Άρχισε σήμερα η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ

Άρχισε σήμερα η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ

«Ας σιωπήσει η σύγκρουση των όπλων! H εξάπλωσή τους, να σταματήσει εδώ και παντού! Το όνομα του Θεού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει πράξεις δολοφονίας, εξορίας, τρομοκρατίας και καταπίεσης». – Αύριο συνάντηση με τον Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , ο οποίος πραγματοποιείει επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ. Η επίσκεψη άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα. 

Ο Ποντίφικας έφτασε υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας, παρά την πανδημία, σε μία χώρα ρημαγμένη, όπου θα υποστηρίξει μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου, δοκιμασμένη από τις συγκρούσεις και τις διώξεις.

Κατά την διάρκεια της  επίσκεψης, ο Πάπας θα κυκλοφορήσει μόνος σε έρημους, λόγω του lockdown δρόμους και θα μετακινείται με θωρακισμένο όχημα, ελικόπτερο και αεροπλάνο, πετώντας ορισμένες φορές και επάνω από εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

 

«Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε ένα ενθουσιώδες καλωσόρισμα στη Βαγδάτη κατά την άφιξή του . Προσδοκίες για την επίσκεψη δεν έχουν μόνο οι χριστιανοί, αλλά και οι μουσουλμάνοι της χώρας. «Η χώρα χρειάζεται υπηρεσίες, ασφάλεια και ειρήνη», είπε ο 50χρονος Μοχάμεντ Γιασέμ. «Ο Πάπας δεν μπορεί να μας τα δώσει αυτά, μπορεί όμως να ζητήσει από την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα να μας τα δώσουν».  Στους δρόμους της Βαγδάτης από τους οποίους πρόκειται  να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ποντίφικα, η βελτίωση είναι εμφανής, καθώς έχει τοποθετηθεί νέος φωτισμός και έχουν επισκευαστεί χαλασμένα φανάρια. «Μακάρι να έμενε κάνα μήνα να φτιάχναμε όλη τη χώρα», είπε ο καταστηματάρχης Αχμάντ αλ Ασάντι.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σημειώθηκαν νέες επιθέσεις με ρουκέτες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, κατοικούσαν στη χώρα 1,5 εκατ. χριστιανοί, μέλη παλαιών χριστιανικών κοινοτήτων στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε οδήγησε την πλειονότητα να εγκαταλείψει τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει τώρα περίπου 300.000 χριστιανοί. 

«Ηθελα από καιρό να συναντήσω τους ανθρώπους που υπέφεραν τόσο πολύ», είπε ο Φραγκίσκος προχθές . «Οι άνθρωποι στο Ιράκ μας περιμένουν, όπως περίμεναν και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, η επίσκεψη του οποίου απαγορεύθηκε». Το 2000, η επίσκεψη του τότε Ποντίφικα είχε ακυρωθεί λόγω επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και στο Βατικανό. 

«Ας σιωπήσει η σύγκρουση των όπλων! H εξάπλωσή τους, να σταματήσει εδώ και παντού! Το όνομα του Θεού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει πράξεις δολοφονίας, εξορίας, τρομοκρατίας και καταπίεσης», τόνισε στην πρώτη του ομιλία  ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ενώπιον των Αρχών του Ιράκ ο Πάπας, μεταξύ άλλων , τόνισε:

“Έρχομαι ως μετανοημένος, ζητώντας συγχώρεση από τον ουρανό και τους αδελφούς και τις αδελφές μου για τόση καταστροφή και σκληρότητα. Έρχομαι ως προσκυνητής της ειρήνης στο όνομα του Χριστού, του Πρίγκιπα της Ειρήνης. Πόσα έχουμε προσευχηθεί αυτά τα χρόνια για ειρήνη στο Ιράκ! Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ δεν έκανε καμία πρωτοβουλία και πάνω απ ‘όλα προσέφερε τις προσευχές και τα δεινά του για αυτήν την πρόθεση. Και ο Θεός ακούει, ακούει πάντα! Εναπόκειται σε εμάς να τον ακούσουμε και να περπατήσουμε με τους τρόπους του. Μπορεί να συγκρατηθεί η σύγκρουση όπλων! Ας περιοριστεί η διάδοσή τους, εδώ και παντού! Μπορεί να παύσουν τα κομματικά συμφέροντα, εκείνα τα εξωτερικά συμφέροντα που δεν ενδιαφέρονται για τον τοπικό πληθυσμό.

Η διεθνής κοινότητα μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση της ειρήνης σε αυτήν τη γη και στη Μέση Ανατολή στο σύνολό της. Όπως έχουμε δει κατά τη διάρκεια της μακράς σύγκρουσης στη γειτονική Συρία – η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια αυτές τις μέρες! – οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα εμπλέκουν ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια. Ζητούν συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, οι οικονομικές ανισότητες και οι περιφερειακές εντάσεις που απειλούν τη σταθερότητα αυτών των εδαφών. Ευχαριστώ τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται στο Ιράκ για την ανοικοδόμηση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, στους εσωτερικά εκτοπισμένους και σε όσους προσπαθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθιστώντας διαθέσιμες υπηρεσίες τροφής, νερού, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υγιεινής σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί με προγράμματα συμφιλίωσης και οικοδόμησης της ειρήνης.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου στα αγγλικά

Ομιλία Πάπα Φραγκίσκου στο προεδρικό μέγαρο της Βαγδάτης by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Αύριο , Σάββατο, ο Πάπας θα μεταβεί στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, όπου θα τον υποδεχθεί ο 90χρονος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επαφές μεταξύ θρησκευτικών ηγετών , που σκοπό έχει  να εντείνει τον διαθρησκευτικό διάλογο ειδικά μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο Πάπας αναμένεται να μεταβεί επίσης σε τόπους που αναφέρονται στη Βίβλο, όπως είναι η Κοιλάδα Ουρ, γενέτειρα του Αβραάμ.

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Vatican News

 

 

 

Share this post