Αθώος ο Καβαλά, αλλά ξανά υπό κράτηση

Αθώος ο Καβαλά, αλλά ξανά υπό κράτηση

 

Δικαστήριο στην Τουρκία ( Κακουργιοδικείο Σηλυβρίας) αθώωσε τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και οκτώ άλλους ακτιβιστές, που κατηγορούνταν για υποκίνηση διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013. Η απόφαση έκπληξη από το Δικαστήριο έκανε το ακροατήριο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα, καθώς αναμενόταν πως η απόφαση θα είναι καταδικαστική. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις με ακτιβιστές, οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Καβαλά αφέθηκε ελεύθερος, αφού έμεινε περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα. Ο ίδιος και δύο άλλοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων χωρίς αναστολή, ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι κατηγορούνταν ότι τους βοήθησαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης οργανώνοντας τις διαδηλώσεις.

Ο επιχειρηματίας ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης μέσω οργάνωσης και χρηματοδότησης διαδηλώσεων εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. «Οι αθωώσεις που ανακοινώθηκαν είναι η σωστή απόφαση. Η απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά είχε καθυστερήσει πολύ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος στην Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ. «Όλη αυτή η υπόθεση προκάλεσε τεράστια βάσανα σε αυτούς που στοχοθετήθηκαν αδίκως, αρχίζοντας από τον Οσμάν Καβαλά. Είναι μια δίκη ο μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να πλήξει υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την αθώωση και την δικαστική εντολή αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά , ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου στο πλαίσιο έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Σε ανακοίνωση του, το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης διευκρίνισε ότι διέταξε τη σύλληψη του Καβαλά σε σχέση με έρευνα σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Η Ayse  Burga (μ) , σύζυγος του Καβαλά, αναμένει την αποφυλάκιση του . ΦΩΤΟ: ΕΡΑ
Η ανακοίνωση της έκδοσης νέου εντάλματος σύλληψης προκάλεσε σοκ στους υποστηρικτές του Καβαλά που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα εστιατόριο κοντά στη φυλακή.
Ένα πέπλο σιωπής έπεσε ξαφνικά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και ο καθένας είχε τα μάτια του στραμμένα στις τηλεοράσεις ή στο τηλέφωνο του, όπως τόνισε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεν ήταν αμέσως σαφές, αν ο Καβαλά θα αποφυλακιστεί προτού συλληφθεί αμέσως ή αν θα τεθεί υπό κράτηση χωρίς να εγκαταλείψει τη φυλακή.
Ενώ η αθώωση του επιχειρηματία και ακτιβιστή χαιρετίστηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από αρκετές ξένες χώρες, η έκδοση ενός νέου εντάλματος σύλληψης ενδέχεται να προκαλέσει χιονοστιβάδα επικρίσεων.
Επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης αμφισβητούν την ανεξαρτησία των τουρκικών Δικαστηρίων, ιδιαίτερα μετά την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Share this post