Αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα από ΝΥΤ και WP

Αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα από ΝΥΤ και WP

Το απόγευμα συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Δένδια στην Λευκωσία

Στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και στους συμβολισμούς για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρονται οι δημοσιογράφοι των New York Times και της Washington Post, αποτιμώντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα.

Σύμφωνα με την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών  η Λάρα Τζέικς των ΝΥΤ, αναφέρει ότι ο Πομπέο ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβολική επίδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ίδια, το πλοίο αυτό δεν αποτελεί ένα «μέσο» που θα μπορέσει να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο στέλνει ένα συμβολικό μήνυμα στην Τουρκία για την αυξανόμενη ενόχληση της Ουάσιγκτον από της ενέργειες της Άγκυρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρεται στην ανταπόκριση, κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και επεκτατική πολιτική, την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία άβολη θέση. «Όχι μόνο εξαιτίας των κινδύνων από τη σύγκρουση δύο χωρών – μελών στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ έχει ως βασική προτεραιότητα τη συμμαχία με την Τουρκία, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη Συρία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ διαθέτουν και μια τεράστια αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο Τραμπ έχει επίσης επιδιώξει, με αμφισβητούμενη επιτυχία, να σταματήσει μερικές από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι ΗΠΑ δεν επιχείρησαν επισήμως να μεσολαβήσουν στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με τον ρόλο αυτό να περνά στα χέρια της Γερμανίας, ενώ και ο ίδιος ο Πομπέο εξέφρασε την υποστήριξή του στο διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η δημοσιογράφος της Washington Post, Κάρολ Μορέλο, ανέφερε πως η επίσκεψη Πομπέο καταδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως προμαχώνα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε μια ταραχώδη περιοχή.

«Αφού πέρασε τη νύχτα στο οικογενειακό σπίτι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Πομπέο περιόδευσε στη στρατιωτική βάση της Σούδας και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πυλώνα για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενη στον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel «Woody» Williams η δημοσιογράφος της WP ανέφερε πως αποτελεί μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού.

Όπως τονίστηκε, αυτές οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν την εντυπωσιακή στροφή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και την αλλαγή της αντι-αμερικανικής ρητορικής. «Το συναίσθημα προήλθε αρχικά από την αμερικανική υποστήριξη στη στρατιωτική χούντα και αργότερα τροφοδοτήθηκε από τη λαϊκή οργή για την εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1999, το ταξίδι μειώθηκε χρονικά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να παράσχει επαρκή ασφάλεια.

Τέλος, γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Πομπέο στην ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς, όπου «πήρε το όνομά της από τη ναυμαχία στην οποία το ναυτικό της Αθήνας νίκησε τους Πέρσες πριν από 2500 χρόνια». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως επρόκειτο για σύμπτωση, ωστόσο η Washington Post υπογραμμίζει πως αυτό έγινε την ώρα που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αποτελεί συχνό στόχο των βελών του Πομπέο.

Στην Κύπρο αναμένεται θα βρίσκεται το απόγευμα  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος , Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του , Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Επίσης, σήμερα ο Ν. Χριστοδουλίδης θα έχειί κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογο του ,  González Laya, και  θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Share this post