Αρχιεπισκοπή Θυατείρων: Πολλοί χριστιανοί αθλητές και θεατές ένιωσαν να υφίστανται διακρίσεις ως άνθρωποι της πίστης
Η φετινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”, αμαυρώθηκε από την αψυχολόγητη απόφαση να παρουσιαστεί μια σκηνή που έμοιαζε με μια ιερή και εξαιρετικά σημαντική ιστορική στιγμή για τον Χριστιανισμό, αναφέρει η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Σε σχετική ανακοίνωσε σημειώνεται: “Αυτή η πράξη προκάλεσε τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο και πολλοί βρήκαν αυτή την παρωδική αναδημιουργία βαθιά προσβλητική. Η Ορθόδοξη Χριστιανική θεολογία και η κατανόηση της Ενσάρκωσης του Χριστού δίνουν μεγάλη αξία και προσφέρουν ειλικρινή σεβασμό στις εικόνες των γεγονότων της ζωής Του”.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
“Η Ιερά Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας θα ήθελε να εκφράσει τα αισθήματα ανησυχίας και απογοήτευσης για τον τρόπο με τον οποίο φαινομενικά έγινε παρωδία του Μυστικού Δείπνου κατά την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Ο εορτασμός οποιασδήποτε τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την ανθρωπότητα. Είναι μια χαρούμενη ευκαιρία ενοποίησης και μια ανανέωση της δέσμευσής μας για αρμονία μεταξύ της ποικίλης κοινότητας των εθνών που αποτελούν τον κόσμο μας. Η φετινή τελετή, ωστόσο, αμαυρώθηκε από την αψυχολόγητη απόφαση να παρουσιαστεί μια σκηνή που έμοιαζε με μια ιερή και εξαιρετικά σημαντική ιστορική στιγμή για τον Χριστιανισμό. Αυτή η πράξη προκάλεσε τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο και πολλοί βρήκαν αυτή την παρωδική αναδημιουργία βαθιά προσβλητική. Η Ορθόδοξη Χριστιανική θεολογία και η κατανόηση της Ενσάρκωσης του Χριστού δίνουν μεγάλη αξία και προσφέρουν ειλικρινή σεβασμό στις εικόνες των γεγονότων της ζωής Του. Για αιώνες, οι ιερές εικόνες νοούνται ως το «έγχρωμο ευαγγέλιο» και πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προσφέρεται η ίδια τιμή με αυτή του κειμένου του Ευαγγελίου. Ως χριστιανική κοινότητα, που τιμά και λατρεύει τον Θεό μέσω της Λειτουργικής Λατρείας, της προσκύνησης των αγίων εικόνων και των ιερών λειψάνων, όλα με επίκεντρο την Αγία Γραφή, βρισκόμαστε σε μεγάλη θλίψη και απογοήτευση όταν αυτές οι εικόνες ιδιοποιούνται επιπόλαια χωρίς να αναγνωρίζεται η βαθιά τους σημασία.
Ενώ η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικότητας είναι βασικές πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι εξίσου σημαντικό να ασκούμε την ευθύνη και την υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τα αγαπημένα θρησκευτικά σύμβολα με τον μέγιστο σεβασμό και ευαισθησία. Η ανοχή δεν μπορεί να είναι αυτοαναφορικό αξίωμα. Λειτουργεί ως αρετή στο μέτρο που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και προάγει την πραγματική ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων των ανθρώπων. Τα άτομα, που ευθύνονται για το αναχρονιστικό στοιχείο της Τελετής Έναρξης, δήλωσαν ότι δεν ήταν πρόθεσή τους να ασεβήσουν.
Ωστόσο, η παγκόσμια κατακραυγή και ο αντίκτυπος της απόφασής τους έδειξαν ότι έγινε αποδεκτή σε συντριπτική πλειοψηφία ως κατάφωρη και σκληρή περιφρόνηση του πνεύματος αλληλεγγύης που προορίζονται να καλλιεργήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πολλοί χριστιανοί αθλητές και θεατές ένιωσαν αποξενωμένοι από την τελετή και ότι υφίστανται διακρίσεις ως άνθρωποι της πίστης, καθώς παραβίαζε το αίσθημα υποδοχής και συμμετοχής τους σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός.
Ως Αρχιεπισκοπή, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Χριστιανούς Έλληνες διαφορετικών γενεών, θρηνούμε που ένα μεγάλο κατόρθωμα του γένους μας -το αρχικό πνεύμα της Ολυμπιάδας, που στοχεύει να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς εστιάζοντας στον αμοιβαίο σεβασμό, την αριστεία και την ειρηνική συνύπαρξη- ανατράπηκε με τρόπο που απειλεί να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα, που έχει σκοπό να μας οδηγήσει σε μια αρμονική και ειρηνική ύπαρξη. Προσευχόμαστε ο Κύριός μας να εμπνεύσει την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερη ευαισθησία και πιο ειλικρινή σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου πίστης”.