Αθρόα προσέλευση των Ορθοδόξων το Πάσχα στην Σμύρνη

Αθρόα προσέλευση των Ορθοδόξων το Πάσχα στην Σμύρνη

Δύο χρόνια, μετά πλέον την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και συνάνθροισης εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προσκύνησαν τα Σεπτά Πάθη του Κυρίου  και εόρτασαν την Ανάστασή Του οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης. Αθρόα υπήρξεν η συμμετοχή των διαφόρων εθνικοτήτων πιστών της περιοχής, οι οποίοι προσήλθαν στο μοναδικό σε τακτική λειτουργία Ναό της Σμύρνης, αυτόν της Αγίας Φωτεινής, όπου τελέσθηκαν όλες οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και του Αγίου Πάσχα, κατά την τάξη και το τυπικό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

      Συνόλου του λειτουργικού προγράμματος προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Μητρόπολης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Πολύκαρπο Θεοφάνη, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αθανάσιο Κατζιγκά και Ιερολογ. Διάκονο κ. Ανδρέα Ρωμανόφσκι, ενώ το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσαν οι Μουσικολ. κ. Σωτήρης Τσεπίδης και Ιωάννης Τακάκης, οι οποίοι απέδωσαν επιτυχώς τα μουσικά μαθήματα αειμνήστων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την Κυριακή του Αγίου Πάσχα τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τον οποίο εξεφωνήθη το Ιερό Ευαγγέλιο ελληνιστί και τουρκιστί από τον οικείο Ποιμενάρχη, και από τους λοιπούς κληρικούς και τους ιεροψάλτες λατινιστί, σλαυωνιστί, αγγλιστί, γαλλιστὶ καὶ στην ομηρικὴ διάλεκτο.

Μετά την απόλυση ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος διένειμε στο πολυπληθές πολυεθνικό εκκλησίασμα κόκκινα αυγά, και ανέγνωσε την ευχή «τοῦ εὐλογήσαι τυρόν καί  ὠά», καθώς κατά τη παράδοση των Γεωργιανών, Ρουμάνων και Σλαύων Ορθοδόξων προσκομίζονται στο ναό την ημέρα αυτή Πασχάλια σκευάσματα και αυγά προς ευλογία.

Πηγή- φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης

Share this post