Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος: «Κάποιοι χρησιμοποιούν τα γεωγραφικά όρια για λαϊκιστικούς σκοπούς» ρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος: «Κάποιοι χρησιμοποιούν τα γεωγραφικά όρια για λαϊκιστικούς σκοπούς» ρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος

Το Πατριαρχείο Σερβίας , με “γραμμή” από το Πατριαρχείο Μόσχας, έδωσε αντικανονικά Αυτοκεφαλία στην Αρχιεπισκοπή Οχρίδος (Αχρίδος) και την ονόμασε “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” . Αρχιεπίσκοπος Στέφανος : “Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο  εκδίδει Τόμους Αυτοκεφαλίας”. 

Ενώ χθες Κυριακή, 5 Ιουνίου, δημοσιευόταν στην εφημερίδα των Αθηνών “Το Βήμα”  δημοσιεύτηκε η  πρώτη σε ελληνικό μέσο  συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου (μετά την άρση του Σχίσματος με το Πατριαρχείο Σερβίας) , στο Βελιγράδι,  με εντολή του Πατριαρχείου Μόσχας , ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος παραχωρούσε  αντικανονικά, σε  σειλλείτουργο  στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο «Τόμο Αυτοκεφαλίας » για την   Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πέρα , όμως από την αντικανονικότητα στην παραχώρηση του  “Τόμου” , άλλη μια απόδειξη του δακτύλου του Πατριαρχείου Μόσχας , είναι ότι χρησιμοποιείται ο όρος “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” και ο κ. Στέφανος αποκαλείται “Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μακεδονίας”  .

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος (α) και ο Αχρίδος Στέφανος (δ)  ΦΩΤΟ: doxologiainfonews.com

Με τον Πατριάρχη Πορφύριο και τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο  συλλειτούργησαν οι  Μητροπολίτες Πρεσπών και Πελαγονίας , Πέτρος, Ντέμπαρ και Κίτσεβο, Τιμόθεος, της Κοιλάδας του Βαρδάρη, Αγαθάγγελος, Ευρώπης , Πίμεν, Κουμάνοβο και Οσόγκοβο , Γεώργιος, οι Επίσκοποι Ζβόρνικ και Τούζλα , Φώτιος, Κρούσεβατς , Δαυίδ, Ρεμεσιάνα , Στέφανος,  και οι νεοεκλεγέντες  Επίσκοποι  Σάμπατς, Ιερόθεος και  Δυτικής Ευρώπης , Ιουστίνος. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, μεταξύ άλλων,  ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τέτοβο και Γκόστιβαρ,   Ιωσήφ και ο Μπάτσκα, Ειρηναίος.

Η ιστοσελίδα doxologiainfonews.com έγραψε σχετικά:

“Σε μια κίνηση που… μυρίζει ρωσική εμπλοκή και η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην Ορθοδοξία σε μια περίοδο που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας, προχώρησε σήμερα το Πατριαρχείο Σερβίας.

 

Στη διάρκεια συλλείτουργου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριου με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, ο Πατριάρχης της Σερβίας παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, “Τόμο Αυτοκεφαλίας”.

Στιγμιότυπο από το συλλείτουργο. ΦΩΤΟ: doxologiainfonews.com

Με τον τρόπο αυτό, αμφισβητεί ευθέως τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως το μοναδικό αρμόδιο εκκλησιαστικό όργανο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, και δημιουργεί προβλήματα σχετικά με το καθεστώς της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο επικεφαλής της οποίας σε λίγες ημέρες είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (μένει να φανεί, εάν θα πραγματοποιηθεί αυτό το συλλείτουργο, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων).

Η Εκκλησία της Σερβίας, εδώ και καιρό συντασσόμενη -είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά- με την πλευρά της  Εκκλησίας Ρωσίας, ήταν αυτή που πρώτη ανακίνησε το θέμα της Εκκλησίας της γείτονος χώρας, ανακοινώνοντας δια στόματος ιεράρχη της στις αρχές Μαίου, ότι το Πατριαρχείο Σερβίας εμφανίζεται έτοιμο να δώσει λύσει στο πρόβλημα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, προχώρησε στην αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, δεχόμενος σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”.

Στη σχετική ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθίσταται σαφές ότι αποκλείεται ο όρος “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”, αναγνωρίζοντας το όνομα της Εκκλησίας ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ διευκρίνισε πως επαφίεται στην Εκκλησία  Σερβίας να ρυθμίσει τα διοικητικά της ζητήματα με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Λίγες ημέρες μετά, ο πρόεδρος της της Βόρειας Μακεδονίας ,  Στέβο Πενταρόφσκι, έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,  με την οποία τον ευχαριστούσε για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της Εκκλησίας στην  χώρα του.

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι “η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον”.

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: «Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδίδει Τόμους Αυτοκεφαλίας»

Η συνέντευξη του Αχρίδος Στεφάνου στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ” και την δημοσιογράφο Μαρία Αντωνιάδου δόθηκε, πριν το  συλλείτουργο. 

-Τελικά η Αυτοκεφαλία θα σας παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή από το Πατριαρχείο Σερβίας;

-«Στην ορθόδοξη παράδοση υπάρχει τάξη. Εμείς ελπίζουμε να λάβουμε αυτοκέφαλο, όπως έλαβαν όλες οι μεταχαλκηδόνιες Εκκλησίες. Ούτε ζητούμε, ούτε θέλουμε, ούτε δικαιούμαστε στιγμιαία επίλυση• δεν θέλουμε κάτι που θα θέσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος στη μέση της οδού ή σε αδιέξοδο.

-Στις προσυνοδικές διασκέψεις, όπως και στις συνομιλίες στο Σαμπεζύ, τέθηκε το θέμα της παραχωρήσεως του αυτοκεφάλου καθεστώς, να γίνεται δηλαδή με κάποια πανορθόδοξη συναίνεση και να συνυπογράφεται από όλους τους προκαθημένους των Εκκλησιών.

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδειξε μεγάλη συγκατάβαση, απαρνήθηκε και τα δικά του προνόμια, έτσι ώστε να επιτευχθεί η γενική ευχαρίστηση και τελικά ειρήνη στις διορθόδοξες σχέσεις. Αλλά αυτό που ήταν να συμφωνηθεί δεν συμφωνήθηκε και δεν έγινε δεκτό και δεν εφαρμόστηκε ως ισχύων κανονισμός με πανορθόδοξη απόφαση.

Έμεινε στην ισχύ η παράδοση λοιπόν, μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκδίδει τόμους αυτοκεφαλίας, ενώ οι άλλες Εκκλησίες να το δέχονται αυτό με σεβασμό».

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο κ. Στέφανος, σε σημερινή ανακοίνωση του, αναφέρει  για τη χθεσινή πράξη του, την οποία παρουσίασε ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος, ότι ” δεν αποτελεί τόμο αυτοκεφαλίας, αλλά «επίσημο έγγραφο, ένα είδος σύστασης,  με την οποία η Εκκλησία μας παρουσιάζεται έτοιμη και άξια να λάβει την Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

 

Στην ίδια δήλωση τονίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί επίσημα το Φανάρι, όπου προσβλέπει στην «επισημοποίηση της αποδοχής μας στην ορθόδοξη λειτουργική ενότητα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ενημερωθεί για την απόφαση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διευθετήσει όλα τα διοικητικά ζητήματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος της χώρας του “θα επιτευχθεί με την έκδοση του Τόμου του Αυτοκεφάλου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με την αγιογραφική και ιστορική δικαιοδοσία του”.

Η ιστοσελίδα doxologiainfonews.com δημοσίευσε , μεταφρασμένο στα ελληνικά ,  κείμενο   “Τόμος για την Αυτοκεφαλία” της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας (Αρχίδος) , που έδωσε ο Πατριάρχης Σερβίας , μεταξύ άλλων αναφέρει:

« Σύμφωνα με την αγιοποιημένη, ιερή και αποκατεστημένη  τάξη της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, και ιδιαίτερα σύμφωνα με την 34ο Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, με βάση την απόφαση   της 7ης Μαΐου του τρέχοντος έτους, κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπής Οχρίδας (SAC αριθ. 65 του τρέχοντος έτους), η Αγία Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία μας ως κληρονόμος του αρχαίου και ένδοξου Πατριαρχείου Σόμπας, ευλογεί, επιβεβαιώνει, παραχωρεί και αναγνωρίζει το αυτοδιοικητικό καθεστώς της Εκκλησίας του Θεού στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία σήμερα ονομάζεται Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι ο διάδοχος της αρχαίας και ένδοξης Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, η οποία περιλαμβάνει στο όνομά της το τιμητικό της όνομα, το οποίο καλύπτει τον ομώνυμο χώρο της πρώην και ομώνυμης αυτόνομης εκκλησίας από το 1959 στη σύνθεση του Σερβικού Πατριαρχείου μας.

Το αυτοκέφαλο της νέας αδελφής εκκλησίας είναι ένα πλήρες αυτοκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι  δεν την εξαρτά από όρους που περιορίζουν την αγιολογική δικαιοδοσία και την ποιμαντική φροντίδα του πιστού ορθόδοξου λαού της στην πατρίδα της και στη διασπορά.

Παράλληλα, ( το Πατριαρχείο Σερβίας ) συνιστά θερμά στην Ιερά Σύνοδο της νέας αδελφής αυτοκεφάλου Εκκλησίας  να επιλύσουν το ζήτημα του επίσημου ονόματός της μέσω αδελφικού διαλόγου με την Εκκλησία (Ελλάδος)  και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες”.

Ανακοίνωση του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου 
“Ευχαριστούμε τον ελεήμονα Θεό, όπως και την αδελφή Εκκλησία της Σερβίας, για την συγκατάβαση και την αγάπη που έδειξε προς συμφιλίωση και την έγκαιρη και ταχεία επίλυση της αμοιβαίας σχέσης και των διοικητικών θεμάτων, η οποία ήλθε κατόπιν της παρεμβάσεως της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και με την Πράξη αποκαταστάσεως στην κανονική ενότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και με όλους τους πρόσφατους κόπους.

 

Αυτή η διαδικασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι, ως κοινή επίλυση, με την έκδοση του επισήμου εγγράφου, ως τρόπον τινά πρόταση, με την οποία η καθ’ ημάς Αγία Εκκλησία παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκεφάλου καθεστώτος.

Σας γνωστοποιούμε ότι στην προσεχή περίοδο, κατά την επίσημη επίσκεψή μας στο Φανάρι για την Πεντηκοστή, την οποία με αμέτρητη χαρά αναμένουμε και κατά την οποία θα γίνει η επίσημη αποδοχή μας στην πανορθόδοξη λειτουργική και κανονική ενότητα, θα ειδοποιηθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση της Εκκλησίας Σερβίας να κλείσουν όλα τα διοικητικά θέματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών. 

Εκφράζουμε την ελπίδα της σύνολης Εκκλησίας μας, ότι στο μέλλον, όταν δηλαδή αποφασιστεί περί αυτού, θα αρχίσει και η τελική επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος με την έκδοση κοινώς αναγνωρισμένου Τόμου από την πλευρά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τα κανονικά και ιστορικά προνόμια Αυτού”.

 

 

 

 

 

 

Share this post