Αρχιεπίσκοπος Gabriele Caccia: Οι «στρατιωτικές λύσεις» δεν λειτουργούν

Αρχιεπίσκοπος Gabriele Caccia: Οι «στρατιωτικές λύσεις» δεν λειτουργούν

Ο Αρχιεπίσκοπος Gabriele Caccia, Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στον ΟΗΕ , παρατηρεί ότι οι «στρατιωτικές λύσεις» δεν λειτουργούν και επομένως πρέπει να ακολουθηθούν άλλοι δρόμοι. Επίσης, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι των πυρηνικών όπλων αποτελούν συγκεκριμένες απειλές για την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

 Σε συνέντευξη στα ΜΜΕ του Βατικανού ο Αρχιεπίσκοπος Gabriele Caccia μίλησε για τα  μονοπάτια προς την ειρήνη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, και αναρωτήθηκε κατά πόσον  υπάρχουν ακόμη και στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας εργαλεία, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποκλιμάκωση και που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανησυχητική πραγματικότητα των άνευ προηγουμένου δαπανών για όπλα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν  καλύτερα σε προγράμματα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και πρόληψης συγκρούσεων,  στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και των διπλωματικών δομών και συνεργασίας.  Επεσήμανε και τη μεγάλη ανησυχία της Εκκλησίας για τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων, που αντιπροσωπεύουν «μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα στο σύνολό της».

Έχοντας ήδη υπηρετήσει ως Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στον ΟΗΕ για πέντε χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Caccia αποκαλύπτει επίσης τι πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για να διαδραματίσει ο μεγάλος διεθνής οργανισμός πιο αποτελεσματικό ρόλο υπέρ της ειρήνης.

Interview: Holy See’s UN Observer discusses effective alternatives to war – Vatican News

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post