Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος : Ο Θεός αποστρέφεται τον εγωϊστή άνθρωπο

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος : Ο Θεός αποστρέφεται τον εγωϊστή άνθρωπο

Στον κατάμεστο Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου,  στη Λευκωσία, χοροστάτησε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ στον πανηγυρικό εσπερινό με την ευκαιρία αύριο  τής μνήμης των αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 

 Στον εσπερινό πήραν μέρος ο Αρχιμ. Τριφύλλιος, ο  πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης και οι εφημέριοι  τού Ναού πρωτοπ.  Πέτρο Ματέι και τον π. Ανδρέα Αγγελή. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν και ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου κ. Κώστας Πέτρου.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού τελέστηκε λιτανεία της σεπτής εικόνας των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και στη συνέχεια αναπέμφθηκε δέηση υπέρ πάντων των επιτελούντων την εορτή και ακολούθησε αρτοκλασία.

                                                                             Οι φωτογραφίες είναι του Στέλιου Στυλιανού

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος ανέφερε πως σήμερα, που εορτάζουμε τον πολιούχο τού Ναού Απόστολο Παύλο, ας έχουμε υπ’ όψιν ότι “ο άγιός μας ήταν ρωμαίος πολίτης, μορφωμένος, με λιπαρή μόρφωση, καλός γνώστης τού Μωσαϊκού νόμου, μαθητής του Γαμαλιήλ. Αναζητούσε τον Θεό, όμως σε λανθασμένη οδό. Γνήσιος Ισραηλίτης, ώστε αρχικά να γίνει  εχθρός τού Χριστού και των Χριστιανών. Και στον διωγμό τού Στεφάνου, πίστευε πως υπηρετούσε τον Θεό με την στάση του. Ήταν αγνός και πίστευε ότι έπραττε το θέλημα τού Θεού. Όταν όμως έφθασε η ώρα κατά την οποία θα έπληττε με τη στάση του πολύ σοβαρά την Εκκλησία, ο Αναστάς Κύριος τού απεκαλύφθη, γνώρισε δηλαδή ο Παύλος τον Χριστό δι’ αποκαλύψεως. Κι αφού μετανόησε ολοκληρωτικά, έγινε σκεύος εκλογής. Από διώκτης έγινε διαπρύσιος κήρυκας τού Ευαγγελίου. Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα τον επέλεξε (όρισε) στην Αντιόχεια να ηγηθεί τον ευαγγελισμό των εθνών.

Αδελφοί μου, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος , “πρέπει να προσέξουμε κάτι πολύ σοβαρό. Ο Θεός, επειδή αγαπά τον κάθε άνθρωπο, όταν βλέπει ότι έχουμε καθαρή καρδιά, παρότι κάνουμε λάθη, και πάλι μάς δέχεται κοντά του. Ο άνθρωπος που είναι προσγειωμένος, που αγαπά, που έχει ταπείνωση, θα έλθει κάποια στιγμή στην ζωή του, που ο Θεός θα τον εξυψώσει. Κι αντίθετα, τον εγωιστή άνθρωπο, όσες γνώσεις κοσμικές κι αν έχει, επειδή δεν έχει αγάπη και ταπείνωση, ο Θεός τον αποστρέφεται και στο τέλος ο άνθρωπος αυτός αποτυγχάνει στην πορεία του. Εύχομαι ο Θεός, διά πρεσβειών των Αγίων Αποστόλων μας να καθοδηγεί τα βήματα όλων στη σωστή μίμησή των Αγίων Του, στη ζωή της αληθινής αγάπης, ταπείνωσης και θυσίας”.

ΠΗΓΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Share this post