Αθήνα: Η Άγκυρα υπερπροβάλλει τη σημασία των διερευνητικών επαφών

Αθήνα: Η Άγκυρα υπερπροβάλλει τη σημασία των διερευνητικών επαφών

Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και ατμόσφαιρας αποδίδει η Αθήνα τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των πρέσβεων της Ε.Ε. στην Αγκυρα. Ο κ. Ερντογάν αποδύεται από τη μια πλευρά σε μια επιχείρηση γοητείας των Ευρωπαίων, από την άλλη όμως εκμεταλλεύεται την προσοχή τους για να προωθήσει τις πιο ακραίες θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, η Αγκυρα υπερπροβάλλει τη σημασία των διερευνητικών επαφών και τη (λογική και αναμενόμενη) πρόσκληση της Τουρκίας ως παραχώρηση, προκειμένου, την ίδια στιγμή, να προωθήσει απαιτήσεις τις οποίες η Αθήνα δεν είναι δυνατόν να συζητήσει σε αυτό το φόρουμ. 

«Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα», ανέφεραν ενδεικτικά διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοικτός στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σημειώνεται ότι, στον επόμενο γύρο των διερευνητικών, από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Από την τουρκική πλευρά η σύνθεση θα είναι, εκτός απροόπτου, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο, εκ των γνωστών των θεμάτων του Αιγαίου και πρώην στέλεχος των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στην Αθήνα και στη Ρόδο, Μπαρίς Καλκαβάν.

Ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς, συμφωνήθηκε ότι θα διεξαγάγουμε τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020 κάλεσαν όχι μόνο για μια συνεχή αποκλιμάκωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και ομαλή συνέχιση. «Συνεπώς, προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά τους» επισήμανε περαιτέρω.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών χαιρετίζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του οποίου έκανε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη διατύπωση, λέγοντας ότι πρόκειται για συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαιρετίζουμε τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυναμική να συνεισφέρουν στη χαλάρωση των περιφερειακών εντάσεων».

 

Share this post