Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος : «Οι σχέσεις να βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος : «Οι σχέσεις να βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την θέση ότι οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων , καθώς και Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να βασίζονται στην  αμοιβαία κατανόηση, στον νόμο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σε αποκλειστική συνέντευξη  στο CNN Türk, η οποία είναι και η πρώτη στην  σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνάντησε στην Ιερά Μονή Μπαλουκλί ο δημοσιογράφος Serdar Koruzu, o οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα Σεπτεμβριανά του 1955 και ένα άλλο για την πολύπαθη Ίμβρο.

Ο Serdar Koruzu ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο για  την κατά καιρούς αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.  «Υπάρχουν φορές, που αυξάνεται η ένταση και από τις δύο πλευρές, αλλά η προσδοκία μας είναι η αμοιβαία κατανόηση. Θέλουμε οι σχέσεις να βασίζονται στο νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε. Επίσης, επεσήμανε: «Δεν σκοπεύουμε να στραφούμε ποτέ κατά των δικαιωμάτων της τουρκικής πλευράς, ούτε μπορούμε να το κάνουμε. Κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα. Η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί εγγύηση που παρέχεται για κάθε άνθρωπο. Αυτές είναι ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να τις προστατεύσουμε».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει τίποτα, που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό». Ανέφερε ότι στο Φανάρι  προσευχήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για όλους, που  έχασαν την ζωή τους στο σεισμό στην Τουρκία, στην Συρία   και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους είπε ότι μέχρι το 1974 «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη. Η επικοινωνία μεταξύ των παππούδων μας ήταν πολύ φιλική. Αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί».

Ιδιαίτερα, για τους  Tουρκοκύπριους, που έχασαν τη ζωή τους, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο κηρύχθηκε  πένθος. «Στη συνεδρίαση της Βουλής για την διαβεβαίωση του νέου προέδρου , Ν. Χριστοδουλίδη,  τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή» είπε, για να προσθέσει ότι «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη με τους Τουρκοκύπριους. Η επικοινωνία μεταξύ των παππούδων μας ήταν πολύ φιλική. Αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί». Οι μεγάλες καταστροφές προκαλούν τεράστιο  πόνο, σημείωσε , αλλά τόνισε  «συμβάλλουν στην ένωση των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή φυλής, ανεξαρτήτως πλούτου ή φτώχειας. Αυτό βλέπουμε στο παράδειγμα του πρόσφατου σεισμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σημείωσε ότι η  Εκκλησία Κύπρου «έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να έρθει αρωγός προς τους πληγέντες από το σεισμό», γιατί   επιθυμία είναι να «δείξουμε την υποστήριξή μας στον κόσμο, που επλήγη».

Επίσης, Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία,  συμπέρανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό».

Ο κ. Γεώργιος κατέληξε , δηλώνοντας: «Επιθυμούμε την εξεύρεση της γαλήνης στα εδάφη μας και ενεργούμε για  να πράξουμε παν το δυνατόν , ώστε να εξακολουθήσει η ύπαρξή μας εκεί και να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε στην Κύπρο αργά χθες  το βράδυ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον αποχαιρέτησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής της Μητροπόλεως Δέρκων, στα Θεραπειά του Βοσπόρου, στην παρουσία του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων Αποστόλου, ο οποίος τον προσφώνησε με θερμά λόγια.

Share this post