Αρχιεπίσκοπος προς Πατριάρχη: «Συμπορευόμεθα και συμπλέομεν»

Αρχιεπίσκοπος προς Πατριάρχη: «Συμπορευόμεθα και συμπλέομεν»

Πλήρης ταύτιση Χρυσόστομου –Βαρθολομαίου για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας

«Εν προσευχή και συνειδήσει συμπορευόμεθα και συμπλέομεν», γράφει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄στην απάντηση του στο Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου . Όπως γράψαμε ο κ. Βαρθολομαίος , στις  17 Μαΐου,   έστειλε Γράμμα στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών , στο οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη «να υπάρξει συντονισμός και, κατά το δυνατόν, ομοιομορφία μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ως προς το καίριο θέμα της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μεταδόσεως αυτής εις τους πιστούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ στο απαντητικό του Γράμμα, αναφέρεται στις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (2016) και σημειώνει ότι « Η Μια Αγία , Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, είναι Θε- ανθρώπινη κοινωνία, πρόγευσις και βίωσις των Εσχάτων εντός της Θείας Ευχαριστίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος πληροφορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι κατά την διαβούλευση με τις υγειονομικές αρχές της Κύπρου τέθηκε υπόψη του η σύσταση κατά την μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας να γίνεται χρήση ατομικού πλαστικού κοχλιαρίου. Επίσης , πληροφορεί τον κ. Βαρθολομαίο ότι έγινε τελικά σεβαστή η θέση του ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία για κανένα λόγο συζητεί , ούτε διαπραγματεύεται την αλλαγή του πατροπαράδοτου τρόπου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς με αργυρά λαβίδα, «διότι φρονεί ότι μεταδίδει Σώμα και Αίμα Χριστού , εις ζωή αιώνιο του χριστεπώνυμου πληρώματος της».

Τέλος, ο Μακαριότατος εύχεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη «να είναι στερεωμένος με την δύναμη του Πνεύματος και με τις νόμιμες και πάτριες εντολές, ακίνητος και ασάλευτος».
Πληροφορίες από το Φανάρι αναφέρουν ότι και οι Προκαθήμενοι των άλλων Εκκλησιών απάντησαν ότι συμφωνούν με τον πατροπαράδοτο τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας.
*Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σάββατο στους Ι. Ν. της Κωνσταντινούπολης και των Μητροπόλεων στην Τουρκία θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες με την συμμετοχή των πιστών , τηρουμένων των οδηγιών υγειονομικής προστασίας.

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Share this post