Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ : Δεν υπάρχει σχίσμα στην  Εκκλησία, ούτε κρίση

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ : Δεν υπάρχει σχίσμα στην  Εκκλησία, ούτε κρίση

“Οι αντιδράσεις ( στην απόφαση της Ι.Σ. για την Αυτοκεφαλία Ουκρανίας) έχουν εγωιστικά κίνητρα, αλλά και κάποιους άλλους λόγους…”

Η Εκκλησία Κύπρου είναι “σαφώς ενισχυμένη” , μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της υπέρ της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Ουκρανίας, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ και τονίζει: “Δεν υπάρχει σχίσμα στην  Εκκλησία, ούτε κρίση. Υπάρχει ένας ετσιθελισμός , που θα σβήσει” . 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή “Προκλήσεις” του ΡΙΚ κατέστησε σαφές ότι “οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους Αρχιερείς και τον Αρχιεπίσκοπο”. Στην εκπομπή , που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κημήτρης, ο κ. Χρυσόστομος , αναφερόμενος στους  Ιεράρχες , που μειοψήφισαν είπε:  «Δεν τους πέφτει λόγος. Το πολύ- πολύ θα πουν, δεν λειτουργούμε μαζί σου (σ.σ τον ίδιο). Λειτουργούμε όλοι μαζί μερικές φορές τον χρόνο, όταν έχουμε πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν τους προσκαλέσω σε συλλείτουργο, δεν μπορούν να μην έρθουν. Όταν θα τους προσκαλέσω μπορούν να μην παρευρεθούν, μόνο αν ασθενούν». 

Ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίσε τους επτά Ιεράρχες , που αντιτάχθηκαν στο θέμα της Ουκρανίας , λέγοντας :  “Όποιος δεν μνημονεύει ή δεν συλλειτουργεί με τον Προκαθήμενό του είναι εκτός Εκκλησίας και μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και με καθαίρεση”.

Ο κ. Χρυσόστομος έκανε μια αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν της δικής του απόφασης να μνημονεύσει τον μητροπολίτη Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της  Εκκλησίας Ουκρανίας, ενώ ανέφερε ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος ήξερε τη μισή αλήθεια για το ζήτημα. Έμαθε όλη την αλήθεια για το θέμα, όπως είπε, όταν τον προσκάλεσε στο Φανάρι,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Αποφάσισα από τη στιγμή που έμαθα όλη την αλήθεια να είμαι έντιμος με εμένα και με το Πατριαρχείο», δήλωσε. 

Αναφερόμενος στο Πατριαρχείο Μόσχας ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια  να διεισδύσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

*Δείτε όλη την συνέντευξη

 

 

 

Share this post