Αύριο στην Μητρόπολη Πάφου εκλογές για το τριπρόσωπο

Αύριο στην Μητρόπολη Πάφου εκλογές για το τριπρόσωπο

Μιά Κυριακή, μετά τις προεδρικές εκλογές,  λαός και κλήρος της Πάφου προσέρχονται αύριο, 19.2. 2023,  στις κάλπες για να υποδείξουν στην Ιερά Σύνοδο το τριπρόσωπο, από το οποίο αυτή θα εκλέξει τον νέο Ποιμενάρχη τους σε διαδοχή του νυν Αρχιεπισκόπου Γεωργίου. 

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τους Επισκόπους Καρπασίας Χριστοφόρο και Αμαθούντος Νικόλαο , καθώς και από  τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ηγούμενο της Μονής του Απόστολου Βαρνάβα και τον Αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυών, Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Πάφου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται  ότι θα είναι πρώτος στο τριπρόσωπο. Ζητούμενο είναι, αν θα περάσουν στο τριπρόσωπο οι δύο Επίσκοποι ή ένας εξ΄αυτών θα μείνει εκτός και οι Παφίτες θα επιλέξουν τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη. Σημειώνεται ότι οι δύο Αρχιμανδρίτες είναι από την Πάφο και αυτό θα παίξει ρόλο. 

Επίσκοπος Καρπασίας

Επίσκοπος Αμαθούντος

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης

Αρχιμανδρίτης Τυχικός

Πάντως, σύμφωνα με τον  Έφορο Εκλογής , Ιωάννη Χαριλάου, υποψήφιοι είναι όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο κ. Χαριλάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για τον καταρτισμό του τριπρόσωπου, που θα οδηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο προκειμένου να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Πάφου.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου ανέρχεται σε 52.164, που έχουν κατανεμηθεί σε 126 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 19 στην επαρχία Λεμεσού και ένα στην επαρχία Λευκωσίας.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την 19η Φεβρουαρίου 2023 και διαμένουν για ένα τουλάχιστον έτος στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, και συμπεριλαμβάνονται στους Εκλογικούς Καταλόγους, εκτός των προσφύγων. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μμ και από η ώρα 2.00 μμ μέχρι τις 5.00 μμ.

Το ψηφοδέλτιο εσωτερικά θα είναι λευκό και ο εκλογέας θα γράψει στο εσωτερικό του ψηφοδελτίου τον κληρικό  της επιλογής του. Ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι ο οποιοσδήποτε εκλογέας δικαιούται να υποβάλει γραπτώς τις ενστάσεις του κατά της εκλογικής διαδικασίας, εντός τριών ημερών μετά την ημέρα των Εκλογών, στο Γραφείο του  Εφόρου Εκλογής. Η περίοδος ενστάσεων λήγει στις 22 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 13:00).

Share this post