Αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα προς την Άγκυρα

Αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα προς την Άγκυρα

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα , συνεδρίασε απόψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ( ΚΥΣΕΑ) , το οποίο εξέτασε ενδελεχώς τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Μετά την συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να το γνωρίζουν, και να το αισθάνονται, ¨απόλυτα ασφαλείς¨». Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο της Ελλάδος.
Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημειώνουν ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον η Άγκυρα θα επιχειρήσει άμεσα γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ενισχύονται συνεχώς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
*Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους, προστίθεται, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.
«Οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας», καταλήγει η δήλωση του κ. Προδρόμου.

Share this post