Αύριο Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στην Φανερωμένη της Κυζίκου

Αύριο Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στην Φανερωμένη της Κυζίκου

Ζωντανή αναμετάδοση από τον τ/σ 4Ε
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος , θα τελέσει αύριο Κυριακή ( απόδοση της εορτής της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου) την Θεία Λειτουργία , όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, στα ερείπια της  ιστορικής Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου. 
Για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας βοήθεια προσφέρουν ο 
δήμαρχος Αρτάκης (Erdek) κ. Hüseyin Sarı και οι συνεργάτες  του. 
Η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το 2014. 

Η Μονή της Φανερωμένης ήταν γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα. Όταν το 1922 οι Αρτακηνοί εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κατάφεραν και διέσωσαν την εικόνα, την οποία μετέφεραν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε φυλάσσεται στο αριστερό κλίτος του πατριαρχικού ναού στο Φανάρι.

Τα ερείπια της μονής, η οποία σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε επί Αυτοκράτορος Βυζαντίου Ζήνωνος και ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε περί το 1860, βρίσκονται μέσα σε κοιλάδα στην υψηλότερη κορυφή του Δινδύμου Όρους. Ο χώρος καλύπτεται από μεγάλα πλατάνια. Η Κύζικος συνδέεται με την Κύπρο , διότι κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών εγκαταστάθηκε εκεί με μέρος του ποιμνίου του ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

*Η αυριανή Θ. Λειοτουργία θα μεταδίδεται ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης 4Ε

Share this post