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν κάποια διαφοροποίηση», πρόσθεσε.

Αίτημα για άρση του περιορισμού για τον εκκλησιασμό

Ερωτηθείς για το αίτημα να γίνει αλλαγή των περιορισμών που βρίσκονται σε εφαρμογή και αφορούν τον εκκλησιασμό, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «θα ήταν πιο ορθό να κάνουμε όλοι μαζί έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα».

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά στο σημείο που ο κόσμος τα τηρεί. Εάν ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητά τους και δεν τα τηρεί, τότε δεν είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε.Όσον αφορά τον εκκλησιασμό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των πιστών να εκκλησιαστούν τις ημέρες των γιορτών, αλλά προτεραιότητά μας είναι η Δημόσια Υγεία».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Όλα αξιολογούνται. Εγώ θέλω να μεταφέρω την ανάγκη τήρησης των μέτρων, τη σοβαρότητα της κατάστασης και όχι το πώς και που θα αλλάξουμε τα μέτρα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε όλοι ατομική και συλλογική ευθύνη. Βλέπουμε ότι μια μερίδα του πληθυσμού δεν τηρεί τα μέτρα. Πλέον είμαστε οριακά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση  από το ageliaforos.com  για επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, ο υπουργός  διαφώνησε με την άποψη που εκφράζεται από διάφορους κύκλους για αποτυχία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.Σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν είναι εφικτό να γίνεται έλεγχος ταχείας διάγνωσης κάθε μέρα.

Λένε πολλοί, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, ότι έπρεπε να κλείσουμε πιο νωρίς.«Τα μέτρα είναι αποδεκτά εφόσον ο κόσμος καταλαβαίνει την αιτιολόγησή τους. Αν αρχές του Νοέμβρη παίρναμε παγκύπρια τα μέτρα που πήραμε σε  Λεμεσό και  Πάφο, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών; Δεν μπορείς να ρισκάρεις την ψυχολογία του κόσμου προληπτικά. Όλες οι χώρες πήραν μέτρα από το Νοέμβριο. Καμία χώρα δεν έχει χαλαρώσει τα μέτρα. Η μόνη που είχε χαλαρώσει τα μέτρα ήταν η Αγγλία και χθες το Λονδίνο αποφάσισε ότι πάει στην κατηγορία της αυστηροποίησης. Η Ελλάδα είχε ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων και τώρα το ανέβαλε μέχρι το Γενάρη. Εμείς είχαμε την ευχέρεια και μας το επέτρεπαν τα δεδομένα να πάρουμε μόλις την περασμένη εβδομάδα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε. Και αυτά τα μέτρα, είπε ο υπουργός Υγείας, είναι τα μέτρα που προσβλέπουν σε άλλες χώρες ,  όταν θα πάνε σε χαλάρωση.

«Άρα που το στηρίζει κάποιος να λέει ότι αποτύχαμε; Το περιμέναμε, προετοιμαστήκαμε, από τον Σεπτέμβριο παίρνουμε μέτρα. Κάναμε 90 διαφορετικά πρωτόκολλα. Άρα εάν κάποιος δει σε όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είμαστε σε πιο καλό σημείο. Είμαστε η πρώτη χώρα μαζί με την Ελλάδα, που υιοθετήσαμε τα μαζικά rapid tests. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα και δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι ο Υπουργός έλεγε ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα και τελικά πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Το προληπτικό lockdown δεν έχει αποτέλεσμα όταν, δεν έχει διάρκεια και όσες χώρες το έκαναν για να ανοίξουν Χριστούγεννα δεν κατάφεραν», επεσήμανε και τόνισε : Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας”.

«Θα συνεχίζουμε να ζούμε, εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας», πρόσθεσε.

Σίγουρα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, το εμβόλιο «θα μας δώσει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σταδιακά σε προσεκτική άρση πολλών απαγορεύσεων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε όλο αυτό το διάστημα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι  η ανακάλυψη και παραγωγή του εμβολίου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ορόσημο στην τιτάνια εκστρατεία της ανθρωπότητας να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, να τερματίσει την αναστάτωση που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα και να  βοηθήσει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, στους φίλους μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι τα μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά.

«Μετά από πολλούς μήνες επίπονων προσπαθειών από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία των φαρμάκων, φτάσαμε σήμερα, έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Κίνα, στο παρά πέντε της κυκλοφορίας εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Οι εμβολιασμοί είναι ήδη γεγονός σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα από τον ιό και είχαν μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στα Συστήματα Υγείας τους», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, σε λίγες εβδομάδες, «και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας κατά του κορωνοϊού το εμβόλιο, που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ανοσία στους πληθυσμούς μας και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης».

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , Χρίστος Πέτρου, σε ερώτηση για το κατά πόσον ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα γίνεται μια φορά ή αν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, είπε ότι «αυτό δεν μπορούμε ακόμα να το γνωρίζουμε». Οι πρώτοι εθελοντές που πήραν το εμβόλιο, το πήραν στις αρχές του καλοκαιριού, άρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ξέρουμε σε ένα χρόνο. Το πρώτο καταληκτικό σημείο, το οποίο τώρα γνωρίζουμε, είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την σοβαρή νόσο άρα στοχεύουμε, για να μειώσουμε τις νοσηλείες μαζί με τους θανάτους», πρόσθεσε.

 Όσα εμβόλια εγκριθούν, θα εγκριθούν στη ίδια βάση των κριτηρίων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας», κατέληξε.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

 

 

 

 

 

Share this post