«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»-Έργο ψηφιακής αναβίωσης της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων

«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»-Έργο ψηφιακής αναβίωσης της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων

Κυρ. Μητσοτάκης: Το πρώτο παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πώς ο αρχαίος Πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία

«Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα, να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας το πώς πήρε «σάρκα και οστά» αυτή η ιδέα λέγοντας τα εξής:

«Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ, το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο και σημείωσε: «Φυσικά, τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός».

«Όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους», υπογράμμισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη».

Ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στην ξενάγησή του στον αρχαιολογικό χώρο, όπου συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα, αυτή η ξενάγηση, που προηγήθηκε της εκδήλωσης, έγινε από τους μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη Κόλλια.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτό που συγκράτησα δεν ήταν τόσο η δύναμη της τεχνολογίας, όσο ο ενθουσιασμός στα μάτια των νέων μαθητών του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, δηλαδή τη δυνατότητα να αντιληφθούν πράγματι τι συνέβαινε σε αυτό το χώρο πριν από 25 αιώνες και να ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια τους η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας».

Παράλληλα, σημείωσε, ότι η τεχνολογία «είναι το σύγχρονο μέσο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο που τελικά ενώνει και δεν διχάζει, όταν αυτή χρησιμοποιείται σωστά.

Το έργο στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας. Επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Παράλληλα, το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας.

Μιλώντας για το έργο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι «με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής».

Επίσης, ανέφερε ότι «το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική».

Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σημείωσε ότι «το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς» και πρόσθεσε: «Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους».

Στην συνέχεια, ο γενικός διευθυντής για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη συνεργασία που χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο» και τόνισε: «Ανυπομονώ να εξερευνήσω τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερους κοινούς λόγους για να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση και το εμπορικό σήμα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο».

******************************

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας ή να επισκεφτείτε τον χώρο μέσω υπολογιστή:

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android εδώ:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmcs.olympiaar

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό iOS εδω:
https://apps.apple.com/us/app/ancient-olympia/id1534215598

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσω υπολογιστή εδώ: https://olympiacommongrounds.gr/explore

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Οι φωτογραφίες από την ψηφιακή αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας είναι του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος

Share this post