Αργός ο πρώην Κιτίου μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του

Αργός ο πρώην Κιτίου μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του

Ο Κύκκου θα ζητήσει να τεθεί και πάλι στην Σύνοδο θέμα για την μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου

Σε αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του τίθεται ο Μητροπολίτης πρώην  Κιτίου Χρυσόστομος, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε σήμερα (13/6).

Στο ανακοινωθέν, το οποίο ανέγνωσε μετά τη συνεδρία ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως “η ποινή επιβάλλεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (ΚΧΕΚ) και με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει εναντίον της πρωτόδικης απόφασης για 12μηνη φυλάκιση του με αναστολή ο καταδικασθέντας ιεράρχης”.

Προς εφαρμογή της εν λόγω ποινής, σημειώνεται, ” η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδότησε τον νυν Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο όπως εφαρμόσει τις πρόνοιες του άρθρου 15, παράγραφος 2 του ΚΧΕΚ, για την μεταστέγασή και τα δικαιώματα του εν αργία πλέον Μητροπολίτη πρώην Κιτίου”.

Στη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος εξέτασε επίσης το αίτημα του εν αργία διατελούντος Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή για άρση της αργίας του καθώς και επιστολή του αφορισμένου Θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Σχετικά το ανακοινωθέν αναφέρει:

“Για το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν, πως επειδή τα νεότερα Μέλη της Ιερά Συνόδου «δεν είχαν υπόψιν τους τα γεγονότα της επιβολής σ’ αυτόν της αργίας», το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της επόμενης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου στην οποία θα κληθεί και ο επηρεαζόμενος εν αργία Αρχιμανδρίτης και με δεδομένο ότι τα νεότερα Μέλη θα μελετήσουν το σχετικό αρχείο.

Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη αποφασίστηκε όπως, προτού ληφθεί η τελική απόφαση, κληθεί και αυτός ενώπιον της Ιεράς Συνόδου στην επόμενη της συνεδρία «για να απαντήσει στις συγκεκριμμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί όταν του επεβλήθη η ποινή του αφορισμού”.

 Επίσης,  η Ιερά Σύνοδος συζήτησε «το θέμα της παράνομης επίσκεψης και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο» και αποφάσισε να καλέσει “τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία όσο και τον κυπριακό λαό, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, να μην επηρεαστούν από τις υπερφίαλες δηλώσεις του κατακτητή αλλά και να ενισχύσουν το φρόνημα και τη θέληση τους για αγώνα μέχρι την κατίσχυση του δικαίου και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας στη γη των προγόνων μας, διαβεβαιώνοντας επί τούτου ότι από την πλευρά της θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στη δημιουργία των συνθηκών για επιτυχή απόκρουση των τουρκικών προκλήσεων”.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με «την παρουσίαση παραποιημένων εικόνων της Θεοτόκου και Αγίων καθώς και φωτογραφιών ηρώων του ελληνικού έθνους, κατά τη διάρκεια της ‘λεγόμενης’ παρέλασης υπερηφάνειας», οι οποίες, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν «δείχνουν μέγιστη ασέβεια προς τα ιερά και όσια μας και συνιστούν ύβριν προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Γι’ αυτό το θέμα η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως καλέσει τον λαό «να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, μένοντας πιστός στα όσα παραλάβαμε από τους προγόνους μας».

Καθορίστηκαν τέλος οι ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημόσυνων ως εξής:

  • 9η Ιουλίου για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες
  • 16η Ιουλίου για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974
  • 23η Ιουλίου για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής
  • 30η Ιουλίου για τον Εθνάρχη Μακάριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μνημόσυνο για τον Μακάριο στον Κύκκο θα προστεί Ἀρχιεπίσκοπος Γεώργιος  συμπαραστατούμενος από τον  Μητροπολίτη Κύκκου κα  Τηλλυρίας και άλλους Αρχιερείς. Δεν διευκρινίζεται κατά πόσον θα προηγηθεί συλλείτουργο , στο οποίο θα λάβει μέρος ο κ. Νικηφόρος, οπότε τίθεται γι’αυτόν το θέμα της μνημόνευσης από τον Αρχιεπίσκοπο του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου. 

Πάντως , ο Μητροπολίτης Κύκκου επιμένει πως “κανονικός Προκαθήμενος της Εκκλησίας  Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος,  όμως το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στην Ιερά Σύνοδο και οι μειοψηφούντες να πειθαρχήσουν” επειδή  υπάρχει ιερός κανόνας που λέει “η ψήφος των πολλών κρατείτο””.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πριν από τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και κληθείς να σχολιάσει τη θέση του για το ενδεχόμενο σχίσματος στους κόλπους της Εκκλησίας όσον αφορά το θέμα της μνημόνευσης του Κιέβου Επιφάνιου, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος ανέφερε πως στην Κύπρο” εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ δέχτηκε και αναγνώρισε τον Κιέβου Επιφάνιο, τον οποίο και μνημόνευε. Και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος συνεχίζει και τον μνημονεύει. Υπάρχει το πρόβλημα να μην δημιουργηθεί σχίσμα στους κόλπους της Κυπριακής Εκκλησίας”.

Για αυτό συνέχισε “σκέπτομαι να εισηγηθώ να τεθεί εκ νέου το θέμα από το Προκαθήμενο μας στην Ιερά Σύνοδο και να αποφασίσει. Και επειδή υπάρχει ιερός κανόνας που λέει, η ψήφος των πολλών κρατείτο οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στην πλειοψηφική απόφαση της ιεράς Συνόδου”.

Ο Επιφάνιος, υποστήριξε , “δεν είναι κανονικός Προκαθήμενος γιατί ήταν καθηρημένος και αφορισμένος από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας και αυθαίρετα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επενέβη ήρε την καθαίρεση και τον αφορισμό τα οποία είχε δεχτεί και ο ίδιος με επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας το 1992 και το 1997, και τον χειροτόνησε κανονικά και τον έκανε Προκαθήμενο”.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος δήλωσε  πως “θα δεχτεί κατ’ οικονομία την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να αποτραπεί το σχίσμα”. Ωστόσο , πρόσθεσε ότι πεποίθηση του είναι πως “Προκαθήμενος της Εκκλησίας  Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος”.

 

Share this post