Αρχιεπίσκοπος: «Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη ήταν τρίμερος»

Αρχιεπίσκοπος: «Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη ήταν τρίμερος»

*Η Εκκλησία είναι αυστηρή, τηρεί το νόμο και το πλαίσιο, που έθεσε η κυβέρνηση. *Μητροπολίτης Μόρφου: Για εμάς το πιστοποιητικό είναι οι βαφτισμένοι και οι μυρωμένοι

Μετά τα μεσάνυχτα θα τελεστεί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και το Χριστός Ανέστη θα ακουστεί λίγο πριν, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι «η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη ήταν τρίμερος και όχι διήμερος».

Σχετικά είπε: «Θα τηρήσουμε την παράδοση και δεν συμφώνησε  με την απόφαση της Εκκλησίας  Ελλάδας για τέλεση της Θείας Λειτουργίας πριν από τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

«Η Εκκλησία είναι αυστηρή, τηρεί το νόμο και το πλαίσιο, που έθεσε η κυβέρνηση και δεν φοβάται κανέναν», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Επίσης, εξέφρασε δυσφορία για την άρνηση του υπουργού Υγείας να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί να επιτρέπεται μόνο σε πενήντα άτομα να εισέρχονται στους ναούς.  

Ο Αρχιεπίσκοπος  επικαλέστηκε θέσεις γιατρών, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι δεν κολλά και ούτε μεταδίδει κάποιος τον ιό, όταν τηρεί τις αποστάσεις και φοράει μάσκα.

«Δεν είναι παιδάκια και θα τους κάνουμε μάθημα, ανέφερε», προσθέτοντας «Ας έρθει όλη η Αστυνομία εδώ».

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών 

Σε ανακοίνωση της για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αναφέρει ότι μετά από τα εξαγγελθέντα μέτρα από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ενημερώνει για τις ώρες τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών και του τρόπου διευθέτησης κάποιων επιμέρους πρακτικών ζητημάτων, «για να κινούμαστε στα πλαίσια προστασίας, ώστε να συμβάλουμε και συνδράμουμε στο έργο του Υπουργείου Υγείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξαπλούμενης πανδημίας»

Αναφέρει ότι οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καθίστανται υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, όπως έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι εντός του Ναού θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φέρουν μάσκες, εκτός του Ναού να τοποθετηθούν καθίσματα διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, κατά την διάρκεια της προσκύνησης του Νυμφίου, του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι θα πρέπει να φροντίσουν να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά (10 πιστοί) και αφού εξέλθουν ή ασπαστούν τότε να προσέρχονται οι επόμενοι.

Όσον αφορά τη Θεία Κοινωνία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι συνίσταται να γίνεται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ώστε όσοι κοινωνούν να φεύγουν από τον Ναό για να μην γίνεται συνωστισμός και εξυπακούεται ότι και στο θέμα αυτό οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι μεριμνούν ώστε να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά διατηρώντας τις αποστάσεις.

Προσθέτει ότι τα ωράρια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών ορίζονται ως εξής, ώστε να μην υπερβαίνουν την καθορισμένη ώρα που έθεσε η Κυβέρνηση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή τις 21:00.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι ο Νυμφίος και η Ακολουθία του Νιπτήρος θα αρχίζει στις 6:00 μ.μ. και θα ολοκληρώνεται όχι αργότερα από τις 8:30 μ.μ., την Μ. Πέμπτη, η ακολουθία των Παθών θα αρχίσει στις 5:00 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 8:30 μ.μ. και το ίδιο ισχύει και για την Μ. Παρασκευή στην Ακολουθία του Επιταφίου. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο του Ναού με τη λήψη όλων των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Επιπρόσθετα, η ακολουθία και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Στις 10:30 μ.μ. θα ψαλλεί ο Κανόνας και στις 11:30 μ.μ. θα γίνει ο Καλός Λόγος και η έναρξη του Όρθρου. Στη συνέχεια, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία η οποία, οπωσδήποτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Κυριακή, το αργότερο στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 12:00 (μεσάνυχτα).

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των ημερών, την ευθύνη μας, τόσο στα πνευματικά ζητήματα, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην προστασία του ανθρώπου. Διαβιβάζοντας σας τις ευχές του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ Χρυσοστόμου σας ευχόμαστε ευλογημένη Ανάσταση με ειρήνη στις καρδιές σας», καταλήγει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, στην ανακοίνωση της.

Ο Μόρφου Νεόφυτος

Η εκκλησία το Πάσχα θα είναι ανοικτή για όλους και οι ναοί είναι νοσοκομεία ψυχών και σωμάτων, είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης. Στη θεία Λειτουργία χθες , που τελέσθηκε στον ιερό ναό Ἁγίας Βαρβάρας της κοινότητας Οίκου Μαραθάσας, ο Μητροπολίτης Μόρφου στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ενόψει Πάσχα και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του.Είπε ότι η Εκκλησία το Πάσχα θα είναι ανοικτή για όλους και ότι οι ναοί είναι νοσοκομεία ψυχών και σωμάτων.

Ζήτησε μάλιστα από τους επίτροπους να είναι πολύ ευγενικοί και να μην κάνουν τους αστυνομικούς: «Αν σας πουν αύριο μας πρέπει και οι 50 που θα μπουν μέσα να έχουν το πιστοποιητικό, για εμάς το πιστοποιητικό είναι οι βαφτισμένοι και οι μυρωμένοι».

Share this post