Αυστηρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα

Αυστηρή απάντηση Αθήνας στην Άγκυρα

Φουάτ Οκτάϊ ” Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας”

Με αυστηρή γλώσσα απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος σε δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου  , Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος απείλησε ότι η επέκατση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ν.μ.”συνιστά αιτία πολέμου”. 

Στην απάντηση του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: “Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου”. 

Με ανακοίνωση του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την  Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες, επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη, δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου.  «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί,  αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους» επισημαίνεται.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η Η Τουρκία δεσμεύεται από το ‘Αρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. “Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά”, προστίθεται.

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Φουάτ Οκτάϊ, σχολιάζοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση και στο Αιγαίο,  δήλωσε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

“Το έθνος μας δεν ακούει τίποτε όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Δεν το νοιάζει όποιο κι αν είναι το τίμημα”, είπε σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Επίσης , έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι η Τουρκία περιμένει ίση μεταχείριση. «Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι ότι η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Οκτάι έστρεψε τα πυρά του και κατά της Γαλλίας μετά τις νέες αυστηρές συστάσεις του προέδρου Μακρόν προς την Άγκυρα: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους η Γαλλία και η Ελλάδα», δήλωσε  ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Γκεμπελική προπαγάνδα

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατέφυγε στην προπαγάνδα του διαβόητου Γκέμπελς , προκειμένου να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ελληνικά F-16  αναχαίτισαν τουρκικά μαχητικά πάνω από την περιοχή της NAVTEX

Διαστρεβλώνοντας την αλήθεια το τουρκικό ΥΠΑΜ  προβάλλει οπτικό υλικό με κλειδωμένο στα τουρκικά σκοπευτικά Ελληνικό F-16.

Ο Τούρκος ιπτάμενος  έχει στα σκοπευτικά του ένα  F-16, που δεν φαίνεται κατά πόσο είναι ελληνικό , ακούγεται να λέει:  «Μπορώ να χτυπήσω αυτόν που είναι μπροστά μου…»

 

Share this post