Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ : Η Θ.Σ.Ε.Κ. αναδεικνύεται στη συνείδηση όλων ως μία εκκλησιαστική κυψέλη

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ : Η Θ.Σ.Ε.Κ. αναδεικνύεται στη συνείδηση όλων ως μία εκκλησιαστική κυψέλη

Ιδιαίτερη λαμπρότητα στην τελετή αποφοίτησης για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ.
“Σήμερα, ως Εκκλησία Κύπρου μπορούμε να νιώθουμε την ηθική ικανοποίηση ότι μέσω της Θεολογικής  Σχολής, προσφέρουμε προς τους ιεροσπουδαστές μας τις δυνατότητες εκείνες, που θα τους βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουν όλα όσα χρειάζονται, προκειμένου να αναδειχθούν άξιοι της αποστολής τους για τη χριστιανική διαποίμανση του λαού μας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, μιλώντας  αργά χθες το απόγευμα  στην  Τελετή Αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου (Θ.Σ.Ε.Κ.) για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της.
Ο Μακαριώτατος,  ιδρυτής και πρόεδρος του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ., ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής , υπογράμμισε επεσήμανε ότι “χρόνο με τον χρόνο η Σχολή  αναδεικνύεται στη συνείδηση όλων ως θεολογική κυψέλη για τους σπουδαστές και πνευματική τροφός για τον λαό της Κύπρου”.
Απευθυνόμενος στους αποφοίτους ο κ. Χρυσόστομος υπέδειξε: ” Η μητέρα Εκκλησία υπήρξε πάντοτε πρωτοστάτης στους ιερούς αυτούς αγώνες. Τον ίδιο ρόλο έχετε να διαδραματίσετε και σεις σήμερον. Αναδειχθείτε εμπνευστές και καθοδηγητές για τη σωτηρία της Πατρίδας μας, της «νήσου τῶν Ἁγίων και τῶν Μαρτύρων». Και ο Θεός της Δικαιοσύνης θα ευλογήσει τους αγώνες μας, θα φανεί ίλεως προς τον λαό μας, θα συντμήσει  τον χρόνο της δοκιμασίας μας και θα λάμψει το Φως της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας στο δύσμοιρο νησί μας”.
Στην τελετή  απονεμήθηκαν συνολικά 20 Προπτυχιακοί και 8 Μεταπτυχιακοί Τίτλοι σε φοιτήτριες και φοιτητές της Σχολής. Η φετινή Τελετή Αποφοίτησης ήταν ξεχωριστή και γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα για δύο κυρίως λόγους. Αφενός ήταν διπλή, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε ισχύ, η περσινή Τελετή Αποφοίτησης, η οποία είχε οριστεί αρχικά για τις 7 Oκτωβρίου 2021 έπρεπε εξ ανάγκης να αναβληθεί. Αφετέρου, η Θ.Σ.Ε.Κ. απένειμε για πρώτη φορά φέτος μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών για το Αξιολογημένο και Πιστοποιημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Eφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», το οποίο προσφέρθηκε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Την Τελετή Αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των 220 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ.

Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής. Στη συνέχεια, μέλη του Βυζαντινού Χορού της Θ.Σ.Ε.Κ., υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Δημήτρη Ιεροδιακόνου, έψαλαν το Στιχηρό Ιδιόμελο του Εσπερινού της Πεντηκοστής «Πάντα χορηγεῖ τό  Πνεῦμα τό Άγιον…» και τα Απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ., Πρωτοπρεσβύτερο Δρα Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος έκανε έναν ευσύνοπτο απολογισμό του πολυσχιδούς έργου και των επιτευγμάτων της Σχολής, με ιδιαίτερη μνεία στη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του αείμνηστου Θεοδώρου Παπαδοπούλλου στη Σχολή.

Μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής υπογράμμισε, επίσης, την κοινωνική διάσταση των δράσεων και εκδηλώσεών της Θ.Σ.Ε.Κ., τα Ερευνητικά Έργα τα οποία η Σχολή συντονίζει ή συμμετέχει ως εταίρος, όπως και τις πρωτότυπες διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του Μ.Π.Σ., πολλές εκ των οποίων είτε έγιναν αποδεκτές και θα παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια είτε θα δημοσιευτούν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Απευθυνόμενος στους 28 αποφοίτους ο Διευθυντής της Θ.Σ.Ε.Κ. υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της αποστολής της Εκκλησίας και τους προέτρεψε να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς τους με τη μητέρα τροφό Σχολή τους.

 

Kατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Ανδρέας Παπούλας (ΠΛΕ) εκ μέρους του  Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, και οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι των Π.Σ. (Διάκ. Χριστοφής Σαμαράς – Π.Π.Σ. 2021, Μάριος Ασσιώτης & Γεώργιος Μυλωνάς – Π.Π.Σ. 2022, Λουίζα Μιχαήλ – Μ.Π.Σ. 2022).

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε απονομή Βραβείων Ακαδημαϊκής Αριστείας  και Ειδικών Βραβείων, συνολικού ύψους 13250 ευρώ, που αθλοτεθήκαν είτε από εξωτερικούς φορείς (ΚΕΟ, «Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου», «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή και Ανδρούλλας Χατζηπαντελή»), είτε από τη Θ.Σ.Ε.Κ. (Βραβείο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, Ιφιγενείας και Χαραλάμπου Μαραθεύτου, Νίκου Παλλαρή, Χριστοδούλου Παπαδοπούλου, Ρολάνδας και Θεοδώρου Παπαδοπούλλου, Ιερών Ναών Παναγίας Φανερωμένης, Χρυσελεούσης Στροβόλου, Παλλουριωτίσσης και Τράχωνα).

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πτυχίων από τον Μακαριώτατο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος το Κουαρτέτο Εγχόρδων Concordia (με τους Κωνσταντίνο Δεμιρτζόγλου και Βίκη Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Νικόλα Ευθυμίου στη βιόλα και τον Δώρο Ζήσιμο στο τσέλο) προσέδωσε μια ιδιαίτερη νότα στην  εκδήλωση, εκτελώντας τόσο τα μουσικά κομμάτια από τον Handel και τον Vivaldi που συνόδευσαν τις πομπές των φοιτητών και των καθηγητών όσο και τέσσερα κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια («Ψιντρή βασιλιτζιά μου», «Το γιασεμίν» «Αχερόμπασμαν», «Αίγια Κότσιηνη») κατά τη διάρκεια της τελετής. Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής.

 

*ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ

Share this post