Αριστούργημα η θεατρική παράσταση των κρατουμένων στις Κ.Φ.

Αριστούργημα η θεατρική παράσταση των κρατουμένων στις Κ.Φ.

Πρόεδρος Αναστασιάδης : “Χαίρομαι και περηφανεύομαι για το έργο που πραγματικά έχει επιτελεστεί τα τελευταία μόλις πέντε χρόνια. Όχι μόνο άλλαξε η εικόνα, αλλά άλλαξε πραγματικά η ζωή των ανθρώπων που στην πορεία μπορεί διαπράττοντας λάθη να βρέθηκαν στις φυλακές”

Το θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα – που δύσκολα αποσπούν  ακόμη  και επαγγελματικοί  θίασοι – ήταν το Γκραν Φινάλε της χθεσσινής παράστασης της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές , στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Σκεύη Δράκου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, βουλευτές , ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης , Ιωνάς Νικολάου, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας , Κώστας Κληρίδης, νυν και πρώην πολιτειακοί αξιωματούχοι. 

Η παράσταση είχε και μια πολύ ανθρώπινη και συγκλονιστική στιγμή. Στο τέλος , δύο μικρά παιδιά ( φωτογραφία επάνω) , ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, ανέβηκαν στην σκηνή και αγκάλιασαν τρυφερά και με αγάπη τους πατεράδες τους . Σίγουρα δεν ήθελαν να αποχωριστούν από αυτούς , οι οποίοι σε λίγο θα επέστρεψαν στην φυλακή. 

Με την διδασκαλία  και συμμετοχή στο ρόλο της Μίνας της  ηθοποιού, Ζωής Κυπριανού, η Θεατρική Ομάδα παρουσίασε την κωμμωδία  «Εταιρεία Θαυμάτων», του μεγάλου Τραπεζούντιου Έλληνα ( Τραπεζούντα  Πόντου 1907 – Αθήνα 13 Νοεμβρίου 1979),  Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος διέπρεψε στην Αθήνα ως λογοτέχνης , δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφές. Αν ο αείμνηστος Ψαθάς έβλεπε την χθεσινή παράσταση της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, θα έμενε απόλυτα ικανοποιημένος από το υψηλό επίπεδο της ερμηνείας των κρατουμένων και θα τους  απέδιδε δίκαιο έπαινο. 

                                                                     ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωανίδης

Η  “Εταιρεία Θαυμάτων”   , την οποία ο Ψαθάς έγραψε το 1959 είναι διαχρονική,  έχει ανέβει πολλές φορές στο θέατρο, ενώ έγινε και μια από της καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες.   Ο αείμνηστος γόνος της Τραπεζούντας , Δημήτρης Ψαθάς, ο οποίος άφησε πολύ μεγάλο έργο, σατιρίζει τους αφελείς και θρησκόληπτους που πέφτουν θύματα απατεώνων.

Η  “Εταιρεία Θαυμάτων” είναι μια δήθεν  φιλανθρωπική οργάνωση ενός απατεώνα ιδιοκτήτη ελληνο-βρετανικής εταιρείας μεταλλείων, του άγγλου μίστερ Τζων, που στήθηκε με σκοπό να οικειοποιηθεί ο εν λόγω μίστερ, με τη βοήθεια του επινοημένου αγίου Βαλαντίου, το πλούσιο σε μετάλλευμα βοσκοτόπι του αφελούς και θεοσεβούμενου Ιλάριου. Για να το πετύχει, ο μίστερ Τζων χρησιμοποιεί τον ιεροκήρυκα Κοσμά που «λιβανίζει» τους εύπιστους κι αγράμματους χωριάτες, καθώς και την όμορφη Μίνα, επικουρούμενη από τη μητέρα της Δανάη. Η Δανάη παριστάνει τη μουγκή, η οποία θα ξαναβρεί τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του αγίου, αλλά ο καταλύτης έρωτας, ανάμεσα στον Ιλάριο και τη Μίνα, στέκεται αφορμή να αποκαλυφθούν οι κατεργαριές όλων.

 

Πριν από την παράσταση απηύθυναν   χαιρετισμούς η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους,    ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης.

Η κ. Αριστοτέλους ( το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού  στο τέλος) , μεταξύ άλλων επεσήμανε :

“Το περιβάλλον των Φυλακών έχει αλλάξει και δεν θυμίζει τίποτε από το παρελθόν. Στο σωφρονιστικό μας σύστημα εφαρμόζονται προγράμματα και καινοτόμες αλλαγές που έχουν κατατάξει τις φυλακές μας μεταξύ των πρότυπων ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Η σωφρονιστική πολιτική που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, σε μια περίοδο κατά την οποία το οικοδόμημα του οργανισμού είχε καταρρεύσει,  με τη συνεργασία και στήριξη του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά κυρίως με τη δική σας συμπαράσταση, βασίζεται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκδικητικές τιμωρίες. Οι κρατούμενοι βρίσκονται στο χώρο των φυλακών για να εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε και να προετοιμαστούν για την ομαλή επανένταξη τους στη κοινωνία και όχι να τιμωρούνται καθημερινώς, ως να τους εκδικείται η ίδια η Πολιτεία. Γι’ αυτό οφείλω εκ μέρους της Διεύθυνσης, του προσωπικού και των κρατουμένων να σας εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μας για την στήριξη σας”.

 Επίσης, σημείωσε ότι ”  η παιδεία στις Φυλακές μας είναι το κλειδί στην προσωπική ανάπτυξη, την αυτό-βελτίωση, την αυτοσυνειδησία και αυτογνωσία, βοηθώντας τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι για όσο χρονικό διάστημα – μικρό ή μεγάλο – βρίσκονται στη Φυλακή.

Η κυρία Αριστοτέλους είπε ότι η παράσταση αφιερώνεται στην μνήμη του αείμνηστου  Παντελή Άντωνα,  μέλους της Κριτικής Επιτροπής του ΘΟΚ, “ένα σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής του πολιτιστικού έργου των Φυλακών”.  

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, σημείωσε ότι ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΣτΕ αισθάνεται περήφανος, όταν ακούει από ξένους συναδέλφους του για τα επιτεύγματα του σωφρονιστικού Ιδρύματος της χώρας μας και τις ενέργειες της Διεύθυνσης.


Ανέφερε ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι ο σωφρονισμός και η αναμόρφωση και σκοπός των υπολοίπων αρχών της ΚΔ είναι η ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι το έργο, που συντελείται για αναμόρφωση και εκπαίδευση είναι σημαντικό και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την επανένταξη θα συζητηθούν περαιτέρω ζητήματα στην Επιτροπή. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να μπαίνουν ταμπέλες σε κανένα άνθρωπο.

Τελευταίος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης,   ο οποίος ( το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού στο τέλος) επεσήμανε:Αν έλεγα οτιδήποτε περισσότερο από όσα με τόση ενάργεια και λεπτομέρεια έχει αναφέρει η Διευθύντρια των Φυλακών, έχω την εντύπωση ότι θα αφαιρούσα από τα επιτεύγματα”.

Αν και δεν είμαι κριτικός θεάτρου , μεταφέροντας τα όσα άκουσα από το κοινό , η παράσταση ήταν άψογη και η ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών τόσο μεμονωμένα , όσο και συνολικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πρόσφεραν πηγαίο γέλιο, χαρά  και Ποιότητα (το Π με κεφαλαίο) , γιατί αυτή είναι δυσεύρετη στις μέρες μας. Αυτή η Θεατρική Ομάδα χρειάζεται στήριξη , διότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να φθάσει πολύ ψηλά και να συμβάλει στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου. Καλό είναι  είναι  οι αρμόδιοι πρέπει να εξετάσουν την δυνατότητα πραγματοποίησης παραστάσεων και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Κύπρου. Μόνο έτσι θα γίνει πράξη η θέση του Τμήματος Φυλακών ότι “Το Θέατρο είναι παιδεία, είναι η αισθητική έκφραση του πολιτισμού, το οποίο όπως και ο πολιτισμός δεν χωρούν διακρίσεις. Ο πολιτισμός μιας χώρας βρίσκεται παντού και σε καμία περίπτωση δεν οριοθετείται εκτός των Φυλακών”. 

Και μια τελευταία σημείωση, τηρουμένων των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό , το Δημοτικό Θέατρο Λατσιών-χωρίς να θέλουμε να το μειώσουμε- αποδείχθηκε μικρό για την αξιολογότατη  παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων  Κ. Φ. , της οποίας τα μέλη έδωσαν το άπαν των δυνάμεων και της καρδιάς τους . Οι άνθρωποι αυτοί  , κατά την γνώμη μας , μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό θεατρόφιλο, γιατί στις ώρες του εγκλεισμού τους βρήκαν διέξοδο στο Θέατρο , το αγκάλιασαν και το αγάπησαν. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους!

Αριστείδης Χ. Βικέτος

Άννα Αριστοτέλους: «Το περιβάλλον των Φυλακών έχει αλλάξει και δεν θυμίζει τίποτε από το παρελθόν». by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Νίκος Αναστασιάδης: «Είμαστε σήμερα το υπόδειγμα και αυτό κάνει τη χώρα μας περήφανη» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post