Σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού

Σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού

 Σήμερα , 24 Απριλίου 2021, στις 6.00 μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος Β’ θα τελέσει τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού  στην εντός των τειχών Λευκωσία (πλησίον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής). Ο Ναός θα είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Βαρνάβα , ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος  θα τελέσει στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού  Αγιασμό και στη συνέχεια θα προστεί του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, με την ευκαιρία της εορτής της Κυριακής των Βαΐων.

Αύριο ,  Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα τελέσει στον νέο Καθεδρικό Ναό την πρώτη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας , Χριστοφόρου, Νεαπόλεως,  Πορφυρίου και Μεσαορίας,  Γρηγορίου.  

Οι Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και η Ανάσταση θα γίνουν στον νέο Ναό, του οποίου τα επίσημα εγκαίνια τοποθετούνται σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα έργα. Χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Ναό και ενημερώθηκε  για την πορεία των εργασιών.

Ο νέος Ναός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Στην αψίδα του Ναού τοποθετήθηκε ήδη, όπως έχει γράψει ο ageliaforos ψηφιδωτή σύνθεση της Παναγίας Βρεφοκρατούσας κατά το πρότυπο του ψηφιδωτού, που υπήρχε στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Νίκαια της Μ. Ασίας και καταστράφηκε το 1922.

Το τέμπλο του Καθεδρικού Ναού είναι ξυλόγλυπτο από ξύλο δρυ.  Κατασκευάστηκε, όπως και τα άλλα ξυλόγλυπτα ( Αρχιερατικός Θρόνος, Άμβων , αναλόγια κλπ) από τον Οίκο Αγριδιώτη , στην Λευκωσία. Όλα φέρουν στιλβωμένο φύλλο χρυσού, το οποίο τοποθέτησε ο μοναχός Δομέτιος.

Οι μεγάλες οι εικόνες του τέμπλου   είναι έργο του αγιογράφου Αδάμου Αδάμου από την Λάρνακα. Έργο του ιδίου είναι και οι εικόνες των βημοθύρων της Ωραίας Πύλης. Οι μικρές εικόνες ψηλά στο τέμπλο είναι των Μάριου και Γεωργίου Σταυρινού από την Τερσεφάνου.

Η Αγία Τράπεζα έχει κατασκευαστεί από κέδρο, κυπαρίσσι και πεύκο, τα τρία είδη ξύλου από τα οποία είχε γίνει ο Σταυρός , στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός. Η εικόνα της Καθόδου του Χριστού εις τον Άδη (Ανάσταση), που κοσμεί την μπροστινή πλευρά της Αγίας Τράπεζας, φιλοτεχθήθηκε από τον Αδάμο Αδάμου.

Το δάπεδο του Ναού είναι καλυμμένο με μάρμαρο από την Ελλάδα και κοσμείται από ωραία σχέδια.

Ο κυρίος Ναός είναι χωριτικότητας περίπου 400 ατόμων και ο γυναικωνίτης 200.

Share this post