Αθήνα για Άγκυρα: Αντί της πρόσκλησης, είχαμε διπλή πρόκληση.
“Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε”, δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος , Στέλιος Πέτσας.
Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της, επεσήμανε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “ Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση. Και μάλιστα διπλή. Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους Ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως, μάλιστα, το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία. Και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται, ήδη, υιοθέτηση των θέσεών μας, όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις Η.Π.Α., που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis- ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος, ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους”.
Η πλεύση του Oruc Reis
Επί του παρόντος το Oruc Reis κινείται με κλειστούς τους πομπούς του και σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ βρίσκεται περίπου 45 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου και έχει κατεύθυνση βορειοανατολική. Είναι στο νότιο τμήμα της παράνομης τουρκικής Navtex, ενώ από την Τουρκία λένε πως έχει ποντίσει καλώδια. Σύμφωνα με πηγές, όμως, δεν γίνονται έρευνες.
Οι ελληνικές δυνάμεις το έχουν υπό στενή παρακολούθηση τόσο με τα πλοία του στόλου, όσο και με τα υποβρύχια.
Τα υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τα ηχοβολιστικά αν και εφόσον τα χρησιμοποιήσει το Oruc Reis. Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ανέφερε πως οι Τούρκοι κατάφεραν να εντοπίσουν ένα από τα ελληνικά υποβρύχια, είδηση που ωστόσο διαψεύδεται από κύκλους του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κάνει λόγο για προπαγάνδα.
Η Μόσχα υπέρ των ελληνικών θέσεων
Υπέρ του δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε επέκταση των εθνικών χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, τάχθηκε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Με ανάρτησή στο Τwitter, η πρεσβεία της Ρωσίας σημειώνει ότι θεωρεί το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς δικαίου καθεστώτος των θαλασσών και ότι προβλέπεται ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», σημειώνει σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία και προσθέτει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση.