Αργείτε με το σκάνδαλο Αββακούμ, πόση αηδία να αντέξουμε πια;

Αργείτε με το σκάνδαλο Αββακούμ, πόση αηδία να αντέξουμε πια;

 

Του Γιώργου Καλλινίκου*  

Τέσσερις ολόκληρους μήνες συμπληρώσαμε από την έκρηξη του σκανδάλου στη Μονή Αββακούμ. Σχεδόν επί 120 ημέρες, ζούμε καθημερινά με τον βομβαρδισμό σωρείας πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μια για την αηδιαστική σεξουαλική πτυχή του σκανδάλου και μια για την απεχθή οικονομική του διάσταση. Κάθε μέρα. Όλη μέρα. Η μια πληροφορία πίσω από την άλλη. Η μια πιο εξοργιστική από την άλλη.

Όποια και αν είναι η κατάληξη της υπόθεσης είτε για τους μοναχούς, είτε για τον μητροπολίτη Ταμασσού (διότι η πιθανή καταδίκη των πρώτων δεν μπορεί να συνεπάγεται αθώωση του δεύτερου) το μόνο βέβαιο είναι ένα: Η Εκκλησία έχει διασυρθεί όσο ποτέ προηγουμένως!

Άλλωστε, το συμπέρασμα αυτό έχει καταγραφεί με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο σε έρευνα την οποία διενήργησε η ιστοσελίδα μας philenews προ τριμήνου. Πάνω από 3.000 πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν στο γκάλοπ είχαν τοποθετηθεί λέγοντας ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία σε ποσοστό 50%!
Όσον αφορά, όμως, την εκκλησιαστική έρευνα, το θέμα παραπάει. Ναι, υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν αλλά η διαιώνιση της υπόθεσης και η αδιάκοπη τροφοδοσία της κοινής γνώμης με ένα σωρό αηδιαστικές και απεχθής πληροφορίες, έχει ξεφύγει. Γιγαντώνουν την οργή, την αγανάκτηση αλλά και την αηδία των πιστών του εκκλησιαστικού πληρώματος. Ταυτόχρονα, πλήττουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πιστών.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, η  αισχρή εκμετάλλευση της χριστιανικής πίστης από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Αν η Ανακριτική Επιτροπή έχει επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιούσαν ψεύτικο μύρο για να παραπλανούν τους πιστούς, ότι πλάσαραν θαύματα για να προσελκύουν χιλιάδες χριστιανών, ότι δημιούργησαν ένα κάλπικο περιβάλλον για να εκμεταλλεύονται την αγνή πίστη πολλών χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι συνέρρεαν μαζικά κάθε εβδομάδα στη Μονή, τότε μιλάμε για κορυφαία αθλιότητα.

Γι’ αυτό επισημαίνουμε ότι η Ιερά Σύνοδος αργεί πολύ. Έπρεπε προ πολλού να είχε καθαρίσει το τοπίο και αν επιβεβαιώνονται όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να είχε τελεσιδικήσει. Επιβάλλοντας τη μέγιστη των ποινών σε όποιον έστησε μια τέτοια βιομηχανία καπήλευσης της πίστης. Όχι πως δεν υπάρχουν κι άλλοι που δρουν κατ’ ανάλογο τρόπο στον εκκλησιαστικό χώρο. Όμως, ας ξεμπερδέψουν πρώτα με το σκάνδαλο το οποίο βασανίζει την κοινωνία αυτή την περίοδο. Αργήσατε ήδη πάρα πολύ κύριοι Συνοδικοί!

Παράλληλα, όμως, είχαμε τονίσει και στο παρελθόν και επαναλαμβάνουμε πως ενδεχόμενη καταδίκη των μοναχών δεν συνεπάγεται αυτόματα και αθώωση του Ησαΐα. Υπάρχουν ένα σωρό βασανιστικά ερωτήματα τα οποία οφείλει να απαντήσει. Όχι μόνο σε κλειστή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αλλά με ανοικτή δημοσιοποίηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δεσμευτεί για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Τούτο συνεπάγεται να δοθούν απαντήσεις και στην τελευταία πτυχή του σκανδάλου. Για τον κάθε εμπλεκόμενο. Ένθεν και ένθεν. Διαφορετικά οι μισές δουλειές δεν πρόκειται να επουλώσουν τα βαθιά τραύματα στο σώμα της Εκκλησίας.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. / Πηγή: philenews.com

Share this post