Αβέρωφ : Να μην υπονομεύσουμε το κόμμα

Αβέρωφ : Να μην υπονομεύσουμε το κόμμα

“Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θέλουν να δουν την παράταξή μας να κλυδωνίζεται σήμερα. Στο χέρι μας είναι, να τους διαψεύσουμε!”, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο το διευρυμένο πολιτικό γραφείο του κόμματος.

Ανάμεσα σε άλλα ο . Νεοφύτου είπε:

“Στις ευρωεκλογές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποτελεί ένα από τα λίγα κόμματα της ευρωπαϊκής μας παράταξης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πέτυχε να διατηρήσει την πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και τον ίδιο αριθμό εδρών με εκείνο των εκλογών του 2014.

Αυτοί ήταν και οι κορυφαίοι μας εκλογικοί στόχοι, τους οποίους και έχουμε πετύχει, μέσα σε ένα καθόλου ευνοϊκό κλίμα, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το κόστος από την τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα όρθιο και να αναχαιτιστούν οι ακραίες και φυγόκεντρες δυνάμεις που επιχειρούν να το αποδομήσουν.

Στην Κύπρο, διανύοντας πλέον τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης και αφού πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από την μιζέρια και τη δυστυχία της οικονομικής κρίσης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες προσδοκίες των συμπολιτών μας για να καταστούν πιο σύντομα και με πιο ευκρινή τρόπο χειροπιαστά τα αποτελέσματα της ανάκαμψης.

Και ταυτόχρονα είχαμε απέναντί μας και μια σειρά αρνητικών γεγονότων, που όταν προέκυψαν επισκίασαν τη δημόσια συζήτηση και δεν μας επέτρεψαν να σταθούμε μπροστά στην κοινωνία με τον τρόπο που θα θέλαμε, και να θέσουμε όπως θα έπρεπε τα ουσιαστικά και πραγματικά διακυβεύματα αυτών των εκλογών. Αλλά και το πολύ σημαντικό έργο που έχουμε ήδη επιτελέσει για το καλό της πατρίδας μας.

Είναι ένα γεγονός, ότι στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, πολλοί συμπολίτες μας, ψηφοφόροι με υψηλές απαιτήσεις και υψηλές προσδοκίες από την παράταξή μας, έκαναν άλλες επιλογές. Είτε επέλεξαν να απέχουν, είτε να ψηφίσουν κάποιο άλλο σχηματισμό, το σίγουρο είναι ότι στην πλειοψηφία τους θέλησαν να μας στείλουν ένα μήνυμα.

Σήμερα, λοιπόν, είναι η στιγμή, για να δείξουμε ότι αυτό το μήνυμα το έχουμε λάβει. Και να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας.

Την θέληση μας να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που δεν μας ψήφισαν.

Αλλά και την ευθύνη μας να ξαναδώσουμε την περηφάνεια και τον ενθουσιασμό που δικαιούνται οι Συναγερμικοί που με την ψήφο, την πίστη και την προσπάθειά τους, μας ανέδειξαν και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θέλουν να δουν την παράταξή μας να κλυδωνίζεται σήμερα. Στο χέρι μας είναι, να τους διαψεύσουμε!

Σήμερα μας παρέχεται μια τεράστια ευκαιρία. Η ευκαιρία να διορθώσουμε τα όποια λάθη και αδυναμίες μας και να ξαναβγούμε στην κοινωνία ισχυροί και περήφανοι. Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Σήμερα, είναι η ευκαιρία μας να συζητήσουμε το μέλλον του κόμματος μας. Να επανακαθορίσουμε το ποια παράταξη θέλουμε να έχουμε.

Να αποσαφηνίσουμε και να καθορίσουμε τους νέους και μεγάλους εθνικούς και κομματικούς μας στόχους. Όπως το κάναμε μετά την Τουρκική εισβολή, όπως το κάναμε για να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, όπως το κάναμε για να πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Να επαναβεβαιώσουμε τις αρχές και αξίες που μας κληρονόμησε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο πολιτικός μας πατέρας. Αλλά με πολύ συγκεκριμένο και όχι αόριστο τρόπο.

Την αποφασιστικότητά μας για ένα έντιμο συμβιβασμό στο εθνικό μας πρόβλημα. Την προσήλωση μας στην εθνική μας ταυτότητα, χωρίς εθνικισμούς και φανατισμούς. Την τόλμη να προχωρήσουμε με πιο ριζοσπαστικό τρόπο στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που θα κατοχυρώσει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Κύπρου και όλων των πολιτών της.

Φίλες και Φίλοι,

Ως Πρόεδρος αυτού του κόμματος, έχω ασφαλώς τις δικές μου σκέψεις και απόψεις για το ποιες διορθώσεις και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Κυρίως, για το ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουμε.

Συναγερμός όμως δεν είναι μόνο ο Αβέρωφ. Συναγερμός είμαστε όλοι. Και είμαι εδώ, πρώτα και πάνω απ’ όλα, για να ακούσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, από όποιο μέλος του πολιτικού γραφείου θέλει να τις καταθέσει.

Πριν όμως ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, θέλω να κάνω ξεκαθαρίσω και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το εξής: Πιστώνω όλους όσους έθεσαν, είτε δημόσια είτε και κατ’ ιδίαν, προβληματισμούς για την πορεία μας, με πραγματικό ενδιαφέρον και γνήσια έγνοια για το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Δεν δικαιούμαστε, κανείς εδώ, να δείξει ασέβεια ή περιφρόνηση στην άποψη κανενός συναγωνιστή μας. Είμαι αποφασισμένος να σταθώ προστάτης της όποιας γνώμης εκφραστεί, ακόμη και αν αυτή στρέφεται εναντίον του δικού μου προσώπου. Φτάνει, αυτή η γνώμη, να μην υπονομεύει την ενότητα και την κοινή μας πορεία προς τα μπροστά”.

Στην συνεδρίαση ήταν όλη η κοινοβουλευτική ομάδα και τα μέλη της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Νατάσα Πηλείδου και Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ιστορικά στελέχη έδωσαν το παρών τους :  Παντελής Κούρος, Γιαννάκης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Χρίστος Πουργουρίδης. Δεν προσήλθε  ο Αλέκος Μαρκίδης, παρά την κριτική που άσκησε δημόσια.

Το συντομότερο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις , για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπογράμμισε ο τέως  υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Όπως είπε θα πρέπει να γίνει επαναβεβαίωση πολιτικών, ενώ έθεσε και ζήτημα διαχωρισμού θέσεων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ καθώς οι θέσεις του ΔΗΣΥ διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του ΕΛΑΜ.

Ο  τέως υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης, έθεσε θέμα ηγεσίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αβέρωφ Νεοφύτου για απομάκρυνση του κόμματος από τη βάση, από τις κληριδικές αρχές αλλά και για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Το αν θα επαναλάβει τα όσα είπε στη συνέντευξή του ή αν θα κρατήσει χαμηλότερους τόνους, αναμένοντας –όπως άλλωστε κάλεσε μέσω συνέντευξής του- από ιστορικά στελέχη να δώσουν συνέχεια. Πλην του κ. Παμπορίδη άλλος δεν έθεσε θέμα.

Σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι το κόμμα θα προχωρήσει στα εξής βήματα:

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει συντονισμένα στα επόμενα βήματα τα οποία είναι:
1. Εις βάθος αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από μια επιτροπή πολιτικών προσώπων που δεν είχαν εμπλοκή στην καθημερινή διαχείριση των θεμάτων, ώστε η αξιολόγηση και η ανάλυση που θα προκύψει να είναι αμερόληπτη. Η ίδια επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή Πρόεδρο και ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου, θα εξετάσει και τις δομές που αφορούν την οργάνωση του κόμματος, ώστε να επέλθουν σαφείς προτάσεις βελτίωσης και στους τομείς όπου αυτό απαιτείται, μετά και τα όσα ειπώθηκαν στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο.

2. Πορεία προς τη βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού ξεκινώντας από τις επαρχίες άμεσα το επόμενο διάστημα στις εξής ημερομηνίες:
Λευκωσία – Τρίτη 11/6, 6:30μμ, Αίθουσα Αμμόχωστος
Λεμεσός – Τετάρτη 12/6, 6:30μμ, Επαρχιακά Γραφεία Λ/σού – 2ος όροφος
Αμμόχωστος – Πέμπτη 13/6, 7μμ, Δημαρχείο Παραλιμνίου
Πάφος – Παρασκευή 14/6, 6:30μμ, ΣΕΚ Πάφου
Λάρνακα – Τετάρτη 19/6, 7μμ, Επαρχιακά Γραφεία ΔΗΣΥ

3. Την κωδικοποίηση των θέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού πάνω στα μεγάλα ζητήματα του τόπου: Το κυπριακό, με επικεφαλής τον Ιωάννη Κασουλίδη, την οικονομία, την ενέργεια, τα κοινωνικά θέματα, περιβάλλον κ.α., με ανάθεση σε πολιτικά στελέχη και νέους ανθρώπους για την ετοιμασία αυτής της κωδικοποίησης.

Share this post