Αβέρωφ Νεοφύτου :”Η ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν τελειώνει την επόμενη Κυριακή”.

Αβέρωφ Νεοφύτου :”Η ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν τελειώνει την επόμενη Κυριακή”.

Εκφοβισμός από στελέχη του ΔΗΣΥ για να μην εκλεγεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Τον “μπαμπούλα ” του ΑΚΕΛ , επικαλούνται βασικά γνωστά στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και να εναρμονιστούν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης, κάνουν λόγο για  την “διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης (ΔΗΣΥ)  και το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας”

Η ανακοίνωση Νουρή

“Με αποκλειστικό γνώμονα την διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης και το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές και αξίες που προτάξαμε καθ΄όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, κατέληξε σε μια συνειδητά τεκμηριωμένη απόφαση, για κατά συνείδηση ψήφο των φίλων και υποστηρικτών του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Η απόφαση μας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι, για διαφορετικούς λόγους, κανένας έκ των δύο υποψηφίων δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί επίσημα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό αφού δεν πληρεί τις προυποθέσεις που το κόμμα θέτει. Αφ’ ενός γιατί τα φαινόμενα αποστασίας δεν μπορούν να επικροτούνται κι αφ’ ετέρου γιατί οι συνέπειες της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ ήταν καταστροφικές για τη χώρα.

Η απόφαση μας συνοδεύτηκε και από την δέσμευση των στελεχών πρώτης γραμμής για αποφυγή δημόσιων δηλώσεων, ώστε αφενός μεν να μην οξυνθεί περαιτέρω το κλίμα και αφετέρου να επιδειχθεί σεβασμός στη βούληση και την κρίση των φίλων και υποστηρικτών μας για να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είναι μετα λύπης μου που παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα, στελέχη της παράταξης εργολαβικά προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια ποδηγέτησης των μελών και φίλων του Δημοκρατικού Συναγερμού προσπαθώντας να πεισθούν για την στήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ.

Πέραν της παραγνώρισης της συλλογικής δέσμευσης και απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, στην προσπάθεια τους επιλεκτικά παραλείπουν να θέσουν τους προβληματισμούς που απετέλεσαν τον λόγο της λήψης απόφασης για να μην στηριχθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους κινδύνους που ελλοχεύει για την χώρα η επαναφορά της αριστεράς στη διακυβέρνηση του τόπου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι δυνατόν το Πολιτικό Γραφείο να αποφασίζει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει στην αντιπολίτευση χωρίς καμία συμμετοχή στελεχών του στην όποια επόμενη κυβέρνηση και κάποιοι καταστρατηγώντας την απόφαση του συλλογικού οργάνου, να τορπιλλίζουν την ενότητα, υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα εκλογής του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πρακτικές υπαγόρευσης και ποδηγέτησης δεν ταιριάζουν στην Παράταξη μας και στον υπερήφανο μας κόσμο. Ας σεβαστούμε την ωριμότητα των υποστηρικτών μας και ας τους επιτρέψουμε να επιλέξουν ανεπηρέαστοι”.

Ιωνάς Νικολάου

“Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των Προεδρικών εκλογών έχει θέσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε μια πρωτόγνωρη και δυσάρεστη θέση. Δεν είναι όμως του παρόντος να αναλύσουμε τους λόγους της εκλογικής μας αποτυχίας. Του παρόντος είναι να διασφαλίσουμε την ενότητα του κόμματος μας.

Παρά τις απαράδεκτες συμπεριφορές που καταγράφηκαν κατά τη συνεδρία, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για ψήφο κατά συνείδηση είναι ένα ορθό, πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η παραδοχή ότι ο Πρόεδρος του κόμματος μας βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ κ. Μαυρογιάννη και ότι θα τον ψηφίσει με υποχρεώνει να δημοσιοποιήσω και την δική μου πολιτική θέση. Ενώπιον μας, την ερχόμενη Κυριακή, έχουμε την επιλογή επανόδου του ΑΚΕΛ στην εξουσία μέσω του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη ή να ψηφίσουμε τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τήρησε μια στάση έναντι του ΔΗΣΥ που έχει δημιουργήσει δικαιολογημένη απογοήτευση και θυμό. Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος, να μην επιλέξουμε κανένα.

Η τρίτη επιλογή ευνοεί την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη / ΑΚΕΛ. Όση κι αν είναι η απογοήτευση που μας διακατέχει, η επιχειρούμενη ανάδειξή της δεν μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο που ελεύθερα και υπεύθυνα θα καθορίσει την βούληση, άποψη και κρίση μας. Δεν θα είμασταν υπεύθυνη πολιτική δύναμη εάν λαμβάναμε αποφάσεις με κριτήριο το συναίσθημα και όχι το συμφέρον του τόπου. Και το συμφέρον του τόπου προστάζει όπως διαφυλάξουμε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ασφάλεια και ευημερία της Κύπρου από τις αποδεδειγμένα επικίνδυνες πολιτικές του ΑΚΕΛ.

Η διαφύλαξη του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και της ΗΠΑ – ως ομπρέλα ασφάλειας μας-, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η ενσωμάτωση, η δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα αποτελούν αταλάντευτες προτεραιότητες που δεν μπορεί να εκτίθενται στις αδιαμφισβήτητες αγκυλώσεις των πολιτικών του ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου η επιλογή μου είναι να ψηφίσω τον Νίκο Χριστοδουλίδη τη δεύτερη Κυριακή, στο πλαίσιο της απόφασης του Π.Γ. για μη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει”.

Κυριάκος Κούσιος

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι με τη στάση μου μπορώ να συμβάλω στην επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία και δεν μπορώ να επιλέξω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση στην οποία αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι «ο ίδιος, θα έπρεπε πρώτος να σεβαστεί την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ».

Στην δήλωσή του ο κ. Κούσιος αναφέρει ότι «είμαι περήφανος διότι είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού, της παράταξης που αποτελεί από την ίδρυσή της, το 1976, τον πυλώνα σταθερότητας, υπεύθυνης και σοβαρής πολιτικής, προσηλωμένης σε αρχές και αξίες».

Σημειώνει ότι ο ίδιος σεβάστηκε απόλυτα την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για ψήφο κατά συνείδηση, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

«Είναι με λύπη που διαπιστώνω ότι μέλη της ανώτατης ηγεσίας, κατά παράβαση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, παρεμβαίνουν και καθοδηγούν, οργανωμένα μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος προς τον υποψήφιο της προτίμησής τους», σημειώνει, προσθέτοντας ότι και ο Πρόσεδρος του ΔΗΣΥ «έχει καθημερινή επαφή με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη», ενώ κάνει και δηλώσεις «οι οποίες σαφέστατα καταδεικνύουν την προτίμησή του, ως Προέδρου της παράταξης, προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη».

«Θεωρώ ότι ο ίδιος, θα έπρεπε πρώτος να σεβαστεί την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού», συνεχίζει.

Γι’ αυτό και μετά από τα παραπάνω, τοποθετείται και ο ίδιος δημόσια, όπως αναφέρει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαγράψει «τις συνέπειες της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από το ΑΚΕΛ», «την καταβαράθρωση της οικονομίας, τα κοινωνικά παντοπωλεία, την εξαθλίωση και την προσβολή της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας του κάθε Κύπριου πολίτη και την διεθνή απομόνωση της χώρας μας».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε οτιδήποτε με το ΑΚΕΛ, το οποίο βρισκόταν πάντοτε απέναντί μας. Δεν συμφωνήσαμε ούτε στο Κυπριακό, ούτε στην οικονομία, ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε στον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας, ούτε στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο του τόπου. Και δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε. Δεν μπορώ με κανένα τρόπο να δεχθώ το ΑΚΕΛ να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρει επίσης ότι οι πολιτικές αποφάσεις ύψιστης σημασίας πρώτα για τον τόπο, αλλά και για την παράταξη, πρέπει να λαμβάνονται νηφάλια, μακριά από πικρίες, συναισθηματισμούς, εμπάθειες και προσωπικές φιλοδοξίες. Πρέπει να γίνεται ορθή, αντικειμενική αξιολόγηση των πολιτικών και άλλων δεδομένων και στόχος και σκοπός θα πρέπει να είναι, πρωτίστως, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας, αλλά και το μέλλον της παράταξης.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να παραμείνει η μεγάλη και ενωμένη παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα, την οικονομική πρόοδο και τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της πατρίδας μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «συνειδητά, λοιπόν, αφού έχω αξιολογήσει τα πιο πάνω δεν μπορώ να διανοηθώ ότι με τη στάση μου μπορώ να συμβάλω στην επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία και δεν μπορώ να επιλέξω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απάντηση προέδρου ΔΗΣΥ

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει λάβει με συντριπτική πλειοψηφία και σε κλίμα συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα, μια πολύ σοφή απόφαση, μακριά από τον όποιο καιροσκοπισμό και με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του: Να μην συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα και να αναλάβουμε την υψηλή ευθύνη της υπεύθυνης αντιπολίτευσης του τόπου, όποιος και αν εκλεγεί», δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Ως εκ τούτου», προσθέτει, «και με απόλυτο σεβασμό στην ελεύθερη σκέψη των μελών και φίλων μας, τους προτρέψαμε να εξασκήσουν την ψήφο τους, κάνοντας την επιλογή τους με βάση την συνείδηση τους.

Σέβομαι κάθε τοποθέτηση και κάθε κριτική που γίνεται, από οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η ελευθερία και η πολυφωνία ήταν πάντοτε η δύναμη της παράταξής μας. Αυτό οφείλουμε να το αποδεικνύουμε ευλαβικά και στην πράξη.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και ενώπιον των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε ενώπιον μας που αφορούν το ύψιστο, την πορεία δηλαδή του τόπου μας, καλώ όλους να κρατήσουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις μας σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και με γνώμονα την ενότητα της παράταξής μας.

Η ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν τελειώνει την επόμενη Κυριακή αλλά θα συνεχίσει για πολλές γενιές ακόμα.

Σε ότι αφορά φήμες που κυκλοφορούν, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι η μοναδική επαφή, συνάντηση ή προσωπική επικοινωνία που είχα τόσο με τον κ. Χριστοδουλίδη όσο και με τον κ. Μαυρογιάννη, ήταν την περασμένη Δευτέρα αρχικά για την διευθέτηση και ακολούθως στη συνάντηση μας στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην παρουσία όλης της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος και καμία απολύτως άλλη».

Ν. Τορναρίτης

Την ερχόμενη Κυριακή επιλέγω κατά συνείδηση τον Νίκο Χριστοδουλίδη» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

«Σήμερα όμως», τονίζει, «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ισχυρή οικονομία, η δημοσιονομική πειθαρχία και σίγουρα ο Ευρωπαϊκός και Δυτικός προσανατολισμός της Πατρίδας μας».

«Ως εκ τούτου», καταλήγει, «από τους δύο εναπομείναντες υποψήφιους που έχουμε μπροστά μας την ερχόμενη Κυριακή επιλέγω κατά συνείδηση τον Νίκο Χριστοδουλίδη».

Share this post