‘Αρση περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

‘Αρση περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

* Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε από το σπίτι, μένουμε υπεύθυνοι

*Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Αίρονται στην Ελλάδα  από την προσεχή Δευτέρα,  4 Μαΐου,  οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και κάποια καταστήματα. Ωστόσο για δύο εβδομάδες θα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός Νομού, ανακοίνωσε σε  διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε τα μαθήματα στη Γ΄Λυκείου θα αρχίσουν στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, από τις  4 Μαΐου,  καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών, ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, καθώς και τα κομμωτήρια, αλλά με ραντεβού.
Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει και πάλι  την Δευτέρα,  11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Εκκλησία, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία και γνωστοποίησε πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και  από την Κυριακή, 17 Μαΐου, οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, «πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. «Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά»,  είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης , ανακοίνωσε ότι: 

*Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, «πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί».

*Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

*Μέσα στον Ιούνιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

*Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. 

 

Share this post