Απροκάλυπτη παρέμβαση Άγκυρας υπέρ Τατάρ παραμονές των «εκλογών»

Απροκάλυπτη παρέμβαση Άγκυρας υπέρ Τατάρ παραμονές των «εκλογών»

*”Πολιτική θύελλα” στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

*Η Κύπρος προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αποφυγή μονομερών ενεργειών συστήνει ο Γκουτέρες. Βαθιά ανησυχία εκφράζει η Ε.Ε.

Τις εντονότατες πολιτικές αντιδράσεις των Τουρκοκύπριων  πολιτικών προκάλεσαν η  ανακοίνωση  στην Άγκυρα από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό» της «ΤΔΒΚ» , Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου  και η τελετή  για την ολοκλήρωση της επισκευής του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Πάναγρα. 

Και οι δύο αυτές εξελίξεις άναψαν «πολιτικές φωτιές», σύμφωνα με Τουρκοκύπριο πολιτικό αναλυτή, καθώς, επεσήμανε, απομένουν λίγες μόνο μέρες από τον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών» της Κυριακής και είναι σαφές ότι «στόχος είναι η πριμοδότηση του ¨πρωθυπουργού¨ και αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή, είπε ότι η εξαγγελία για την Αμμόχωστο και το θέμα του αγωγού  «αποτελούν ντροπή για τη δημοκρατία μας».

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ακιντζί τόνισε τα εξής: «Αυτές οι ρυθμίσεις που έγιναν στην Άγκυρα και την Κύπρο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης στις εκλογές μας. Θα ήθελα να επαναλάβω ό,τι τόνιζα ανέκαθεν για το νερό: Φυσικά και όλοι οι Τουρκοκύπριοι ευχαριστούν την Τουρκία για το νερό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε την αξία κάθε σταγόνας νερού που πέφτει στη γη μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την προστασία του. Αυτό είναι απαραίτητο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σωλήνας, ο οποίος λέγεται ότι επισκευάστηκε σε ένα μήνα, στην πραγματικότητα επισκευάστηκε σε 9 μήνες. Πέρα από αυτά, κάθε Τουρκοκύπριος κατανοεί τον σκοπό της επαναλειτουργίας ενός συστήματος που εγκαινιάστηκε πριν από 4 χρόνια με μια τελετή 4 ημέρες πριν από τις εκλογές».

Για ζήτημα των Βαρωσίων (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου)  ο κ. Ακιντζί δήλωσε :  «Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο, που θα συμβάλλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ» . Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ , σημείωσε, προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι, μόλις λίγο πριν τις εκλογές, είναι ένα παράπτωμα, που θα φέρει  τον Τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή. Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικός θέματος, όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας. Πιστεύω ότι ο Τουρκοκύπριος λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή του».

Ο «υπουργός εξωτερικών» και «αντιπρόεδρος» της κυβέρνησης της «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Όζερσαϊ,  ο οποίος κατέρχεται στις «εκλογές» , δήλωσε : «Αυτή η κίνηση δεν συνιστά το άνοιγμα του Βαρωσιού. Αποτελεί (απλά) μια νέα δήλωση για το Βαρώσι».

Ο κ. Όζερσαϊ άσκησε σκληρή κριτική στον Ερσίν Τατάρ τονίζοντας : «Είναι σαφές ότι ο κ. Τατάρ δεν έχει ακόμη κατανοήσει ότι υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού και ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από κοινού. Είναι σοβαρό (πρόβλημα) ότι ένας υποψήφιος που θέλει να γίνει αρχηγός του κράτους, να γίνει πρόεδρος, δεν γνωρίζει το πώς λειτουργεί το κράτος».

Οι ανακοινώσεις που έγιναν, ανέφερε, « αφορούν την προσθήκη νέων περιοχών για χρήση των πολιτών στις επί του παρόντος ανοιχτές περιοχές του Βαρωσιού και την γειτνιάζουσα περιοχή της Δερύνειας». Δηλαδή, πρόσθεσε,  δεν πρόκειται για το έργο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες.  Με άλλα λόγια, είπε, «το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης της κλειστής πόλης συνεχίζεται. Απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την αλλαγή αυτού του καθεστώτος. Συνοπτικά, το σημερινό βήμα δεν σημαίνει ότι δρομολογήθηκε το σχέδιο ανοίγματος του Βαρωσιού υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση και της επιστροφής της ιδιωτικής περιουσίας στους πρώην κατοίκους».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος, Τουφάν Ερχιουρμάν, σε ανάρτηση  στο λογαριασμό του στο Facebook, έγραψε :

 «Θα συνεχίσουμε να καταφεύγουμε στη βούληση του λαού μας ενάντια σε κάθε είδους παρέμβαση και χειραγώγηση, από όπου και αν προέρχονται. Το μόνο λιμάνι που θα καταφύγουμε είναι  η θέληση του λαού μας».

Ο επίσης υποψήφιος , Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε: «Ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος».

Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι «δεν είναι ίδιο το άνοιγμα του Βαρωσίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με τρόπο που να αρμόζει στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, με το άνοιγμα ενός μέρους του παραλιακού μετώπου άρον –άρον».

 Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο ως «άκρως απαράδεκτη».

Κοινό ανακοινωθέν για την συνεδρίαση αναφέρει: «Tο Εθνικό Συμβούλιο πέραν της ενημέρωσης επικεντρώθηκε στη σημερινή παράνομη απόφαση της Τουρκίας. Το Εθνικό καταδικάζει τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας και την καλεί να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από προχθές η Λευκωσία αποδόθηκε σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να αποτρέψει την ανακοίνωση για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ωστόσο ,  μέχρι αργά χθες  η Καγκελαρία δεν είχε εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση.

Πληροφορίες  του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι  η κυπριακή κυβέρνηση  προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ,  πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης,  είχε  συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 του Χάρτη του διεθνούς οργανισμού  να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων. Η εξέταση του θέματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων, ενώ η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «την  αποφυγή μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών».

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται : «Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας / ακτογραμμής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τέλος «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί».

Η Ε.Ε. είναι «βαθιά ανήσυχη»για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, αναφέρει ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρει ότι  «η πρόθεση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν μέρος της περίκλειστης πόλης θα οξύνει την ένταση και ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές» στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό”.

Αυτό που επείγει τώρα , αναφέρεται,  είναι να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και όχι να βαθύνουν οι διαιρέσεις. “Η Ε.Ε. βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί του πεδίου. Η πλήρης συμμόρφωση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ παραμένει ζωτικής σημασία”, προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Η Αθήνα

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, τονίζει  ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Share this post