Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19. Μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας .

Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19. Μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας .

Βανδαλισμός στο όχημα του δρ. Λεόντιου Κωστρίκη. Καταδικάζει η κυβέρνηση

Περίπου έναν χρόνο μετά τον ορισμό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί σε επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στον Θάλαμο COVID-19.

Μιλώντας μετά τον εμβολιασμό της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά και ευχαρίστησε το προσωπικό του νοσοκομείου αναφοράς που όλοι μαζί «δίνουν καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα επί 24ώρου βάσεως».

Προτρέπω, είπε η κα Γιαννάκη, όλους τους πολίτες να εμβολιαστεί για το καλό της Δημόσιας Υγείας. «Προτρέπω όλο τον κόσμο να αισθάνεται ασφαλής για αυτό το εμβόλιο, το οποίο είναι καλό να το λάβουν όλοι για το καλό της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Γιαννάκη.

Ερωτηθείσα, εάν προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας ο υψηλός αριθμός θετικών rapid tests που εντοπίζονται καθημερινά, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία και κάλεσε τους πολίτες να πειθαρχούν και να υπακούν στα Διατάγματα και τις οδηγίες που εκδίδονται για το καλό της Δημόσιας Υγείας. «Με μια βόλτα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, θα καταλάβουν τι εστί να είσαι σε μια Μονάδα Εντατικής διασωληνωμένος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η λήψη πιο δραστικών μέτρων.

Η Επιστημονική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Λάρνακας-Αμμοχώστου δρ Αμαλία Χατζηγιάννη εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση για την έναρξη των εμβολιασμών, που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας. Η δρ Χατζηγιάννη ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για τη στήριξη που παρείχε όλο αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο αναφοράς, καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου για τις θυσίες τους όλη την προηγούμενη περίοδο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ κ. Κρίστης Λοϊζίδης μετέφερε τη χαρά του για την έναρξη των εμβολίων στην Κύπρο. «Θέλω να παροτρύνω όλους όσους έχουν ενδοιασμούς για το εμβόλιο, να μην έχουν, και να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, για να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης. Μετά τον εμβολιασμό του, είπε, αισθάνεται πολύ καλά.

Εξάλλου,  ο δρ Χρήστος Κυπρή, ο πρώτος ιατρικός λειτουργός του νοσοκομείου αναφοράς που εμβολιάστηκε, μετέφερε τη χαρά του για το γεγονός ότι έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα το εμβόλιο κατά της νόσου.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

«Ελπίζω με τον εμβολιασμό μας να δώσουμε το σωστό μήνυμα για να ξεκινήσει κι ο κόσμος να εμβολιάζεται, να σταματήσει να ακούει τα fake news που παρουσιάζονται από κάποιους. Αντιλαμβάνομαι τις αμφιβολίες του κόσμου, είναι κάτι καινούργιο, για αυτό όμως εμβολιαστήκαμε εμείς πρώτοι δίνοντας το σωστό μήνυμα», δήλωσε ο δρ Κυπρή.

Τέλος, ο νοσηλευτικός λειτουργός κ. Μάριος Πολυδώρου ευχήθηκε με τον εμβολιασμό του να είναι η αρχή και για τον ίδιο αλλά και για πολλούς άλλους να τελειώσει η πανδημία που μας ταλαιπωρεί εδώ και μήνες. «Είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί που περάσαμε εδώ, ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας με το άγνωστο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Τώρα είμαστε πιο προετοιμασμένοι, αλλά είναι ακόμα δύσκολα τα πράγματα. Εύχομαι με αυτό το εμβόλιο να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», είπε.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι έγραψαν στο αυτοκίνητο του με σπρέι συνθήματα, με τον Δρ Κωστρίκη να ενημερώνει το πρωί της Κυριακής τις αρχές, για το περιστατικό. Η αστυνομία διερευνά ποιοι βρίσκονται πίσω από τον βανδαλισμό του οχήματος του.

Τους βανδαλισμούς στο όχημα του Δρ Λεόντιου Κωστρίκη καταδίκασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Σε μήνυμα του στο twitter o κ. Κούσιος ανέφερε χαρακτηριστικά: Καταδικαζουμε τις κακόβουλες ενέργειες εναντίον του καθηγητή Λ. Κωστρικκη, ενός αξιου επιστήμονα που προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του μαζί με άλλους συναδέλφους του αφιλοκερδώς στον τοπο μας.

Καταδικάζει και το Υπ. Υγείας

Στο μεταξύ κληθείσα να σχολιάσει τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο αυτοκίνητο του κ. Κωστρίκη, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη χαρακτήρισε «απαράδεκτο, να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα συνάδελφο ο οποίος δίνει το παρών του μέσα από τη Συμβουλευτική Ομάδα, βοηθώντας τον Υπουργό, το Υπουργείο και δίνοντας συμβουλές. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό το οποίο έγινε στον αγαπητό και φίλτατο Κωστρίκη» κατέληξε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση για  τους βανδαλισμούς κατά περιουσίας (του αυτοκινήτου του) του Δρος Λεόντιου Κωστρίκη, Μοριακού Ιολόγου, μέλους της Ομάδας Επιστημόνων που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για θέματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

“Οι βανδαλισμοί κατά της περιουσίας του κ. Κωστρίκη είναι καταδικαστέοι. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την περιουσία κανενός. Πόσο μάλλον των ανθρώπων που με την επιστημοσύνη τους συμβουλεύουν για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε.Αυτή την περίοδο χρειάζεται να επικρατήσει ο ορθολογισμός και με τη βοήθεια της επιστήμης θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σιγά-σιγά στην καθημερινότητά μας, ξεκινώντας από τον εμβολιασμό που ξεκίνησε ήδη και στη χώρα μας”.

–       Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 112.

–       154 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 57 σε σοβαρή κατάσταση.

–       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5,925 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 1,970 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 3,955 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

–       266 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 19,657. Στα 266 συμπεριλαμβάνονται 134 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

–       Σε 238 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:

–       Άντρα, ηλικίας 81 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 112, εκ των οποίων:

–       73 άντρες (65%), και

–       39 γυναίκες (35%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 154 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 57 σε σοβαρή κατάσταση.

Από τους 57 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 25 είναι διασωληνωμένοι, ένας νοσηλευέται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 31 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου (68 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Θάλαμος COVID

62

Λευκωσίας

(46 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

25 (1 εκτός αναπνευστήρα)

Θάλαμος COVID

10

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

11

Λεμεσού

(39 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

24

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

14

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

1

Μακάρειο

(1 ασθενής)

Θάλαμος COVID

1

Γ. Μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 1,970 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν και επαληθεύτηκαν 266 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 90 κρούσματα από 512 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • 16 κρούσματα από 249 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 19 κρούσματα από 263 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 7 κρούσματα από 358 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
  • 134 κρούσματα από 138 δείγματα που λήφθηκαν για επαλήθευση με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Η επαλήθευση με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης διενεργείται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • 450 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Δ. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test): Από τα 3,955 τεστ που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), προέκυψαν 238 θετικά αποτελέσματα.

Οι 238 αυτές περιπτώσεις θα υποβληθούν σε εξέταση με τη μοριακή μέθοδο PCR, προκειμένου να επαληθευθούν.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία

Σημεία δειγματοληψίας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λεμεσός

Κεντρική περιοχή

330

13

Πολεμίδια

234

27

Σύνολο:

564

40

Ποσοστό θετικότητας:

7,09%

Λάρνακα

Κεντρική περιοχή – Σημείο Α

461

38

Κεντρική περιοχή – Σημείο Β

464

45

Σύνολο:

925

83

Ποσοστό θετικότητας:

8,97%

Λευκωσία

Στρόβολος

811

25

Λευκωσία

346

20

Λακατάμια

471

22

Σύνολο:

1,628

67

Ποσοστό θετικότητας:

4,12%

Πάφος

Κεντρική περιοχή

276

6

Σύνολο:

276

6

Ποσοστό θετικότητας:

2,17%

Αμμόχωστος

Παραλίμνι

329

17

Σύνολο:

329

17

Ποσοστό θετικότητας:

5,18%

Οίκοι Ευγηρίας/Στέγες

Λευκωσία

72

15

Λάρνακα

14

6

Επαγγελματίες Υγείας

Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια παγκύπρια

17

0

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Rapid tests που έγιναν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ιδιωτικά εργαστήρια

130

4

Σύνολο:

130

4

Ποσοστό θετικότητας:

3,08%

Share this post