Αθήνα:Tελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Αθήνα:Tελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, η τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στον Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στην Βάρη Αττικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικ. Δένδια ως εκπροσώπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιου.

Στη συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, δικαιολογημένη υπό τις περιστάσεις τέτοιων στιγμών, ο παραδίδων Αρχηγός Στρατηγός Κωνσταντινος Φλώρος, μετά την ολοκλήρωση τετραετούς στην κορυφή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεδίπλωσε το έργο που συντελέσθηκε στην περίοδο 2020-2024, συνοψίζοντας στη διατύπωση «αποστολή εξετελέσθη».

Από πλευράς του, ο παραλαβών Αρχηγός Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, χρησιμοποίησε στην Ημερήσια Διαταγή του λόγο γειωμένο και ανθρωποκεντρικό, προκειμένου να σκιαγραφήσει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα επιδιώξει να «φιλοτεχνήσει», αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση λειτουργίας σε πλαίσιο συνειδητής πειθαρχίας, τονίζοντας ότι « η συγκράτηση του Στρατεύματος δια τιμωριών ήταν ανέκαθεν επιβλαβής, καθότι υποδηλώνει ότι υπάρχει άρχων και όχι ηγέτης»

Από την Ημερήσια Διαταγή του παραδώσαντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κων. Φλώρου, συγκρατώ ως ενδιαφέροντος σημείου σε αυτή:

«Από ενάρξεως της νεώτερης ιστορίας μας το 1821 και μέχρι σήμερα το Έθνος αυτό πολέμησε σχεδόν 130 χρόνια συνεχώς, για να έχουμε εμείς σήμερα αυτά τα οποία απολαμβάνουμε. Έπεφτε και σηκωνόταν! Έπεφτε και σηκωνόταν! Μην μας ξεγελά η παρατεταμένη ειρήνη των τελευταίων 60-70 ετών. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και βαίνουν δυσκολότερα. Κανείς δεν θα στοιχημάτιζε πριν από 5 χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε σε εξέλιξη και ταυτόχρονα 2 μεγάλους πολέμους παγκόσμιας επιδράσεως, τόσο κοντά μας. Απαιτείται εγρήγορση λοιπόν σε όλα τα επίπεδα. Εγρήγορση και προετοιμασία, ετοιμότητα και προσπάθεια. 

 
Βασικό στοιχείο αυτών, της προετοιμασίας δηλαδή και της εγρηγόρσεως, είναι και η ιστορική μας καταβολή. Η ανάδειξη των ενδόξων παραδειγμάτων από το παρελθόν, η εμβάπτιση στην πλούσια ιστορία μας, η κατανόηση του ότι αυτοί που θαυμάζουμε και νοιώθουμε δέος από τα κατορθώματα τους, αυτοί κι αυτές που κοσμούν με τους ανδριάντες τους και τις προτομές τους, τις πλατείες μας και τα μουσεία μας, κι έχουν δώσει τα ονόματα τους σε πολλούς δρόμους στις πόλεις και στα χωριά μας, ήσαν απλοί άνθρωποι σαν κι εμάς, σαν όλους εμάς, που όταν πρόσταξε η ιστορία και το χρέος, έκαναν το καθήκον τους, έπραξαν το χρέος τους προς την Πατρίδα, δίνοντας και την ζωή τους! Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες από αυτούς. Αντίδοτο στις κρίσεις και στις δυσκολίες λοιπόν, εκτός από αυτά, τα απτά πράγματα που πρέπει να γίνονται και γίνονται, όπως είπα πριν, είναι και η Ιστορία. 
 
Γι’ αυτό και πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, εγκαινιάσθηκε στο Στρατόπεδο Στρατάρχου Παπάγου στην έδρα του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ, το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους όπου αναγράφονται τα ονόματα 121.692 χιλιάδων πεσόντων στους αγώνες του Έθνους από το 1830 μέχρι το 1974. Η ιστορία είναι πηγή δύναμης και αντοχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τις παραδόσεις τους και την μνήμη. Ήδη το επεσκέφθησαν οι μαθητές και σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων, μαθητές Σχολείων των γύρω Δήμων και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε άνοιξε και για το ευρύ κοινό! 
Πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά αυτό το υπέροχο προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που με την εργασία του, μη φειδόμενο κόπου και χρόνου, μέρα και νύχτα, με υπομονή, επιμονή, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό, μόχθο, ιδρώτα, πολλές φορές και με το αίμα του, με αγώνα διαρκή και σκληρό βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις προσφέροντας το κυριότερο αγαθό στην Ελλάδα, αυτό της ασφαλείας έναντι εξωτερικών απειλών, χωρίς την ύπαρξη του οποίου δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Είναι πρωταρχικό, είναι βασικό, είναι θεμελιώδες αυτό το αγαθό. Ένα τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν και μια απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτά που κάνετε. Σήμερα μπορώ να αναφέρω με υπερηφάνεια και τιμή «Αποστολή εξετελέσθη!» Ούτε μια σπιθαμή γης λιγότερη, ούτε ένας κόκκος άμμου χαμένος! Κι αυτό χάρι σε όλους κι όλες, εσάς! Σας ευγνωμονώ! Συνεχίστε να κάνετε την Ελλάδα ισχυρή και σεβαστή από όλους! Και να θυμάστε πάντα τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου κάθε είδους μεγαλείο».

Από την Ημερήσια Διαταγή του παραλαβόντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημ. Χούπη συγκρατώ ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σημείου σε αυτή:

«Η πολυεπίπεδη διάσταση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την τεχνολογική αναβάθμιση και την ψηφιακή ολοκλήρωση του κράτους, επιβάλλουν την πλήρη αξιοποίηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους, δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε όλα τα στάδια λήψης απόφασης, την καλλιέργεια της πρωτοβουλίας, την αναβάθμιση της θητείας μέσω της αναβίωσης της έννοιας του ΟΠΛΙΤΗ-ΠΟΛΙΤΗ, αλλά και την ταχεία κινητοποίηση και διακλαδική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του διττού τους ρόλου, προκειμένου να υποστηριχθεί με τις δυνατότητές τους, το σύνολο των λοιπών κυβερνητικών έργων, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, παντού στην ξηρά, αέρα και στη θάλασσα.

Σε μια περιοχή όπου η γεωγραφία παράγει ιστορία, δεν είναι ανεκτή ουδεμία διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά στην εθνική μας κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με έντονη δράση και εξωστρέφεια, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, με πίστη και αφοσίωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και ορθή λειτουργία των δομών της Ιεραρχίας, θα συμβάλουμε έτι περαιτέρω στην ενίσχυση του αποτυπώματος και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ευρύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων, κάνοντας (όπως επικαλείται και ο Εθνικός μας Ποιητής Οδυσσέας Ελύτης), άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά, για να διασφαλίσουμε ότι το ένδοξο παρελθόν των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Απευθυνόμενος στο εξαιρετικό πάντα έμψυχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο νυχθημερόν με αυταπάρνηση, ζήλο, φιλότιμο και επαγγελματικό πάθος εκπληρώνει μέχρι κεραίας όλες τις επιχειρησιακές και μη αποστολές, σας προτρέπω να συνεχίσετε να επιτελείτε τα καθήκοντά σας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα, διακατεχόμενοι από το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας και εκπέμποντας αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούμε όλοι μας. Αποτελεί αξιωματική θέση, η αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, το υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό σας καθώς και η ολοκληρωτική αφοσίωση προς την Πατρίδα, ειδικότερα το στόχο της επιτυχούς προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, την οποία νυχθημερόν υπερασπίζεστε άπαντες στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, με ευλάβεια και υπερηφάνεια ανεξαρτήτου βαθμού και θέσεως…

….Σέβομαι το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει και επιτελείται καθημερινά, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης καθώς και το μέγεθος του χρέους που ανέλαβα προς την Πατρίδα αλλά και προς τα εσάς προκειμένου να βελτιώσω τη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά σας. Θα ήθελα από όλους να θέσετε ως ιδεολογικό ανάχωμα, την ενσυνείδητη πειθαρχία και οι ασκούντες Διοίκηση, να χαρακτηρίζεστε από μεγαλοψυχία, ενθυμούμενοι, άπαντες ότι η συγκράτηση του Στρατεύματος δια τιμωριών ήταν ανέκαθεν επιβλαβής, καθότι υποδηλώνει ότι υπάρχει ΆΡΧΩΝ και όχι ΗΓΕΤΗΣ. Απαλλαγείτε με σύνεση, μετριοφροσύνη, δύναμη και ζωηρότητα, με καθημερινή και μεθοδική δουλειά, από τα «ΑΝ» και από τα «ΑΛΛΑ», τα οποία ως λέξεις και έννοιες, αποτελούν αδυσώπητους συζυγείς δαίμονες, σε κάθε περίπτωση, ασυμβίβαστους με την πρόοδο, την εξέλιξη αλλά και την καθημερινότητα του ηγέτη»

NEOΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τί σημαίνουν οι κρίσεις της περασμένης Παρασκευής
με έντονη την σφραγίδα του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια

Οι κρίσεις στις ΕΔ –ιδίως στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας τους- δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν μία εν κρυπτώ διαδικασία, που αντιμετωπίζεται ως αποστειρωμένη και απόμακρη από τις πραγματικές απαιτήσεις ασφαλείας της χώρας. Ομοίως δεν νοείται, δεν είναι επιτρεπτό, ότι οι προτεραιότητες ασφαλείας της χώρας μπορούν να κινούνται χιλιοστό καν εκτός του μέγιστου βεληνεκούς των εκάστοτε κυβερνητικών στοχεύσεων, αλλά και τελικώς των αντίστοιχων διεργασιών και προσεγγίσεων του πολιτικού προσωπικού του τόπου.

Μεταξύ αυτών των δύο «παραμέτρων», από τις οποίες καμία δεν μπορεί να υποτιμάται, αλλά ούτε και να υπερτιμάται, είναι περισσότερο από απαραίτητη μία στρατηγική ισορροπίας και αμοιβαίας αλληλοσυμπλήρωσης, με πλήρη ενσυναίσθηση του ύψιστου διακυβεύματος που επιχειρείται.
Οι κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ που έγιναν στο κορυφαίο επίπεδο του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της χώρας αυτή την Παρασκευή, τοποθετούνται ασφαλώς σε αυτή τη βάση, κρίνονται αναλόγως και διαγράφονται τα εκάστοτε κορυφαία ζητούμενα.
Δεν υπάρχει αμβιβολία ότι οι επιλογές στα πρόσωπα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ από το ΚΥΣΕΑ φέρουν ισχυρή «σφραγίδα Δένδια», με την αποδοχή του Πρωθυπουργού ο οποίος και τις προσυπέγραψε και τελικώς ενέκρινε. Από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στο ΥΠΕΘΑ θα κινούνται με έναν «ισχυρό ΥΕΘΑ» στο τιμόνι του, με ΕΔ στις οποίες θα επιλέγει να έχει και τον τελευταίο λόγο, με την παρουσία του κατά τρόπο απολύτως εμφατικό.
Τα προηγούμενα αντανακλούν εξ αντιδιαστολής στο προηγούμενο σχήμα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, το οποίο εξέλιπε πλήρως από την Παρασκευή, μετά την επιλογή και τοποθέτηση εξ ολοκλήρου νέας στρατιωτικής ηγεσίας στις ΕΔ, που οδήγησε σε νέους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ, αφού προηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με τη δεύτερη Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, η έξοδος του επί τετραετία ΥΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Με την έλευση τότε του Ν. Δένδια, ως επόμενου ΥΕΘΑ, ήταν προφανές ότι θα ήταν θέμα χρόνου και μόνον η αλλαγή των κρατούντων στο ΥΠΕΘΑ.
Ο απελθών ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην αδιατάρακτη τετραετή θητεία του στο τιμόνι του ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2019, δεν επεδίωξε να ασκήσει πολιτική ισχυρής προσωπικής σφραγίδας στο χώρο ευθύνης του. Γιά έξι περίπου μήνες, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, πορεύθηκε με «συγκατοίκηση» με την στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του ΥΕΘΑ Καμμένου από αυτήν. Και στη συνέχεια, με την ίδια στάση «ήπιας εξουσίας» που ακολούθησε μέχρι την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα, δεν τον απασχόλησε η εικόνα ενός «ισχυρού ΥΕΘΑ», που ο ίδιος ώφειλε εις εαυτόν να προσδώσει.
Είναι φανερό, λοιπόν,ότι, επειδή η φύση απεχθάνεται το κενό, αυτό θα εκαλύπτετο εκ των ενόντων, πράγμα εύλογο και ιδιαιτέρως απαραίτητο, γιά ένα τόσο κρίσιμο Υπουργείο, όπως το ΥΠΕΘΑ. Ο απελθών την Παρασκευή Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κων. Φλώρος, ισχυροποιημένος ήδη από τις ημέρες της προηγούμενης κυβερνητικής εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ φθάνοντας στο βαθμό του Αντιστρατήγου μετά πολλών επαίνων, έσπευσε και επέτυχε εν πολλοίς να καλύψει το κενό αυτό, εξαντλώντας το όριο της τετραετούς θητείας που προβλέπει ο Νόμος γιά τον Α/ΓΕΕΘΑ.
Απολύτως χρήσιμο «εργαλείο» σε αυτή την στρατηγική του ο Στρατηγός Φλώρος είχε τις πρόνοιες πλήρους διοίκησης και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,επιχειρησιακής, όπως εξ ίσου και διοικητικής, στο πρόσωπό του, χάρις την υφιστάμενη νομοθεσία που «κούμπωσε» απολύτως με σχετική διάταξη που πέρασε, ως Α/ΓΕΕΘΑ, ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγ. Αποστολάκης, σήμερα Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πιστότερων υποστηρικτών του Προέδρου Κασσελάκη.
Εκτιμώ, ότι, έμμεση πλην σαφή αναφορά στην εξουσία Φλώρου ως Α/ΓΕΕΘΑ, αποτελεί η σχετική αναφορά στη συνέντευξη του ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια, στη συνέντευξή του προς την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» προς το Βασ. Νέδο: «Η Ουκρανία, παραδείγματος χάρη, μας δείχνει καθαρά ότι η αποφασιστική αρμοδιότητα πρέπει να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, πρέπει δηλαδή και ο κατώτερος και ο μεσαίος αξιωματικός να έχουν δυνατότητα αυτενέργειας και λήψης απόφασης. Επίσης πρέπει να επιβραβεύεται ο προβληματισμός με στόχο την καλύτερη δυνατή απόφαση. Η εντολή, όταν τελικά δίνεται από την ηγεσία, πρέπει οπωσδήποτε να εκτελείται. Aλλά στη φάση του σχεδιασμού οφείλει ο καθένας να έχει πλήρη αίσθηση της υποχρέωσής του να λέει αυτό που θεωρεί ορθό. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλήξουμε στις βέλτιστες λύσεις. Σ’ αυτό το επίπεδο, το ιστορικό παρελθόν των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα».
Προφανώς θα πρέπει να αναμένονται με ενδιαφέρον, όσα θα πει αύριο, στην τελετή. παράδοσης/παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην ΣΣΕ, ο Στρατηγός Φλώρος προς τον αντικαταστάτη του, Στρατηγό Δημ. Χούπη.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο απελθών Α/ΓΕΕΘΑ κλήθηκε να διοικήσει υπό συνθήκες θυέλλης διαδοχικών προβλημάτων, στις οποίες, ως Α/ΓΕΕΘΑ, κατόρθωσε να ανταποκριθεί προφανώς επιτυχώς, με την αγόγγυστη προσφοράς του σύμπαντος προσωπικού και των τριών Κλάδων των ΕΔ. 
Ιδιαιτέρως, όμως, σε σχέση με το ΠΝ, μάλλον είδε το συγκεκριμένο Κλάδο των ΕΔ με δυσπιστία και μία αντιπαλότητα κυριάρχησε στην στάση του ΓΕΕΘΑ προς το Προσωπικό του ΠΝ, οδηγώντας στην αποστρατεία του Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Παν. Λυμπέρη, τον Ιανουάριο του 2023. Η αποκατάσταση ηρεμίας στο ΠΝ προβάλλει τώρα ως πρώτη προτεραιότητα, όπου σωρεύθηκε ροή παραιτήσεων και οικονομικά προβλήματα, προς άμεση αντιμετώπιση.
Για λόγους, πάντως, που δεν είναι κατανοητοί, ούτε τελικώς επιτρεπτοί, ο Στρατηγός Φλώρος έγινε αποδεκτης οξείας πολεμικής εναντίον του από μερίδα του αντιπολιτευόμενου ειδικού Τύπου, μέχρις και βαθμού ανοικτής εχθροπάθειας, βρέθηκε απέναντι σε ένα τοξικό κλίμα, δίχως ποτέ ο ίδιος να επηρεασθεί από αυτά και να επιδοθεί σε βλαπτικές αντικρούσεις, εν ενεργεία ων και μάλιστα στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ.
Ωστόσο, από την άποψη αυτή και το προηγούμενο κλίμα, όπως περιγράφηκε, η δημόσια δήλωση ευαρέσκειας από τον Πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, από το Μέγαρο Μαξίμου, προς το πρόσωπο του απελθόντος Α/ΓΕΕΘΑ, μετά την ανακοίνωση της αποστρατείας του και ενώπιον των μελών του ΚΥΣΕΑ, αποτελούσε επιβεβλημένη κίνηση, στη μετάβαση στο σημείο καμπής γιά τη νέα τάξη πραγμάτων στο ΥΠΕΘΑ, με ΥΕΘΑ τον Νίκο Δένδια και τη νέα στρατιωτική ηγεσία των Στρατηγού Δημ. Χούπη, Αντιστρατήγου Γ. Κωστίδη, Αντιναυάρχου Δημ. Κατάρα και Αντιπτεράρχου Δημ. Γρηγοριάδη, αντιστοίχως Αρχηγών ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ
Ήδη η άμεση, πρώτη δήλωση του ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια, μετά το ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής, ανοίγει και σκιαγραφεί το νέο τοπίο γιά τις ΕΔ της χώρας στο οποίο και θα κινηθεί η δεύτερη Κυβέρνηση της ΝΔ που ανέδειξαν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, σε συνέχεια του αμέσως προηγουμένου, διαχειριστικού μιάς εξαιρετικώς δυσχερούς κατάστασης που έπρεπε να αντιμετωπισθεί άμεσα, αλλά και εμβληματικών εξοπλιστικών επιλογών, των οποίων η υλοποίηση δεν χωρούσε την παραμικρή καθυστέρηση…
Στη νέα φάση όπου μπαίνουμε, οι απαιτήσεις από τις ΕΔ εξειδικεύονται και εντατικοποιούνται, με περισσότερη δημιουργική ενδοσκόπηση γιά όσα μπορούμε να κάνουμε εξ ιδίων ή με τη δική μας αποφασιστική συμβολή, όσο περισσότερο και καλύτερα είναι εφικτό. Η επιστράτευση της καινοτομίας, επί παραδείγματι, στην οποία προσανατολίζεται ο Ν.Δένδιας έχει τη δική της ιδιαίτερη διάσταση και σημαντική…
Στις επόμενες «100 ημέρες» που θα ακολουθήσουν η νέα στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ θα κληθεί να απαντήσεις στις απαιτήσεις που προβάλλουν από όσα προτάσσει ο ΥΕΘΑ, δίνοντας το απαραίτητο δείγμα γραφής.
Η αναφορά στην ανάγκη ισορροπίας και αμοιβαίας αλληλοσυμπλήρωσης, για τα οποία έγινε λόγος στην αρχή αυτού του σημειώματος μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ επιβάλλεται να μετουσιωθούν σε έργα.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης/  sermichiotis.blogspot.com

Share this post