ΑΡΧΙΜ. ΓΑΒΡΙΗΛ: Ο όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ να µεσιτεύσει προς τον Κύριο για τον ουκρανικό λαό και τις δοκιμασίες που υφίσταται

ΑΡΧΙΜ. ΓΑΒΡΙΗΛ: Ο όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ να µεσιτεύσει προς τον Κύριο για τον ουκρανικό λαό και τις δοκιμασίες που υφίσταται

Μεγάλη χαρακτήρισε σε χαιρετισμό του ( σ.σ: το πλήρες κείμενο στο τέλος της ανάρτησης)  ο Καθηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ την  σημασία και  σπουδαιότητα του Διεθνούς Επιστημονικού   Συνεδρίου, µε θέμα «Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία, µε αφορμή τα 300 χρόνια µετά από τη γέννηση του οσίου Παϊσίου Βελιτσκόφκι και του ουκρανού φιλοσόφου Χριχόρι Σκοβορόντα».

Το Συνέδριο οργανώθηκε χθες από την  Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.

Ο Αρχιμ. Γαβριήλ επεσήμανε ότι ο Όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφκι και ο φιλόσοφος  Χριχόρι Σκοβορόντα είναι «δύο μεγάλοι Ουκρανοί άνδρες  του 18ου αιώνα, µε παράλληλους -τηρουµένων των αναλογιών- βίους, ενός αγίου με  συμβολή στον χριστιανικό πολιτισμό, µέσα από το συγγραφικό, µεταφραστικό και πνευµατικό τους έργο».

Επίσης, σημείωσε ότι ο όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκι  εγκαταβίωσε επί 18 συναπτά έτη ως µοναχός στο Άγιον Όρος, τα περισσότερα εκ των οποίων, µάλιστα, σε Σκήτες και Κελλιά της µονής της µετανοίας µας, της µονής Παντοκράτορος.

Συνδιοργανωτές του  Συνεδρίου ήταν η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας( Ινστιτούτο Ουκρανικής Αρχαιολογίας και Μελετών)  , η Εθνική Ζώνη Προστασίας «Αγία Σοφία Κιέβου» και Διεθνές Ινστιτούτο Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της θεολογικής και εκκλησιαστικής-ιστορικής επιστήμης, ιδιαίτερα τώρα, κατά τη διάρκεια του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία του ουκρανικού λαού.

Η ολομέλεια ξεκίνησε με μια διεξοδική έκθεση του Αρχιεπισκόπου Πολτάβα και Κρέμεντσουκ Φέντορ: «Το πανορθόδοξο μεγαλείο της μορφής του αιδεσιμότατου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι». Ο Gallagher Brandon, Καθηγητής Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Έξετερ ( Μεγάλη Βρετανία) αναφέρθηκε σε επίκαιρα ζητήματα του παρόντος μας: «Η φονταμενταλιστική ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” ως αιρετικό δόγμα και δικαιολογία του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Μεταξύ άλλων μίλησε ο  Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Πέτρος Βασιλειάδης: «Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία σε Οικουμενική Προοπτική». 

 Πραγματοποιήθηκε σύντομη παρουσίαση νέων δημοσιεύσεων από καθηγητές της Ακαδημίας και προσκεκλημένους συμμετέχοντες, καθώς και συναυλία  από τη χορωδία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου υπό τη διεύθυνση της Svitlana Melnychenko.

Ο Καθηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος, Αρχιμ. Γαβριήλ(α) με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο (δ)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ponisma.info

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post