Αύριο Τουρκοκύπριοι βγαίνουν στους δρόμους κατά Άγκυρας-Τατάρ

Αύριο Τουρκοκύπριοι βγαίνουν στους δρόμους κατά Άγκυρας-Τατάρ

Η νεοσυσταθείσα  τουρκοκυπριακή πλατφόρμα «Βούληση και Δημοκρατία» διοργανώνει αύριο   μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας , στην πλατεία Ινονού, διαδηλώνοντας υπέρ του σκοπού ίδρυσή της, δηλαδή την προστασία της Δημοκρατίας και της ελεύθερης βούλησης, στοιχεία τα οποία κλονίζονται συθέμελα με την , όπως υποστηρίζει, πολιτική της Άγκυρας και  την εκλογή του Ερσίν Τατάρ.

Η ανταπόκριση στο διαδικτυακό κάλεσμα της πλατφόρμας είναι μεγάλη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, που μίλησαν στην εφημερίδα «Πολίτης». Στην  πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε από έφηβους και νέους, συμμετέχουν και στηρίζουν όλα τα προοδευτικά, κεντρο-αριστερά τουρκοκυπριακά κόμματα, μεταξύ αυτών  το Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμμα και του κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στη διαδήλωση δήλωσε ότι θα παραστεί ο Μουσταφά Ακιντζί, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης, αλλά και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η δυναμική των διαδηλώσεων της νέας πλατφόρμας, θα είναι ανάλογη αυτών που γίνονταν το 2002 – 2003 υπέρ της λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως χώρος των συγκεντρώσεων η πλατεία Ινονού, η πλατεία δηλαδή στην οποία πραγματοποιούνταν τότε οι μαζικές συγκεντρώσεις των Τουρκοκυπρίων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ξεκινά  διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό για να διαπιστώσει,  αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για  άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο.

Η κ. Λουτ   αναμένεται στην Κύπρο στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ σε σχέση με τις επαφές που θα έχει με τις εγγυήτριες δυνάμεις, το πιθανότερο είναι να γίνουν εξ αποστάσεως.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέμενε από το Νοέμβριο του 2019 και τη συνάντηση του Βερολίνου την ολοκλήρωση της «εκλογικής διαδικασίας» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να ξεκινήσει την προσπάθεια για σύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο αρχικά σε άτυπη μορφή.

Ο γ.γ.του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες , έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει τη διάσκεψη, προτού πειστεί από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν οι συνεργάτες του ότι οι συναντήσεις θα είναι χρήσιμες.

Ο  Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά σήμερα   τηλεφωνική επικοινωνία με την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τον πληροφόρησε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο περί τα τέλη Νοεμβρίου. Ο κ. Αναστασιάδης  ζήτησε από την κυρία Λουτ να μεταφέρει στον γ.γ. των ΗΕ τις ευχαριστίες του για την ετοιμότητα του να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για συνέχιση των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

Ζήτησε, επίσης, να μεταφέρει στον ότι «μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για παραγωγική διαπραγμάτευση προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Share this post