Αυστηρά μέτρα από το Πατριαρχείο Μόσχας για τον κορονοϊό

Αυστηρά μέτρα από το Πατριαρχείο Μόσχας για τον κορονοϊό

Λίαν αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα σχετικά με τη Θεία Κοινωνία και τα υπόλοιπα Μυστήρια, λόγω  της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, έλαβε το Πατριαρχείο Μόσχας . 

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, που ανακοίνωσε επίσημα η  Εκκλησία Ρωσίας είναι:

Για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας:

1. Η χρήση ποτηριών μιας χρήσεως για το “ξέπλυμα” του στόματος μετά τη Θεία Κοινωνία, με νάμα και νερό, όπως είναι η παράδοση στους Σλάβους.

2. Η χρήση γαντιών μιας χρήσεως από τους ιερείς όταν διανέμουν το αντίδωρο.

3. Οι πιστοί, όταν κοινωνούν, να μη σκουπίζονται όλοι με το μάκτρο, αλλά ο καθένας με διαφορετική χαρτοπετσέτα. Οι χαρτοπετσέτες αυτές μετά θα καίγονται.

4. Οι πιστοί απαγορεύεται να προσκυνούν το Άγιο Ποτήριο όταν κοινωνούν.

Για το Μυστήριο του Βαπτίσματος:

1. Όταν γίνονται Βαπτίσεις περισσότερων του ενός, να μη χρησιμοποιείται το ίδιο αγιασμένο ύδωρ, αλλά να χύνεται μετά από κάθε Βάπτιση και η κολυμβήθρα ή το Βαπτιστήριο να απολυμαίνονται πριν από την επόμενη Βάπτιση.

Για το Μυστήριο του Χρίσματος

1. Να μην χρίονται όλοι με τη μόνιμη χριαλίδα (μπαμπάκι) που υπάρχει στα ειδικά δοχεία του Αγίου Μύρου, αλλά ο καθένας με διαφορετικό μπαμπάκι ή σφουγγάρι, τα οποία μετά θα καίγονται.

Επίσης, οι πιστοί εντέλλονται να μην προσκυνούν το Σταυρό και τις εικόνες. Αντί για προσκύνηση του Σταυρού, ο ιερέας θα θέτει τον Σταυρό επί των κεφαλών των πιστών για ευλογία.

*Πιο αναλυτικά διαβάστε στα ρωσικά και αγγλικά στον  παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.patriarchia.ru/db/text/5608418.html

Εκκλησιαστική πηγή  σχολίασε ότι , αν τέτοια μέτρα ανακοίνωνε το Οικοιμενικό Πατριαρχείο , η Μόσχα θα το κατηγορούσε για...αίρεση.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή , πριν μερικές μέρες , η ρωσική προπαγάνδα για να πλήξει την Ο. Α.Ε . Ουκρανίας και τον Προκαθήμενο της Μητροπολίτη Επιφάνιο διοχέτευσε μια πέρα για πέρα ψευδή είδηση και συκοφαντική είδηση , η οποία εμφανίστηκε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», με τίτλο: «ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο Επιφάνιος ζητά κύπελλα μιας χρήσης για την Θεία Κοινωνία -ΑΙΣΧΟΣ!».


Όμως οι επίσημες ανακοινώσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού  ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχουν με την πιο πάνω προπαγάνδα .  Οι ανακοινώσεις έχουν αναρτηθεί δημόσια τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας  Ουκρανίας όσο και στην σελίδα της στο Facebook. Πρόκειται για μια σειρά από οδηγίες και συμβουλές προς τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Κρατικών Αρχών της Ουκρανίας και των ειδικών επιστημόνων, όπως γίνεται αυτόν τον καιρό σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, αλλά και σύμφωνα με ήδη υπάρχουσες συμβουλές και προτροπές άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Οι τοπικές Εκκλησίες, οι οποίες έχουν προηγουμένως αντιμετωπίσει την επιδημία, έχουν δεχθεί συστάσεις να λάβουν ορισμένα μέτρα, και συγκεκριμένα:

*Να ενισχύσουν την αντι-επιδημική ασφάλεια στους ναούς, να χρησιμοποιούν απολυμαντικά, ιδίως για να διατηρούν καθαρά τις εικόνες και τα άλλα ιερά αντικείμενα.
* Κατά την περίοδο της πανδημίας, και ιδιαίτερα στην περίπτωση αυξημένου κινδύνου σε συγκεκριμένες περιοχές, οι πιστοί μπορούν κάλλιστα να προσκυνούν τα ιερά αντικείμενα (π.χ. τον Σταυρό, τις Εικόνες, τα Ιερά Λείψανα) χωρίς να τα ασπάζονται με το στόμα.
* Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για τον χαιρετισμό και την απόδοση σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της Εκκλησίας, ιδίως ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς που δίνουν και λαμβάνουν ευλογία.
* Προσωρινά να μην μεταφέρονται ιερά αντικείμενα (Ιερά Λείψανα, Θαυματουργές Εικόνες) από τους τόπους όπου φυλάσσονται μόνιμα.
* Μετά τη Θεία Κοινωνία είτε να χρησιμοποιείτε ποτήρια μιας χρήσεως (ενν. για να πίνουν νερό για «ξέπλυμα» του στόματος) είτε να τρώτε μόνο το αντίδωρο.»

Συνεδρίαση Ι. Σ. Εκκλησίας Ρωσίας
Στην πρώτη της συνεδρίαση για το έτος 2020 συνήλθε, στις 11 Μαρτίου, στην Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ρωσίας.

 


Προ της ενάρξεως της συνεδριάσεως ο Πατριάρχης Κύριλλος προσφώνησε τους συνοδικούς Αρχιερείς , αναφέροντας:
«Σας καλωσορίζω όλους σας, αγαπητοί Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αρχιερείς, στην τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου!
Σήμερα έχουμε μια επαρκώς διευρυμένη ημερήσια διάταξη, η οποία θα περιλαμβάνει πολλά σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των όχι απλών, που αφορούν τη στελέχωση. Θα ήθελα όμως προηγουμένως να πω μερικά λόγια για την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στη Μόσχα εξαιτίας της εμφανίσεως του κορονοϊού. Με το έλεος του Θεού δεν πρόκειται για επιδημία ή πανδημία, καταγράφηκαν απλώς μεμονωμένα κρούσματα, αλλά η νόσος είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ύπουλος, γι᾽ αυτό πρέπει να ανακοπεί η εξέλιξή της κατ᾽ εκείνο το στάδιο, που η διαδικασία είναι ακόμη ελεγχόμενη.
Στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη λαμβάνονται αρκετά καλά μελετημένα μέτρα προς αποτροπή της διαδόσεως της νόσου, αλλά πάντα προκύπτει το ερώτημα: πώς θα συμπεριφερθεί η Εκκλησία στη μία ή την άλλη περίπτωση; Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και θα επισημάνω ότι έχουμε σαφή προηγούμενα. Διήλθαμε μέσα από πολλές επιδημίες. Ενθυμούμαι την επιδημία της χολέρας, η οποία κάποτε αναστάτωσε πολύ και τον πληθυσμό και την κοινωνία και τις Αρχές. Η Εκκλησία διαθέτει ορισμένη πείρα εργασίας υπό τέτοιες συνθήκες, αλλά όπως ήδη είπα, δεν γίνεται λόγος για κάποια επιδημία. Υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα, αλλά θα ήταν χρήσιμο να συζητήσουμε την ενδεχόμενη αντίδραση της Εκκλησίας μας σε αυτό το φαινόμενο.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι κατά το διάστημα, που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρία, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις, σχετικές με την εξωτερική εκκλησιαστική δραστηριότητα. Θα ήθελα να επικεντρωθώ ιδίως στη συνάντηση Προκαθημένων και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία. Ήταν η πρώτη προσπάθεια συνοδικής συζητήσεως του προβλήματος, το οποίο προέκυψε στην οικουμενική Ορθοδοξία εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία. Θα παραθέσω ορισμένες σχετικές πληροφορίες για τη διοργάνωση αυτή και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το εν λόγω ζήτημα.
Ακόμη θα ασχοληθούμε με αρκετά σπουδαία ζητήματα της εσωτερικής ημερήσιας διάταξης, γι᾽ αυτό σας καλώ όλους σε ενεργό συνεργασία».
Μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: οι Μητροπολίτες Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Κισινέφ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Αστανάς και Καζαχστάν Αλέξανδρος, Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν Βικέντιος, Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Μινσκ και Ζασλάβ Παύλος, Πατριαρχικός Έξαρχος της Λευκορωσίας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Βοσκρεσένσκ Διονύσιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας.
Για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της θερινής περιόδου (Μάρτιος – Αύγουστος) προσεκλήθησαν επίσης ο Μητροπολίτης Ιρκούτσκ και Αγκαρά Μαξιμιλιανός, ο Αρχιεπίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων, οι Επίσκοποι: Αχτούμπα και Ενοτάγιεφκα Αντώνιος, Ουβάροβο και Κιρσάνοφ Ιγνάτιος, Νίζνι Ταγκίλ και Νεβιάνσκ Ευγένιος.

 

 

 

Share this post