Απρόβλεπτη κοινοβουλευτική ατμόσφαιρα στην νέα Βουλή των Ελλήνων

Απρόβλεπτη κοινοβουλευτική ατμόσφαιρα στην νέα Βουλή των Ελλήνων

Με την ορκωμοσία αύριο το μεσημέρι της νέας κυβέρνησης ανοίγει και ο δρόμος για την συγκρότηση της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής «της μιας ημέρας» που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η νέα Βουλή θα συγκληθεί την Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί με την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν, ενώ την επόμενη ημέρα θα εκλέξει το νέο Προεδρείο της.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας θα είναι εκτός απροόπτου και πάλι ο νέος Πρόεδρος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τασούλας θα κληθεί να διαχειριστεί την νέα κατάσταση που προέκυψε με την ανάδειξη οκτακομματικής Βουλής, η οποία αναμένεται να είναι πιο σύνθετη, κάτι που θα απαιτεί εκ μέρους του δύσκολους χειρισμούς καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει τον «Δούρειο Ίππο» του έγκλειστου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, τους «Σπαρτιάτες», αλλά και την «θορυβώδη», σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει, Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ άγνωστη παραμένει και η στάση με την οποία θα κινηθεί κοινοβουλευτικά το μόρφωμα της «Νίκης» του Δημήτρη Νατσιού.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια νέα και απρόβλεπτη κοινοβουλευτική ατμόσφαιρα που ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις και δυσκολίες για τον νέο Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους που θα εκλεγούν την Τρίτη 4 Ιουλίου.

Από κει και πέρα μένουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης η οποία, βάσει Συντάγματος, υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων τοποθετείται για την Παρασκευή 7 Ιουλίου και σε αυτή την περίπτωση θα κορυφωθεί την Κυριακή 9 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (δεδηλωμένη), καθώς στις άμεσες διεθνείς προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη είναι η συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στην Λιθουανία όπου ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

*Πηγή : Εφημερίδα των Αθηνών “ΤΟ ΒΗΜΑ” 

Share this post