Αύριο η μάχη των βουλευτικών εκλογών

Αύριο η μάχη των βουλευτικών εκλογών

Η Κύπρος βρίσκεται μια «ανάσα» πριν από τη μεγάλη μάχη των Βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο , Κυριακή 30 Μαΐου,  σε πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Οι αρχηγοί των κομμάτων και οι υποψήφιοι έχουν ήδη στείλει τα δικά τους μηνύματα προς τους πολίτες,  ενώ το μεγάλο στοίχημα θα είναι η προσέλκυση των ψηφοφόρων χωρίς μεγάλο ποσοστό αποχής σε μια χρονική περίοδο με ποικίλες προκλήσεις για τον τόπο, από τις εξελίξεις στο κυπριακό μέχρι τη διαχείριση της Covid-19 που έχει αποτελέσει θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης ουκ ολίγες φορές. Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε  τα μεσάνυχτα, ενώ τα 600.000 ψηφοδέλτια έχουν παραδοθεί μαζί με τις κάλπες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. 

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 658 υποψήφιοι, 651 από 15 εκλογικούς κόμματα ή  συνδυασμούς και επτά μεμονωμένες υποψηφιότητες. Περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, ποσοστό 24,31%. Το 2016 οι υποψήφιοι ήταν 493 και περιλάμβαναν 108 γυναίκες, ποσοστό 21,90%. Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.

Νέο μητρώο 21 κομμάτων

Για την αποφυγή λάθους ετοιμάστηκε επικαιροποιημένο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων με 21 εν ισχύ πολιτικά κόμματα με αλφαβητική σειρά: Αλλαγή Γενιάς, Αλληλεγγύη, Αμμόχωστος για την Κύπρο, Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, Αφύπνιση -2020-, Δημοκρατική Παράταξη, Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, Εγώ ο Πολίτης, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Ενωμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Κύπρου, Κίνημα Δικαίωση Στήριξη Επιστροφή, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, Νέα Οριζόντια Δύναμη, Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης, Πατριωτικός Συνασπισμός, Πνοή Λαού, Συμμαχία Πολιτών. 

Η εκλογική περιφέρεια με τους περισσότερους εκλογείς είναι η Λευκωσία με 196.194 ψηφοφόρους και ακολουθεί η Λεμεσός με 115.002, η Αμμόχωστος με 114.194, η Λάρνακα με 58.333, η Πάφος με 45.050 και η Κερύνεια με 28.816 εκλογείς.

 

 

Μια διαφορετική μάχη

Η μάχη της Κυριακής σίγουρα θα διαφέρει από τις προηγούμενες λόγω της πανδημίας. Θα διεξαχθεί κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στην ψηφοφορία, στα κινητά εκλογικά κέντρα αλλά και στη διαλογή των ψήφων. Αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά, αυστηροί έλεγχοι και ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα, στα οποία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασθενείς με κορωνοϊό διαμορφώνουν το σκηνικό. Η ασφάλεια των ψηφοφόρων αλλά και όλων όσων εργάζονται για αυτές τις εκλογές είναι η προτεραιότητα όλων.

 Κάθε κάλπη παραδιδόταν μαζί με πλαστική σακούλα, που περιέχει αντισηπτικά χεριών και χαρτιά καθαρισμού. Ακόμη μια ιδιαιτερότητα αυτών των βουλευτικών εκλογών είναι ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, οι κάλπες ζύγιζαν περισσότερο. Κι αυτό καθώς το εσωτερικό τους περιελάμβανε περισσότερες από 500 κόλλες μεγέθους Α3 για να αντικαθίστανται κάθε φορά που ένας ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο παραβάν, προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, η ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κατά την παράδοση των καλπών δεν έγινε ώστε η διαδικασία να πραγματοποιηθεί σταδιακά για αποφυγή συνωστισμού και εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Γα τη ψηφοφορία έχει καταρτιστεί ειδικό πρωτόκολλο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση απόστασης δύο μέτρων από κάθε πρόσωπο, που θα βρίσκεται στο κέντρο, με εξαίρεση οικογένειες και τους υπαλλήλους, που θα χειρίζονται τον κατάλογο και θα δίδουν τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι θα εργάζονται πίσω από διαφανές προστατευτικό κάλυμμα.

Όλοι με μάσκα

Κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο, χωρίς τη χρήση μάσκας.  Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε με το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε με το δελτίο ταυτότητάς τους. Εξαίρεση αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους.

Αύριο  αναμένεται ότι θα εργασθούν γύρω στα 7.800 άτομα, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλ. την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, τη φρούρησή τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτοί κατανέμονται σε 5.200 άτομα στα εκλογικά κέντρα, 500 στις γραμματείες, καθώς επίσης 2.100 είναι αστυνομικοί.

Πώς ψηφίζουν τα 91 κρούσματα

Οι ασθενείς με κορωνοϊό που θα ψηφίσουν την Κυριακή ανέρχονται σε 91. Οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα.

Οι εγγραφέντες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κατανέμονται σε επίπεδο Επαρχίας, αναλύονται ως ακολούθως:

Λευκωσία: 32

Λεμεσός: 13

Λάρνακα: 15

Αμμόχωστος: 22

Πάφος: 9

Θα λειτουργήσουν δέκα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα και συγκεκριμένα, τέσσερα στην Επαρχία Λευκωσίας, δύο στην Επαρχία Λεμεσού, και από ένα στις Επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχει ως εξής:

Σήμερα ο/η Προεδρεύων υπάλληλος θα ενημερώσει τηλεφωνικώς τον/την εκλογέα για το χρόνο περίπου της επίσκεψης στη διεύθυνση αυτοπεριορισμού του/της. Η ενημέρωση θα γίνει με κλήση στον αριθμό τηλεφώνου, που έχει δηλώσει ο/ εκλογέας. Αύριο  ο/η Προεδρεύων θα επικοινωνήσει εκ νέου, τουλάχιστον μια ώρα πριν την επίσκεψη, ενημερώνοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια για το χρόνο της επίσκεψης, δίδοντας χρονικό διάστημα μισής ώρας (για παράδειγμα θα ενημερώνεται, πως η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 09:00 και 09:30). Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία στον πρώτο αριθμό, θα γίνει προσπάθεια επικοινωνίας στο δεύτερο. Το κινητό εκλογικό κέντρο θα στελεχώνεται από δύο υπαλλήλους και θα συνοδεύεται από αστυνομικό. Η διακίνηση του προσωπικού θα γίνεται με όχημα της Αστυνομίας, το οποίο θα οδηγεί δεύτερος αστυνομικός.

Η εκκίνηση των κινητών εκλογικών κέντρων θα γίνει από συγκεκριμένους χώρους , όπου θα γίνει σφράγιση των ψηφοδελτίων και των καλπών. Οι χώροι αυτοί μπορούν να επιθεωρηθούν από τους εκπροσώπους των συνδυασμών, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά. Για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών στη διαδικασία ψηφοφορίας, στα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα.

Κατά την επίσκεψη του κινητού εκλογικού κέντρου στο χώρο περιορισμού του/της, ο/η εκλογέας θα πρέπει να ψηφίσει ακολουθώντας τις υποδείξεις του/της Προεδρεύοντα και τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο του Υπουργού Υγείας. Για σκοπούς διασφάλισης της υγείας του προσωπικού του εκλογικού κέντρου, ο/η εκλογέας θα πρέπει απαραιτήτως όπως φέρει μάσκα προστασίας και να απολυμάνει τα χέρια του/της, πριν έλθει σε επαφή με το ψηφοδέλτιο, έντυπο ή την κάλπη. Επίσης, δεν θα υπογράψει στον εκλογικό κατάλογο, αλλά θα συμπληρώσει βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αφού παρουσιάσει εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο ταυτότητα.

Η καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων από τις κινητές κάλπες θα γίνει στον χώρο αφετηρίας τους.

Με βάση το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, οι επαφές κρουσμάτων του ιού μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τους κέντρο.

Ώρες ψηφοφορίας

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12.00 μ. – 1.00 μ.μ., σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ για τα εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ώρες που έχουν καθοριστεί είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα μεταξύ 12.00 μ. – 12.30 μ.μ., τοπική ώρα, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα παντού.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

 

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, στις εκλογικές περιφέρειες που κατέρχονται τέτοιοι υποψήφιοι, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Σταυροί προτίμησης

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, είναι πέντε για τη Λευκωσία, τρεις για τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο, δύο για τη Λάρνακα και από ένας για την Πάφο και την Κερύνεια. Τονίζεται, ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που προβλέπονται στον Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι επικεφαλής των κομμάτων δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης, γι’ αυτό δίπλα από τα ονόματά τους, στο ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχει τετραγωνάκι, εκτός εάν επέλεξαν διαφορετικά, οπότε έχουν και αυτοί τετραγωνάκι δίπλα από το όνομά τους.

Share this post