Άρχισε να τρυπά το ‘Fatih’;

Άρχισε να τρυπά το ‘Fatih’;

Η Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν διαψεύδει.

Το πλοίο-γεωτρύπανο ‘Fatih’ (Πορθητής) ξεκίνησε εργασίες γεώτρησης, μετέδωσε ο ανταποκριτής του CNN-Türkκ και της Hürriyet, Οµέρ Μπιλγκέ. Ο ανταποκριτής σημείωσε τη θέση της Άγκυρας ότι, «επειδή η γεώτρηση γίνεται σε σηµείο που συµπεριλαµβάνεται σε χάρτη, ο οποίος κατέθηκε προ 6ετίας στον ΟΗΕ, οι εργασίες είναι σύµφωνες µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο». Επίσημα η Άγκυρα δεν σχολίασε τις πιο πάνω πληροφορίες.
Η ανταπόκριση αναφέρει έχει ως εξής: «Η ενεργειακή κρίση που προέκυψε λόγω των κοιτασµάτων στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι νέα. Κάθε φορά, η τουρκική πλευρά λέει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να µην προχωρήσουν µόνοι τους, αλλά βάσει συµφωνίας. Πάντως οι Έλληνες δεν πλησίασαν στην πρόταση αυτή των Τουρκοκυπρίων και προχώρησαν σε συνεργασίες µε Ισραήλ και Αίγυπτο. Μονόπλευρα προχώρησαν σε γεώτρηση. Κατόπιν τούτου, Τουρκία και Τ∆ΒΚ σταµάτησαν να προειδοποιούν και προχώρησαν σε πράξεις. Το πλοίο ‘Fatih’ ξεκίνησε την Παρασκευή από την περιοχή της Αλάνιας και έφτασε πολύ κοντά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, στην Πάφο, 60 χλµ απόσταση από την ξηρά και ξεκίνησε τις προεργασίες για να πραγµατοποιήσει γεώτρηση ».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί , δήλωσε ότι ένα σημαντικό ΜΟΕ για το φυσικό αέριο θα δημιουργηθεί με μια κοινή επιτροπή. «Το έχω πει αυτό και στον κ. Αναστασιάδη. Μέχρι σήμερα οι Ε/κ δεν διάκεινται θετικά. Θα το πράξουν από δω και πέρα; Μακάρι. Γιατί εάν υπάρχει ένταση σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να συζητήσει αυτό το θέμα μαζί μας», ανέφερε ο Ακιντζί.
Σύμφωνα με το «sigmalive» το ‘Fatih’ φέρεται να κατέβασε τρυπάνι 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, κάτι που σημαίνει πως όλες οι εκτιμήσεις Ελλάδας-ΗΠΑ κτλ έπεσαν στο “κενό” και η κρίση κλιμακώνεται!
Το «sigmalive» αναφέρει ότι, αν και η Λευκωσία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αρνητικότατη εξέλιξη, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα εκτοξεύσει το μέγεθος της πρόκλησης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας-ΗΠΑ Ακάρ -Σάναχαν. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Άγκυρας, ο υπουργός Άµυνας εξέφρασε στον αµερικανό υπηρεσιακό υπουργό τη δυσαρέσκειά του για το περιεχόµενο της επιστολής, που στάλθηκε από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, στην οποία η Ουάσιγκτον διασαφηνίζει τη στάση της αναφορικά µε τους S-400.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο κ. Ακάρ ανέφερε αυτά που έχει ήδη πει δηµόσια, ότι δηλαδή η Τουρκία θεωρεί πως το ύφος της επιστολής και η προσέγγιση δεν συνάδουν µε το πνεύµα της συµµαχίας. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «συζητήθηκαν το πρόγραµµα τωνF -35, η περιφερειακή ασφάλεια, θέµατα της αµυντικής συνεργασίας και έγινε ανταλλαγή απόψεων». Αναφέρει, επίσης, ότι Ακάρ και Σάναχαν συµφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Άµυνας των χωρών του ΝΑΤΑΟ στο τέλος του µήνα, στις Βρυξέλλες.

Το αµερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία και, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν την απόφαση της Τουρκίας να προµηθευτεί το ρωσικό σύστημα S-400 και την συµµετοχή της στο πρόγραµµα των F-35. Σάναχαν και Ακάρ τόνισαν τη σηµασία της ισχυρής διµερούς στρατηγικής σχέσης µεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σηµειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι προσδοκούν να συναντηθούν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιµπραήµ Καλίν, δήλωσε χθες ότι ελπίζει το ζήτηµα των F-35 να µην επεκταθεί και γίνει ένα διεθνές ζήτηµα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα παραλάβει τα µαχητικά αεροσκάφη. «Τα F-35, που αποτελούν δικαίωµα της Τουρκίας, θα παραδοθούν σίγουρα στη χώρα µας», είπε ο κ. Καλίν, µιλώντας στους δηµοσιογράφους, µετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου.

«Ελπίζουµε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντοµότερο δυνατό τη σηµερινή στάση τους που προκαλεί µόνιµη βλάβη στις διµερείς σχέσεις, χρησιµοποιώ ντας τους S-400 ως µια δι-
καιολογία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα δώ-σει την «αρµόζουσα» απάντηση στην επιστολή Σάναχαν. Συµπληρώνοντας είπε ότι µια συνάντηση µεταξύ του
προέδρου Ερντογάν και Βλαντιµίρ Πούτιν, σχεδιάζεται να
πραγµατοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, όπου ο κ. Ερντογάν αναµένεται να συναντηθεί επίσης µε τον αµερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ.

*Με πληροφορίες από την “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης

Share this post