AΘήνα- Λευκωσία συντόνισαν τις επόμενες κινήσεις τους στο διεθνή χώρο

AΘήνα- Λευκωσία συντόνισαν τις επόμενες κινήσεις τους στο διεθνή χώρο

Τον συντονισμό τους για τα επόμενα τους στον διεθνή χώρο συμφώνησαν  Αθήνα και Λευκωσία σε συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και σε τρίωρες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον κ. Δένδια και τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα των δύο κυβερνήσεων ενόψει της α) της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο, β)  της συνόδου των επτά χωρών της Μεσογείου στην Κορσική και γ) στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , που θα γίνει  τον Σεπτέμβριο.

​Κύρια στόχευση η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα «υπό μελέτη από τις Βρυξέλλες μέτρα κατά της Τουρκίας».

 

​Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας έκαναν λόγο για «αναχρονιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία επηρεάζει αρνητικά την πραγματική βούληση των δυο χώρων, για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειες και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

​Οι δύο υπουργοί διατύπωσαν την εκτίμηση  ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν  και το Κυπριακό.

​ Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας «είναι διαρκής και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού».

Ο Έλληνας υπουργός ς χαρακτήρισε «απολύτως καταδικαστέες, τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα, είπε και πρόσθεσε:  «Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου». Στο σημείο αυτό έκανε σαφές   ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά, όπως σημείωσε, « υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου». 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστούν περιφρόνηση και επιλογή ταραξία» .

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από το σημείο, το οποίο σταμάτησαν το 2017 στο Κραντ Μοντανά. Με την θέση αυτή συμφώνησε και ο κ. Δένδιας.

​Ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε για « ουσιαστική αντίδραση εκεί,  όπου παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας» και διαβεβαίωσε ότι ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας γίνονται καθημερινά.

Η θεμελίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, είναι μονόδρομος, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις, στη διπλωματία δεν χωρούν αδιέξοδα, προσθέτοντας πως μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Επίσης , δήλωσε  ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας «πρέπει να είναι συνεπής, αποφασιστική και αξιόπιστη».

​Ο Νίκος  Αναστασιάδης σε ανάρτηση στο Tw αναφέρει: “είχα μια άκρως παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία συζητήθηκε η κοινή γραμμή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Η δήλωση  Δένδια

“Σήμερα επισκέπτομαι πάλι, με ιδιαίτερη χαρά, σε μια κρίσιμη συγκυρία, την Κύπρο. Είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και βέβαια να συναντηθώ επί μακρόν με τον φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο  της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς.
Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής, και σε πολιτικό επίπεδο, και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού.
 Την προηγούμενη εβδομάδα μετείχαμε με τον κ. Χριστοδουλίδη στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουμε πάλι μαζί στο άτυπο Συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίον έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της.


Η παράνομη  συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο ανώτατο επίπεδο,  στη Σύνοδο των 7 Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED 7) στην Κορσική και ακολούθως στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας.
Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση.
Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών.
Αναφερθήκαμε με τον Νίκο και στις απολύτως καταδικαστέες συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επαναλαμβάνουμε: η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της.
Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία οι χώρες που  δημιουργούν την όξυνση.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά.
Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων.
Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, τη στιγμή που γίνονται εν μέσω επιχειρούμενης επιβολής τετελεσμένων, εκβιασμών και απειλών, δεν  πείθουν κανέναν.
Καθόσον μας αφορά, το επαναλαμβάνω και εδώ από τη Λευκωσία, είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου.
Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να διεξάγεται υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας.
Με τον κ. Χριστοδουλίδη, το ακούσατε προηγουμένως, συζητήσαμε επίσης για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην Αμμόχωστο.
Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις γύρω από το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού ζήτημα των Βαρωσίων.
Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να μετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι επίσης έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Crans Montana, το συντομότερο δυνατόν.
Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα, αποτελεί κύριο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Και η πυξίδα στις προσπάθειες επίλυσής του δεν μπορεί να είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και βεβαίως το Κοινοτικό Κεκτημένο.
Ολοκληρώνοντας, και ευρισκόμενος εδώ στη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω και το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδος για το ζήτημα των Αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Κυπρίων.
Επανέλαβα στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συντρέχει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι η Τουρκία να συμμορφωθεί επιτέλους με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη Λευκωσία”.

Η δήλωση Χριστοδουλίδη

“Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τους συνεργάτες του.

Η επαφή και ο συντονισμός γίνεται μεταξύ ημών και των συνεργατών μας σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή. Μια αναχρονιστική συμπεριφορά που επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες και τη βούληση μας, την πραγματική βούληση Ελλάδας και Κύπρου να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Εδώ και καιρό, Κύπρος και Ελλάδα είχαμε επισημάνει ότι ο κατευνασμός του κ. Ερντογάν θα είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και δυστυχώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα προς διάφορες κατευθύνσεις και διάφορα επίπεδα.

Σήμερα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα του πρόσφατου ΣΕΥ, ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και το τι συγκεκριμένα επιδιώκουμε ενόψει και της Άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο σε λίγες μέρες.  Ο Έλληνας ομόλογός μου με ενημέρωσε λεπτομερώς για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως επίσης για την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Συζητήσαμε επίσης εν εκτάσει τις πρωτοβουλίες που Λευκωσία και Αθήνα αναλαμβάνουν στην περιοχή που στόχο έχουν, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να θέσουν τα θεμέλια για την θεσμοθέτηση μιας συνεργασίας στην περιοχή, χωρίς a priori αποκλεισμούς, και με στόχο να καταστεί η περιοχή μας πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε Κράτη με πλήρη σεβασμό των βασικών αρχών και αξιών του διεθνούς συστήματος και του διεθνούς δικαίου.  Πραγματικά πιστεύουμε και εργαζόμαστε ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, αφού είναι και η μόνη προοπτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα όλων των Κρατών και δύναται να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση επικράτησης συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, μόνιμης συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μονόδρομος η επιλογή της θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, είναι μονόδρομος η εδραίωση άριστων σχέσεων με τους γείτονες μας και την ευρύτερη περιοχή. 

Κυρίες και Κύριοι,

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός, παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στη Διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη και αν αυτό διαφαίνεται είναι παροδικά και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι.  Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος, όπως εξάλλου έπραξε με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά Κράτη για καθορισμό των θαλάσσιων της συνόρων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και Σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας των ΗΕ του 1982.  Αυτή είναι και η κοινή θέση της ΕΕ ανάμεσα σε άλλες σχετικές κοινές θέσεις όπως καταγράφεται σε αριθμό Συμπερασμάτων που δεσμεύουν όλους μας και τα κράτη μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ και χαιρετίζουμε την όποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας για την ΕΕ, και ως δύο ΚΜ που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αφού όπως οι 27 έχουμε συμφωνήσει η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των σχέσεων Άγκυρας-Βρυξελλών.  Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε σε λεπτομέρεια όλα αυτά στο Βερολίνο σε λίγες μέρες.  Η δική μας προσέγγιση έναντι των Ευρωτουρκικών Σχέσεων, όπως εξάλλου και για τις σχέσεις της ΕΕ με οποιοδήποτε Τρίτο Κράτος, είναι διττή.

Μια πολιτική καρότου και μαστιγίου όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.  Και από μας η προσέγγιση, όπως προανέφερα, δεν περιορίζεται στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αλλά για όλες τις Τρίτες χώρες που ως ΕΕ καλούμαστε, σχεδόν καθημερινά, να τοποθετηθούμε.  Και ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά.  Ήταν αυτές οι προσεγγίσεις εξάλλου, ανάμεσα σε άλλες, που έθεσαν τα θεμέλια για την σύσταση της ΕΕ και είναι η πίστη σε αυτές που θα την οδηγήσουν εκεί που οραματιζόμαστε όσοι πραγματικά πιστεύουν στο μέλλον της.

Με τον Νίκο συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό και εκφράσαμε την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανα αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.  Χωρίς καμία αμφιβολία η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, και θεωρούμε εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως ο ΓΓ των ΗΕ ζητά, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους, όπως βλέπουμε με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.  Τετελεσμένων που λειτουργούν, ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ και που απώτερο στόχο έχουν την προώθηση μιας άλλης μορφής λύσης του Κυπριακού. Φίλε Νίκο σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο και σε ευχαριστώ για την ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση”.

ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος

Share this post