Ατατούρκ και Ερντογάν : ΟΙ στόχοι της Τουρκίας χθες και σήμερα

Ατατούρκ και Ερντογάν : ΟΙ στόχοι της Τουρκίας χθες και σήμερα

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

Πρωτοβουλία ανωτερότητας. Προς αντιγραφή, προς μίμηση. Αποτέλεσε η βράβευση προ ημερών από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελαροπούλου των διακεκριμένων  Τουρκικής καταγωγής Γερμανών  επιστημόνων  Δρ. Ουγκούρ  Σαχίν  και Δρ. Εζλέμ Τουρετζή οι οποίοι ανέπτυξαν από κοινού το πρώτο αποτελεσματικό  εμβόλιο  εναντίον του κορονωϊού.
               Στους δύο επιστήμονες, παιδιά Τούρκων  μεταναστών  στη Γερμανία που συνεργάστηκαν με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη, τον CEO της  Pfizer Aλβέρτο  Μπουρλά , Διδάκτορα της Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  απονεμήθηκε το φετινό βραβείο  του Ιδρύματος   “Αυτοκράτειρα Θεανώ”. Στο πλαίσιο μιας  λαμπρής τελετής στη Θεσσαλονίκη,  στο μνημείο της Ροτόντας.

Εντυπωσιακή η παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων που έσπευσαν να τιμήσουν αφενός τους δύο επιστήμονες και την Εταιρεία που τους στεγάζει, αφετέρου  δε την Ελλάδα για την πράγματι παραδειγματική πρωτοβουλία της να τιμήσει δύο Τούρκους στο βάθος,  επιστήμονες στο συμβολικό χώρο της Ροτόντας και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών την οποία σημειωτέον  υποδαυλίζει καθημερινά ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.
                 Και ενώ κάθε πολιτισμένο άτομο  με στοιχειώδη αυτογνωσία, το   “γνώθι σαυτόν”, που πρώτος δίδαξε ο Σωκράτης, το οποίο και πιστεύει ότι ανήκει  στην εποχή μας.  Στον αιώνα της διεθνούς συνεργασίας.  Και ότι του ενός το εύρημα αποτελεί απόκτημα όλων  θα έσπευδε και σπεύδει αυθόρμητα να χαιρετίσει τη  συγκεκριμένη  ελληνική πρωτοβουλία σε μαρτυρία της παραπάνω πεποίθησης. Αλλά και της ρωμαϊκής, βυζαντινής, ορθόδοξης, οθωμανικής και ελληνικής επίδρασης  στη διαμόρφωση της Ευρώπης,  σε συνδυασμό εννοείται με το ρόλο  της πριγκίπισσας του Βυζαντίου  Θεοφανώς που τον 10ο αιώνα, δηλαδή πριν 10 και πλέον αιώνες, έγινε Αυτοκράτειρα της Γερμανίας,  τι κρίμα που σήμερα, δηλαδή τον 21ο αιώνα, το επίσημο κράτος στην Τουρκία προτίμησε να αγνοήσει όχι μόνο το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και τους δικούς του γόνους, τους δύο τουρκογενείς επιστήμονες, που βράβευσε ΠΟΙΟΣ; η Ελλάδα,  και  από τα καθοδηγούμενα στην πλειονότητα τους  ΜΜΕ, και πάλι της Τουρκίας, άλλα μεν σκόπιμα σίγησαν,  αλλά και αυτά που το ανάφεραν απέφυγαν   να προβάλλουν την ελληνική πρωτοβουλία.  Αντίθετα, οι δύο τιμώμενοι, φορείς οπωσδήποτε του πνεύματος της εποχής και σε πλήρη επίγνωση του γεγονότος, δήλωσαν απερίφραστα ότι η βράβευση τους αποτελεί  για αυτούς,  μεγάλη αναγνώριση και τιμή  χωρίς να αποφύγουν θερμά να ευχαριστήσουν  που κρίθηκαν άξιοι εκπρόσωποι του σκοπού που αντιπροσωπεύει   το συγκεκριμένο  Βραβείο .

Και ο Ατατούρκ όμως, του οποίου τον ρόλο σε ότι αφορά τη θεμελίωση της Τουρκικής Δημοκρατίας σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο  ο Ερντογάν  επίμονα αγωνίστηκε να διαγράψει, σε ανύποπτο χρόνο, είχε δηλώσει ότι “Η επιστήμη είναι ο πιο αληθινός οδηγός στη ζωή”. Δήλωση από την οποία και συνάγονται πολλά συμπεράσματα όσον αφορά τους στόχους που είχε η Τουρκία πριν έναν αιώνα και πού πάλι προσπάθησε να τη οδηγήσει  η σημερινή ηγεσία της.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις του συγγραφέα τους

Share this post