Απρόθυμοι να πάνε στην κάλπη οι νέοι στην Τουρκία

Απρόθυμοι να πάνε στην κάλπη οι νέοι στην Τουρκία

Μόλις ένας στους πέντε ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών προτίθεται να προσέλθει στην κάλπη – Μεγάλες συγκεντρώσεις από Ενντογάν και Κιλιτσντάρογλου και ενώ η μάχη «στήθος με στήθος» συνεχίζεται

Λιγότερο πλέον από δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα με μεγάλες συγκεντρώσεις των υποψηφίων το απόγευμα της Κυριακής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Δικαιοσυνης και Αναπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κρατά τα ηνία της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες, και τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Μετά την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που πέρασε, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στην πρωτεύουσα Άγκυρα και τους υποσχέθηκε ότι «με τη βοήθεια του Θεού θα καταστρέψει την αντιπολίτευση». Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014 και έκτοτε πρόεδρος της χώρας, κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε να χάσει την εξουσία, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Κλειδί ίσως αποτελέσουν οι νέοι ψηφοφόροι. Δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά θα έχουν σε αυτές τις εκλογές 5,2 εκατομμύρια πολίτες, μια γενιά που δεν γνώρισε άλλον ηγέτη πλην του Ερντογάν αλλά δείχνει να τον αμφισβητεί και να θέλει την αλλαγή.

Σε αυτούς έχει στρέψει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του και ο Κιλιτσνταρογλου, ο οποίος την Κυριακή μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στη Σμύρνη, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, που παραδοσιακά αποτελούν προπύργιο των Κεμαλιστών.

Ωστόσο μόνο ένας στους πέντε νέους ηλικίας 18 ως 25 ετών προτίθεται να προσέλθει στην κάλπη, σύμφωνα με τα γκάλοπ που διενεργούνται. Ο Κιλιτσντάρογλου, που ηγείται μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσπαθεί πάντως να τους πείσει «να ρίξουν το καθεστώς Ερντογάν» όπως λέει, υποσχόμενος «να φέρει πίσω στην Τουρκία το φως» και «να ξαναχτίσει την δημοκρατία της».

Πηγή: gr.euronews

Share this post