Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες

Bonne nuit Παρίσι…Good morning Λος Άντζελες! 
 Το Παρίσι παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία στην δήμαρχο του Λος Άντζελες , Κάρεν Μπας , σηματοδοτώντας το σκηνικό για τους επόμενους Αγώνες το 2028 σε μια τελετή λήξης.
Η Τελετή Λήξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε  με την είσοδο  του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ακούστηκε ο Ύμνος της Γαλλίας, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα»,  από την Orchester Divertimento του μαέστρου Ζάχια Ζιουανί, ενώ η γαλλική σημαία υψώθηκε προς την οροφή του Σταδίου από τη Γαλλία.
 Ενώ εκείνη της Έναρξης των Αγώνων (26/7) έγινε για πρώτη φορά στην Ιστορία εκτός σταδίου, κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα με τη ναυτική παρέλαση των αθλητών, απόψε (11/8) η Τελετή Λήξης- η οποία χρειάστηκε 35 ημέρες πρόβας- επέστρεψε παραδοσιακά σε στάδιο και συγκεκριμένα στο «Stade de France».

ΦΩΤΟ: Paris 2024 @Paris2024

Πολύ μακριά από το εξαιρετικά ποπ και queer πνεύμα της Τελετής Έναρξης.

 Η είσοδος Πλατανιώτη και Καραλή
 Πιο σύντομη από την Τελετή Έναρξης-που ξεκίνησε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε μετά τις 00:30-, η Τελετή Λήξης ξεκίνησε στις 22:00 -και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 01:00-με την «επιστροφή» των αθλητών στο στάδιο, με την ελληνική ομάδα -παραδοσιακά- να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή. 

ΦΩΤΟ: Hellenic Olympic Committee

Συνολικά 206 σημαιοφόροι των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, εισήλθαν  με τη σειρά τους στο στάδιο, παρελαύνοντας σε μια σκηνή που συμβολικά αναπαριστά έναν…επίπεδο κύκλο. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

 «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού»
 Η τελετή Έναρξης ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τούς Αγώνες και το τραυγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού»  από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.

 Ο βωμός έσβησε μόλις ο Μαρσάν πήρε το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα  
 Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι 2024, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, νυτμένος με κοστούμι είναι εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου.
 Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα  το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να  λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

 Τα μετάλλια στις  γυναίκες του Μαραθωνίου
 Μετά την ολοκήρωση της εισόδου των αθλητών από όλες τις Ολυμπιακές αποστολές και το άκουσμα εμβληματικών τραγουδιών, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο πρόεδρος τoυ World Athletics Σεμπάστιαν Κόε, έκαναν-παραδοσιακά- την απονομή στις τρεις γυναίκες που βρέθηκαν το βάθρο νικητών του Μαραθωνίου.

 Η αποθέωση των εθελοντών 
 Ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων που εκπροσώπησαν τους εθελοντές στους Αγώνες του Παρισιού. Ο αριθμός των εθελοντών ήταν απόλυτα μοιρασμένος σε άνδρες και γυναίκες, με το 20% να προέρχεται από 150 διαφορετικές χώρες.
 Δέχθηκαν τις ευχαριστίες  από τα νέα μέλη στην επιτροπή αθλητών (AC) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Άλισον Φέλιξ (ΗΠΑ, Στίβος),την Κιμ Μπούι (Γερμανία, Γυμναστική), την Τζέσικα Φοξ (Αυστραλία, Κάνοε) και τον Μάρκους Ντάνιελ (Νέα Ζηλανδία, Τένις), των οποίων η θητεία λήγει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μπρίσμπεϊν 2032. 
 Ήταν η στιγμή που τα φώτα στράφηκαν στους εθελοντές, πριν …πέσει η νύχτα στο στάδι.

 Ο «χρυσός εξερευνητής», η ελληνική σημαία και ο εθνικός μας ύμνος
 Το «Stade de France»  βυθίστηκε στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης, που ονομάζεται «Records»,  «μεταφέροντας» θεατές και τηλεθεατές σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον «χρυσό εξερευνητή».
 Ντυμένος όλος σε χρυσό  από τον νεαρό Ελβετό σχεδιαστή Κέβιν Γκερμανιέρ, εμνηνεύτηκε  από τον Γάλλο breakdancer Αρτούρ Καρντέ.

ΦΩΤΟ:  EPA/CAROLINE BLUMBERG

 Κατεβαίνοντας από την οροφή του σταδίου  ο «χρυσός εξερευνητής», εμπνευσμένος, από πολλές αναφορές από τη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.
  Στην εκεί εξερεύνησή του του παραδόθηκε η ελληνική σημαία  υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου. 
 «Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν  και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανάφεραν οι διοργανωτές.
 Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί το…άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

 Τα αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού στη Σορβόννη
 Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  τον Οκτώβριο  1894 :
 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διεθνείς αγώνες, πραγματικά παγκόσμια πρωταθλήματα, στα οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα αθλήματα και οι σωματικές ασκήσεις που ασκούνται σήμερα, όπως οι Ολυμπιάδες της Αρχαίας Ελλάδας.
 Θέλουμε να πάρουμε από αυτό το μοντέλο των παλαιών αγώνων της Ολυμπίας, τη διπλή αρχή της ομοσπονδίας και της περιοδικότητας. Θα γίνουν το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και μετά κάθε τέσσερα χρόνια στις διάφορες πρωτεύουσες του Σύμπαντος.
 Θα θυμόμαστε επίσης ότι δυνάμει ενός νόμου που τηρούνταν πάντα με θρησκευτικό δεσμό, η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εποχή ιερής εκεχειρίας για όλους τους Έλληνες.
 Ας συγκεντρώσουμε τα διαφορετικά έθνη για τους φιλικούς αγώνες του αθλητισμού και είθε η πιστή τήρηση των κανόνων που διέπουν τα παιχνίδια μας να ανοίξει τις ψυχές τους σε αυτό το αίσθημα αμοιβαίου σεβασμού, που είναι το πρώτο θεμέλιο της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των λαών! »

 Το πάρτι ξεκίνησε
  Οι αθλητές έκαναν χώρο στη σκηνή για να ανεβεί τo γαλλικό συγκρότημα Phoenix και να ξεκινήσει το πάρτι. Ένα φαντασμαγορικό σόου φως και ήχου. Η Βελγίδα Αντζελ «εντάχθηκε» στη συνέχεια τους Phœnix, πριν ανέβουν στη σκηνή οι Kaminsky, Air και Βάντα Vannda. Ακολούθησε
η αμερικάνικη πινελιά με Ezra Koenig, ενώ σειρά πήραν εικόνες από το εντυπωσιακό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, που είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου από την Αρχαία Ολυμπία.
 Τα κοστούμια ερμηνευτών, ακροβατών, χορευτών, εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα από τον Κέβιν Γκερμανιέρ (εκτός από τα ρούχα των σταρ που ντύθηκαν από τον χορηγό Dior), ήταν στην παλέτα χρυσού, μαύρου και στρας.
Υπεύθυνη για τη μουσική συνοδεία της παράστασης ήταν η συμφωνική ορχήστρα Divertimento, με τα παιδιά της σχολής master του Fontainebleau.

 Οι έξι αθλητές εκπρόσωποιτων 5 ηπείρων και των προσφύγων
 Από το πάρτι και τη σμουσική στις ομιλίες. Στη σκηνή  ανέβηκαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ και ο πρέοδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, μαζί με έξι αθλητές, που εκπροσωπούν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.
 Σίντι Νγκαμπά -πυγμάχος, χάλκινο μετάλλιο, που εκπροσωπεί την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων
 Σουν Γινγκσά -Πινγκ Πονγκ, τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ασία
Ελιούντ Κιπτσόγκε,  Μαραθωνοδρόμος, δύο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα χάλκινο μετάλλιο, εκπροσωπώντας την Αφρική
Μιγιαίν Λόπες -παλαιστής, πέντε χρυσά μετάλλια, που εκπροσωπεί την Αμερική
Τεντί Ρινέ, τζούντοκα, πέντε χρυσά μετάλλια, δύο χάλκινα μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ευρώπη
Έμα ΜακΚέον, κολυμβήτρια , έξι χρυσά μετάλλια, τρία ασημένια μετάλλια, πέντε χάλκινα μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ωκεανία

 Οι ομιλίες Τόνι Εστανγκέ και Τόμας Μπαχ

 Τόνι Εστανγκέ: «Σε εσάς, αθλητές, τι να πω; Ξέραμε ότι θα ήσασταν λαμπροί, αλλά ήσασταν μαγικοί. Μας κάνατε χαρούμενους, μας κάνατε να νιώθουμε ζωντανοί. Εκ μέρους δισεκατομμυρίων ανθρώπων που λατρεύουν  τον αθλητισμό σε όλες τις πέντε ηπείρους, σας ευχαριστώ πολύ. Θα επανενωθούμε στο LA28 και οι Αγώνες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν».

 Τόμας Μπαχ: «Παρά όλες τις εντάσεις στον κόσμο μας, ήρθατε εδώ από τις 206 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, για να κάνετε την Πόλη του Φωτός να λάμψει περισσότερο από ποτέ πριν. Οι εμφανίσεις σας  ήταν καταπληκτικές. Συναγωνιστήκατε σκληρά ο ένας εναντίον τον άλλον. Κάθε αγώνας στα όρια της τελειότητας. Κάθε παράσταση πυροδότησε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Μας δείξατε τι μεγαλείο είμαστε ικανοί εμείς οι άνθρωποι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 ήταν μια γιορτή των αθλητών και του αθλητισμού στα καλύτερά του. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πλήρως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής Ατζέντας μας: πιο νεανικοί , πιο αστικοί, πιο περιεκτικοί, πιο βιώσιμοι. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων.
Αυτοί ήταν συγκλονιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος – ή τολμώ να πω: Ολυμπιακοί Αγώνες του Σηκουάνα».

 Μία σκέψη για την Ελλάδα
  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο  live που έκανε η γαλλική εφημερίδα Equipe στη διάρκεια της ομιλίας του  Τόμας Μπαχ έγραψε: «Μια σκέψη για την Ελλάδα. Δεν θα θέλαμε να χαλάσουμε το πάρτι, αλλά… οι ελληνικές αρχές διέταξαν σήμερα το βράδυ την εκκένωση της πόλης του Μαραθώνα, κοντά στην Αθήνα, λόγω των πυρκαγιών. Θλιβερός συβολισμός καθώς τελειώνουν αυτοί οι Αγώνες…»

 Ο Ολυμπιακός Ύμνος
 Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος  που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.
« Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή, και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός. Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.

 Η παράδοση στο Λος Άντζελες και ο Τομ Κρουζ
 Σειρά είχε η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984. 
 Όπως επιτάσσει η παράδοση, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, παρέδοσε συμβολικά την Ολυμπιακή σημαία στον Τόμας Μπαχ, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στη δήμαρχο του  Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, την πρώτη μαύρη δήμαρχο που πήρε τη σημαία και ήταν συνοδευόμενη από τη Σιμόν Μπαίλς.
 Αμέσως άρχισε μια παράσταση διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών που σχεδίασε ο Μπεν Γουίνστον, Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος στα 42 του χρόνια έχει ήδη λάβει 13 βραβεία Emmy στην καριέρα του.
 Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, τραγούσησε τον αμερικανικό ύμνο, 
ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή), …πηδήξει από την κορυφή του σαδίου για να πάρει την Ολυμπιακή σημαία  και ανεβαίνοντας σε μία μηχανή να …ξεκινήσει το ταξίδι για το Λες Άντζελες. Με ένα βίνεο που έχει γυριστει και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, δείχοντας τον κορυφαίο πρωταγωνιστή να περνάει από τα εμβηματικά σημαία του Παρισιού, να πέφτει με αξελίπτωτο για να φτάσει στο Χόλιγουντ, πριν δώσει με τη σειρά του την Ολυμπιακή σημαία  σε άλλους διάσημους αθλητές, Κέιτ Κόρτνεϊ,  Μάικλ Τζόνσον, Τζάκερ Ίτον.
 Η Κόρντει πήγε στο κέντρο της πόλης στο LA Memorial Coliseum, το οποίο ήταν ένας χώρος το 1932 και το 1984, ο Τζόνσον πέρασε μέσα από τις γειτονιές του Λος Άντζελες και ο Ίτον  ολοκλήρωση τη «σκυταλοδρομία» σημαίας στην παγκοσμίου φήμης Venice Beach.
 Ένα βίντεο που παιζόταν υπό τους ήχους των Red Hot Chili Peppers, τους οποίους διαδέχθηκε η Μπίλι Άϊλις και αργότερα ο Σνουπ Ντογκ, όλοι τους από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια.
  
 Το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας
 Όλα αυτά πριν το μεγάλο φινάλε.  Το αποκορύφωμα. Ο Λεόν Μαρσάν έφτασε στο Stade de France με το φανάρι που είχε την Ολυμπιακή Φλόγα. Δίπλα στους έξι αθλητές που εκπροσωπούσαν  τις πέντε ηπείρους και τους πρόσφυγες, και τον Λεόν Μαρσάν, ο Τόμας Μπαχ κήρυξε τη λήξη των Ολυμιακών Αγώνων, με τους αθηλτές να φυσάνε για το σβήσιμο της Φλόγας, καλώντας για το ραντεβού στο Λος Άντζελες. 
 «Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για να γιορτάσει μαζί μας τους Αγώνες της XXXIV Ολυμπιάδας», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

 Πριν ακουστεί το περίφημο κλασικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα «My Way»-που βασίστηκε αρχικά στο γαλλικό τραγούδι Comme d’habitude- από την Γαλλίδα Yseult , και πυροτεχνήματα καλύψουν τον ουρανό στο Stade de France.

 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2028 άρχισαν ήδη να μετράνε αντίστροφα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  A. Bαζογιάννης

**************************************************************

 

Με 8 μετάλλια στις αποσκευές της «αποχαιρἐτησε» η ελληνική αποστολή το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η Team Hellas μέτρησε ένα χρυσό, το μοναδικό της στους Αγώνες και το οποίο χάρισε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, ένα αργυρό, που ήρθε από την κολύμβηση και τον Απόστολο Χρήστου στα 100μ. ύπτιο και έξι χάλκινα, τα οποία κατέκτησαν οι Θοδωρής Τσελίδης (χάλκινο στο τζούντο), Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής (χάλκινο στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών), Κοντού/Φίτσιου (χάλκινο στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών), Λευτέρης Πετρούνιας (χάλκινο στην ενόργανη γυμναστική και τους κρίκους), Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο στο στίβο και το επί κοντώ) και Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (χάλκινο στην ελευθέρα πάλη).

Το χάλκινο μάλιστα του Κουρουγκλίεφ ήταν το τελευταίο που προστέθηκε στη συγκομιδή της Ελλάδας, συμπληρώνοντας τα 8 μετάλλια στο Παρίσι, με τα οποία ισοφάρισε την επίδοση της Ατλάντα το 1996.

Ήταν μάλιστα η 4η καλύτερη επίδοση μετά την Αθήνα το 1896 (47), το 2004 (16) και το Σίδνεϊ το 2000 (13), ενώ η Team Hellas κατάφερε να διπλασιάσει τα μετάλλια της από τα 4 των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, το 2021.

Με τα 8 μετάλλια που προστέθηκαν στο Παρίσι, η Ελλάδα έφτασε τα 129 στην Ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα ελληνικά μετάλλια ανά Ολυμπιακούς Αγώνες

 

1896 Αθήνα 47

1904 Σεντ Λούις 2

1908 Λονδίνο 4

1912 Στοκχόλμη 2

1916 Αντβέρπη 1

1956 Μελβούρνη 1

1960 Ρώμη 1

1968 Πόλη του Μεξικού 1

1972 Μόναχο 2

1980 Μόσχα 3

1984 Λος Αντζελες 2

1988 Σεούλ 1

1992 Βαρκελώνη 2

1996 Ατλάντα 8

2000 Σίδνεϊ 13

2004 Αθήνα 16

2008 Πεκίνο 3

2012 Λονδίνο 2

2016 Ρίο 6

2020 Τόκιο 4

2024 Παρίσι 8

ΣΥΝΟΛΟ: 129

Τα μετάλλια της Ελλάδας
στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

1. Μίλτος Τεντόγλου (Στίβος, μήκος) — ΧΡΥΣΟ —

2. Απόστολος Χρήστου (Κολύμβηση, 200μ. πρόσθιο) — ΑΣΗΜΕΝΙΟ —

3. Λευτέρης Πετρούνιας (Ενόργανη Γυμναστική, κρίκοι) — ΧΑΛΚΙΝΟ —

4. Εμμανουήλ Καραλής (Στίβος, επί κοντώ) — ΧΑΛΚΙΝΟ —

5. Θεόδωρος Τσελίδης (Τζούντο, -90κ.) — ΧΑΛΚΙΝΟ —

6. Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (Πάλη, 86κ. ελευθέρα) — ΧΑΛΚΙΝΟ —

7. Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής (Κωπηλασία, διπλό σκιφ ελ.βαρών) — ΧΑΛΚΙΝΟ —

8. Φίτσιου/Κοντού (Κωπηλασία, διπλό σκιφ ελ.βαρών) — ΧΑΛΚΙΝΟ —

Τα ελληνικά πλασαρίσματα στην πρώτη οκτάδα των Ολυμπιονικών:

8η θέση για την Εθνική Ομάδα μπάσκετ των Ανδρών

4ος ο Απόστολος Χρήστου (Κολύμβηση, 100μ. πρόσθιο)

7η θέση για την Εθνική Ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών

5η Θέση για την Εθνική Ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών

5η η Δώρα Γκουντούρα (Ξιφασκία, σπάθη)

5η η Εμμανουέλα Κατζουράκη (Σκοποβολή, σκητ)

5ος ο Κριστιάν Γκολομέεβ (Κολύμβηση, 50μ. ελεύθερο)

6ος ο Στέφανος Ντούσκος (Κωπηλασία, σκιφ)

6η θέση για τις Μπούρμπου/Αναστασιάδου (Κωπηλασία, δίκωπος)

6η θέση για της Πλατανιώτη/Μαλκογεώργου (Συγχρονισμένη Κολύμβηση)

Τα ελληνικά μετάλλια ανά άθλημα –
Βασιλιάς ο στίβος

Τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα τα έχει κατακτήσει σε 16 διαφορετικά αθλήματα, με τον στίβο να είναι ο «βασιλιάς», αφού έχει τα περισσότερα στο σύνολο (32), αλλά και τα περισσότερα σε χρυσά (9). Η υδατοσφαίριση είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα, στο οποίο η Ελλάδα έχει πάρει μετάλλιο.

Αναλυτικά, τα ελληνικά μετάλλια ανά άθλημα:

OLYMPIAKA-METALLIA-ELLADA-

* Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ως μετάλλια μια δεύτερη και δύο τρίτες θέσεις το 1896.

Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες

1. Ιωάννης Ανδρέου (1896-Κολύμβηση-1.200μ. ελεύθερο)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

2. Νικόλαος Ανδριακόπουλος (1896-Γυμναστική-Αναρρίχηση επί κάλω)-ΧΡΥΣΟ

3. Χαρίλαος Βασιλάκος (1896-Στίβος-Μαραθώνιος)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

4. Σωτήριος Βερσής (1896-Στίβος-Δισκοβολία)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(1896-Άρση βαρών με δύο χέρια-Βαρέα βάρη)-ΧΑΛΚΙΝΟ

5. Ιωάννης Γεωργιάδης (1896-Ξιφασκία-Σπάθη)-ΧΡΥΣΟ

6. Δημήτριος Γολέμης (1896-Στίβος-800μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

7. Μιλτιάδης Γούσκος (1896-Στίβος-Σφαιροβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

8. Ευάγγελος Δαμάσκος (1896-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΑΛΚΙΝΟ

9. Δημήτριος Δρίβας (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο ναυτών)-ΧΑΛΚΙΝΟ

10. Εθνικός Γ.Σ. (1896-Γυμναστική-Δίζυγο ομαδικό)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(Ιωάννης Χρυσάφης,Ιωάννης Μητρόπουλος,Δημήτριος Λούνδρας,Φίλιππος Καρβελάς)

11. Ιωάννης Θεοδωρόπουλος (1896-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΑΛΚΙΝΟ

12. Τηλέμαχος Καράκαλος (1896-Ξιφασκία-Σπάθη)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

13. Παντελής Καρασεβδάς (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα από 200μ.)-ΧΡΥΣΟ

14. Διονύσιος Κάσδαγλης (1896-Τένις-Απλό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(1896-Τένις-Διπλό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

15. Γεώργιος Κωλέττης (1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 100χλμ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

16. Άρης Κωνσταντινίδης (1896-Ποδηλασία-Κούρσα 87χλμ. επί δημοσίας οδού)-ΧΡΥΣΟ

17. Σπύρος Λούης (1896-Στίβος-Μαραθώνιος)-ΧΡΥΣΟ

18. Ιωάννης Μαλοκίνης (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο ναυτών)-ΧΡΥΣΟ

19. Ιωάννης Μητρόπουλος (1896-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΡΥΣΟ

20. Νικόλαος Μωράκης (1896-Σκοποβολή-Στρατιωτικό πιστόλι από 25μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

21. Αλέξανδρος Νικολόπουλος (1896-Άρση βαρών με ένα χέρι)-ΧΑΛΚΙΝΟ

22. Σταμάτης Νικολόπουλος (1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 333μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 2χλμ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

23. Θωμάς Ξενάκης (1896-Γυμναστική-Αναρρίχηση επί κάλω)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

24. Γεώργιος Ορφανίδης (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα 3 στάσεων από 300μ.)-ΧΡΥΣΟ

(1896-Σκοποβολή-Αυτόματο πιστόλι από 25μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

25. Πανελλήνιος Γ.Σ. (1896-Γυμναστική-Δίζυγο ομαδικό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(Σπύρος Αθανασόπουλος,Νικόλαος Ανδριακόπουλος,Πέτρος Περσάκης,Θωμάς Ξενάκης)

26. Γεώργιος Παπασιδέρης (1896-Στίβος-Σφαιροβολία)-ΧΑΛΚΙΝΟ

27. Γεώργιος Παρασκευόπουλος (1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 12 ωρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ

28. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (1896-Στίβος-Δισκοβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

29. Κωνσταντίνος Πασπάτης (1896-Τένις-Απλό)-ΧΑΛΚΙΝΟ

30. Παύλος Παυλίδης (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα από 200μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

31. Αντώνιος Πεπανός (1896-Κολύμβηση-500μ. ελεύθερο)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

32. Ιωάννης Περσάκης (1896-Στίβος-Τριπλούν)-ΧΑΛΚΙΝΟ

33. Πέτρος Περσάκης (1896-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΑΛΚΙΝΟ

34. Αριστόβουλος Πετμεζάς (1896-Γυμναστική-Μονόζυγο)-ΧΑΛΚΙΝΟ

35. Δημήτριος Πετροκόκκινος (1896-Τένις-Διπλό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

36. Περικλής Πιερράκος-Μαυρομιχάλης (1896-Ξιφασκία-Ξίφος ασκήσεως)-ΧΑΛΚΙΝΟ

37. Λεωνίδας Πύργος (1896-Ξιφασκία-Ξίφος Μάστερς)-ΧΡΥΣΟ

38. Νικόλαος Τρικούπης (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα από 200μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

39. Γεώργιος Τσίτας (1896-Ελληνορωμαϊκή πάλη-Βαρέα βάρη)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

40. Ιωάννης Φραγκούδης (1896-Σκοποβολή-Αυτόματο πιστόλι από 25μ.)-ΧΡΥΣΟ

(1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα τριών στάσεων από 300μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(1896-Σκοποβολή-Ελεύθερο πιστόλι από 30μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

41. Σπυρίδων Χασάπης (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο ναυτών)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

42. Στέφανος Χριστόπουλος (1896-Ελληνορωμαϊκή πάλη-Βαρέα βάρη)-ΧΑΛΚΙΝΟ

43. Ευστάθιος Χωραφάς (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(1896-Κολύμβηση-500μ. ελεύθερο)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(1896-Κολύμβηση-1.200μ. ελεύθερο)-ΧΑΛΚΙΝΟ

44. Νικόλαος Γεωργαντάς (1904-Στίβος-Δισκοβολία)-ΧΑΛΚΙΝΟ

45. Περικλής Κακούσης (1904-Άρση βαρών με δύο χέρια-Βαρέα βάρη)-ΧΡΥΣΟ

46. Μιχαήλ Δώριζας (1908-Στίβος-Ελεύθερος ακοντισμός)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

47. Αναστάσιος Μεταξάς (1908-Σκοποβολή-Τυφέκιο κατά πήλινων στόχων)-ΧΑΛΚΙΝΟ

48. Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (1908-Στίβος-Μήκος άνευ φοράς)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(1908-Στίβος-Ύψος άνευ φοράς)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(1912-Στίβος-Μήκος άνευ φοράς)-ΧΡΥΣΟ

(1912-Στίβος-Ύψος άνευ φοράς)-ΧΑΛΚΙΝΟ

49. Εθνική Ομάδα Σκοποβολής (1920-Αυτόματο πιστόλι από 30μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(Αλέξανδρος Θεοφυλάκης, Ιωάννης Θεοφυλάκης, Γεώργιος Μωραϊτίνης,

Ιάσων Σαππάς, Αλέξανδρος Βρασιβανόπουλος)

50. Γιώργος Ρουμπάνης (1956-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΑΛΚΙΝΟ

51. Διάδοχος Κωνσταντίνος (1960-Ιστιοπλοϊα-Ντράγκον)-ΧΡΥΣΟ

(Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γιώργος Ζαϊμης)

52. Πέτρος Γαλακτόπουλος (1968-Ελληνορωμαϊκή πάλη-70κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(1972-Ελληνορωμαϊκή πάλη-74κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

53. Ηλίας Χατζηπαυλής (1972-Ιστιοπλοϊα-Φιν)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

54. Τάσος Μπουντούρης (1980-Ιστιοπλοϊα-Σόλινγκ)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(Άρης Ραπανάκης, Τάσος Γαβρίλης)

55. Στέλιος Μυγιάκης (1980-Ελληνορωμαϊκή πάλη-62κ.)-ΧΡΥΣΟ

56. Γιώργος Χατζηιωαννίδης (1980-Ελευθέρα πάλη-62κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

57. Δημήτρης Θανόπουλος (1984-Ελληνορωμαϊκή πάλη-82κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

58. Μπάμπης Χολίδης (1984-Ελληνορωμαϊκή πάλη-57κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(1988-Ελληνορωμαϊκή πάλη-57κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

59. Πύρρος Δήμας (1992-Άρση βαρών-82,5κ.)-ΧΡΥΣΟ

(1996-Άρση βαρών-83κ.)-ΧΡΥΣΟ

(2000-Άρση βαρών-85κ.)-ΧΡΥΣΟ

(2004-Άρση βαρών-85κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

60. Βούλα Πατουλίδου (1992-Στίβος-100μ. εμπόδια)-ΧΡΥΣΟ

61. Νίκος Κακλαμανάκης (1996-Ιστιοπλοϊα-Μιστράλ)-ΧΡΥΣΟ

(2004-Ιστιοπλοϊα-Μιστράλ)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

62. Κάχι Καχιασβίλι (1996-Άρση βαρών-99κ.)-ΧΡΥΣΟ

(2000-Άρση βαρών-94κ.)-ΧΡΥΣΟ

63. Λεωνίδας Κόκκας (1996-Άρση βαρών-91κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

64. Βαλέριος Λεωνίδης (1996-Άρση βαρών-64κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

65. Ιωάννης Μελισσανίδης (1996-Γυμναστική-Ασκήσεις εδάφους)-ΧΡΥΣΟ

66. Νίκη Μπακογιάννη (1996-Στίβος-Ύψος)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

67. Λεωνίδας Σαμπάνης (1996-Άρση βαρών-59κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(2000-Άρση βαρών-62κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

68. Κατερίνα Θάνου (2000-Στίβος-100μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

69. Αμιράν Καρντάνοφ (2000-Ελευθέρα πάλη-54κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

70. Αναστασία Κελεσίδου (2000-Στίβος-Δισκοβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(2004-Στίβος-Δισκοβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

71. Κώστας Κεντέρης (2000-Στίβος-200μ.)-ΧΡΥΣΟ

72. Μιρέλα Μανιάνι (2000-Στίβος-Ακοντισμός)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(2004-Στίβος-Ακοντισμός)-ΧΑΛΚΙΝΟ

73. Βίκτορας Μήτρου (2000-Άρση βαρών-77κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

74. Μιχάλης Μουρούτσος (2000-Ταεκβοντό-58κ.)-ΧΡΥΣΟ

75. Δημοσθένης Ταμπάκος (2000-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(2004-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΡΥΣΟ

76. Ιωάννα Χατζηιωάννου (2000-Άρση βαρών-63κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

77. Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ (2000-Ρυθμική γυμναστική-Σύνθετο ομαδικό)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη,

Εύα Χριστοδούλου, Άννα Πολλάτου, Κλέλια Πανταζή)

78. Χρυσοπηγή Δεβετζή (2004-Στίβος-Τριπλούν)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

79. Ηλίας Ηλιάδης (2004-Τζούντο-81κ.)-ΧΡΥΣΟ

(2012-Τζούντο-90κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

80. Αρτιόμ Κιουρεγκιάν (2004-Ελληνορωμαϊκή πάλη-55κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

81. Σοφία Μπεκατώρου (2004-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΡΥΣΟ

(2008-Ιστιοπλοϊα-Ίνγκλινγκ)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(Σοφία Παπαδοπούλου-Βιργινία Κραβαριώτη)

82. Θωμάς Μπίμης (2004-Καταδύσεις-Συγχρονισμένες από 3μ.)-ΧΡΥΣΟ

83. Έλλη Μυστακίδου (2004-Ταεκβοντό-67κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

84. Αλέξανδρος Νικολαϊδης (2004-Ταεκβοντό-80κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(2008-Ταεκβοβτό-80κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

85. Βασίλης Πολύμερος (2004-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(2008-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

86. Νίκος Σκιαθίτης (2004-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ

87. Νίκος Συρανίδης (2004-Καταδύσεις-Συγχρονισμένες από 3μ.)-ΧΡΥΣΟ

88. Αιμιλία Τσουλφά (2004-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΡΥΣΟ

89. Αθανασία Τσουμελέκα (2004-Στίβος-20χλμ. βάδην)-ΧΡΥΣΟ

90. Φανή Χαλκιά (2004-Στίβος-400μ. εμπόδια)-ΧΡΥΣΟ

91. Εθνική Γυναικών Υδατοσφαίρισης (2004-Υδατοσφαίριση)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

(Δήμητρα Ασιλιάν, Γεωργία Ελληνάκη, Ευτυχία Καραγιάννη,

Αγγελική Καραπατάκη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Γεωργία Λαρά,

Κυριακή Λιόση, Αντιόπη Μελιδώνη, Ανθή Μυλωνάκη, Αντωνία Μωραϊτη,

Ευαγγελία Μωραϊτίδου, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Αντιγόνη Ρουμπέση)

92. Δημήτρης Μούγιος (2008-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

93. Χριστίνα Γιαζιτζίδου (2012-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ

94. Αλεξάνδρα Τσιάβου (2012-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ

95. Σπύρος Γιαννιώτης (2016-Κολύμβηση-Ανοιχτή θάλασσα 10χλμ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

96. Παύλος Καγιαλής (2016-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΑΛΚΙΝΟ

97. Άννα Κορακάκη (2016-Σκοποβολή-Σπορ πιστόλι από 25μ.)-ΧΡΥΣΟ

(2016-Σκοποβολή-Αεροβόλο πιστόλι από 10μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ

98. Παναγιώτης Μάντης (2016-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΑΛΚΙΝΟ

99. Λευτέρης Πετρούνιας (2016-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΡΥΣΟ

(2021-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΑΛΚΙΝΟ

(2024-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΑΛΚΙΝΟ

100.Κατερίνα Στεφανίδη (2016-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΡΥΣΟ

101.Στέφανος Ντούσκος (2021-Κωπηλασία)-ΧΡΥΣΟ

102.Μίλτος Τεντόγλου (2021-Στίβος/Μήκος)-ΧΡΥΣΟ

(2024-Στίβος/Μήκος)-ΧΡΥΣΟ

103.Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών (2021)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

104.Απόστολος Χρήστου (2024-Κολύμβηση)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ

105.Εμμανουήλ Καραλής (2024-Στίβος)-ΧΑΛΚΙΝΟ

106.Θεόδωρος Τσελίδης (2024-Τζούντο)-ΧΑΛΚΙΝΟ

107.Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (2024-Πάλη)-ΧΑΛΚΙΝΟ

108.Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής (2024-Κωπηλασία)-ΧΑΛΚΙΝΟ

109.Φίτσιου/Κοντού (2024-Κωπηλασία)-ΧΑΛΚΙΝΟ

* Μόρφω Δροσίδου (1992-Ταεκβοντό-70κ.)-3η θέση (ΩΣ ΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ)

Η Eλληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΟΕ, ο αριθμός των αθλητών που έχουν λάβει μέρος με τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1896 έως και το 2016, ανέρχεται σε 1.540. Στην Αθήνα το 2004 υπήρξε η μεγαλύτερη εκπροσώπηση με 436 αθλητές και αθλήτριες και μάλιστα σε όλα τα αθλήματα που είχε το πρόγραμμα, εκτός από το χόκεϊ.

Τα μετάλλια, που έχει κατακτήσει η Ελλάδα, καθώς επίσης και η παρουσία της με αριθμούς ανά διοργάνωση, έχουν ως εξής:

* Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ως μετάλλια μια δεύτερη και δύο τρίτες θέσεις το 1896.

Πηγή: cnn.gr

Share this post