Αρ. Πελώνη: Εντός 2021 η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αν το επιτρέψει η πανδημία
Σχόλια Αθήνας- Άγκυρας στην Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
“Θα ήταν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Αθήνα, Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Real Fm, και υπογράμμισε πως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.
Αναφερόμενη στην επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έγινε, μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία χαρακτήρισε ιστορική διότι οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι αυτό έχει να γίνει πάρα πολύ καιρό.
Η Κοινή Δήλωση
«Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης των ηγετών των 27, είναι ρεαλιστικό και ισορροπημένο. Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει, ότι επαναφέρει και όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη .
Επίσης, επισήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφει μία διττή προσέγγιση, «καρότου και μαστίγιου», η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για θετικά μέτρα ενώ βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.
Επιπλέον υπογράμμισε την αναστρεψιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις διότι, όπως εξήγησε, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λέει η ελληνική Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία.
«Τα περιοριστικά μέτρα και οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο πίεσης για αλλαγή της συμπεριφοράς. Αναγνωρίζεται, λοιπόν, στην Τουρκία ότι έδειξε κάποια βήματα προόδου προς την αποκλιμάκωση, ωστόσο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ότι έχει συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Βεβαίως θα είναι αναστρέψιμο το οτιδήποτε, εφόσον επανέλθει σε αυτές τις συμπεριφορές. ‘Αρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποφασίζει τι είδους σχέση θέλει με τους γείτονές της και εν τέλει τι είδους σχέση θέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, παρόλο που λαμβάνεται ως βάση η έκθεση που ετοίμασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο “η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ”, που αξιολογείται με θετική ατζέντα, “έχει φανεί ότι έχουν ασκήσει την επιρροή τους κάποιες χώρες μέλη στενών αντιλήψεων”. Ωστόσο, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντικρίζει με ικανοποίηση την προσπάθεια που γίνεται στο θέμα της προόδου για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και στην προσπάθεια να αντικατοπτριστεί η ρητορική στο κείμενο της συνόδου.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται : “ως υποψήφια χώρα για διαπραγμάτευση, επιθυμούμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σύμφωνα με τον στόχο ένταξης, με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Διότι, η πραγματοποίηση και πάλι του έργου της μείωσης της έντασης και της διατήρησης διαύλων διαλόγου ήταν δυνατή με τις προσπάθειες της Τουρκίας και πολλών κρατών μελών της ΕΕ”.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι αναμένει από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο στρατηγικής για τη διεύρυνση.
Η Τουρκία, προσθέτει, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος. “Η συνεργασία με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων.”, αναφέρει και σημειώνει ότι “από αυτήν την άποψη, είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου όχι μόνο σε περιφερειακά θέματα και υγεία, αλλά σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, αντιτρομοκρατία, μετανάστευση διαχείριση και ελευθέρωση των θεωρήσεων”.
Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό, αναφέρει. “Οι αναφορές για την Κύπρο, από την άλλη πλευρά, είναι κείμενα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς, απέχουν από την πραγματικότητα και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι δεν γίνεται για άλλη μια φορά αναφορά στους Τ/κ και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται”, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.