Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου: Ιστορία 2.400 χρόνων

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου: Ιστορία 2.400 χρόνων

*Η αποκάλυψη του θεάτρου της Επιδαύρου, αλλά και του Ασκληπιείου έγινε το 1881.

*   19 Ιουνίου 1955   τα επίσημα εγκαίνια των Επιδαυρίων με την Εκάβη του Ευριπίδη

 

Ο συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδας Ζακ Λακαριέρ παρακολούθησε το 1947 τους Πέρσες του Αισχύλου στην Επίδαυρο κι έγραψε:
«Αντί για αρχαίους Έλληνες που είχα στο μυαλό μου, συνάντησα οκτώ χιλιάδες χωρικούς απ’ όλα τα γύρω χωριά, που γέμισαν τις κερκίδες της Επιδαύρου και παρακολούθησαν το άπαιχτο ως τότε έργο, αμίλητοι και ακίνητοι επί δύο ώρες, χωρίς να καταλαβαίνουν γρι γαλλικά! Ήταν για μένα μια συγκλονιστική εμπειρία. Και το θέατρο… Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι ένα θέατρο μπορεί να έχει μυρωδιές. Αλλά με το ηλιοβασίλεμα, το άρωμα από τη ρίγανη και το θυμάρι ανεβαίνει προς τα πάνω και γεμίζει την ατμόσφαιρα. […] Εκείνο το βράδυ έγινε ένα τρικούβερτο γλέντι, με όργανα, και ήταν για μένα η καλύτερη συνύπαρξη της αρχαίας με τη νέα Ελλάδα […] αυτή η ζωντανή αταξία, αυτά τα παρδαλά πλήθη, αυτή η ταραχή, που θα έπρεπε να υπήρχε στα μεγάλα ιερά στις γιορτινές μέρες, ένα είδος πανηγυριού, θορυβώδους ευφροσύνης, όπου τα άσματα του κόσμου και οι φωνές των ζώων ανακατεύονταν με τις οσμές των ψητών πάνω στη θράκα, του καμένου λίπους πάνω στους βωμούς, της ζεστής ρετσίνας, του ιδρώτα των ανθρώπων. Ναι, έτσι θα έπρεπε να ήταν η Επίδαυρος όταν οι χιλιάδες ασθενείς έτρεχαν στα θαυματουργά τέμπλα».

Ο Ζακ Λακαριέρ

*Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορία του θεάτρου της Επιδαύρου της Μαρίας Θερμού,

που δημοσιεύτηκε στο insidestory.gr

https://insidestory.gr/article/epidayros-2400-hronia-istorias?utm_source=Inside+Story+Subscriber+Newsletter&utm_campaign=5cacebf937-DailyBrief_2020_8_11&utm_medium=email&utm_term=0_33278ddf3d-5cacebf937-130440901&ct=t(DailyBrief_2020_8_11)

Share this post