Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για κοσιέρ

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για κοσιέρ

Η Κυβέρνηση  αντιλήφθηκε το λάθος της και απέσυρε το νομοσχέδιο,  που κατατέθηκε στη Βουλή για τροποποίηση του νόμου για την προστασία και ευημερία των ζώων, που στόχευε στην προσωρινή παροχή δυνατότητας για σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, όπως προβλέπουν οι εβραϊκοί θρησκευτικοί κανόνες κοσιέρ.
Την απόσυρση του νομοσχέδιου για περαιτέρω μελέτη ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Ο κ. Καδής ενημέρωσε την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το εκτάκτως την Παρασκευή, ότι την Τετάρτη θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο δέσμη μέτρων για περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου, γεωργών και κτηνοτρόφων.


Σε ενημέρωση του ΚΥΠΕ από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρο Καυκαλιά κατά την τηλεδιάσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι στην διαβούλευση, μέσω τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής στην παρουσία του κ. Καδή επαναβεβαιώθηκαν ή και διαπιστώθηκαν συγκεκριμένα δεδομένα σε σχέση με την πολύ δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο αγροτικός τομέας λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κορωνοϊό.
Πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση της προηγούμενες εβδομάδες δεν αποδείχθηκαν αρκετά ώστε να προσδώσουν τη στήριξη που χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος και ως εκ τούτου ότι απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Καυκαλίας πρόσθεσε πως η Επιτροπή συμπέρανε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα, όπως μέτρα τα οποία να στηρίζουν τους αγρότες στη διαδικασία παραγωγής και προώθησης των προϊόντων.
Η Επιτροπή Γεωργίας ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, επεσήμανε ότι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών έχει επιδεινώσει δραματικά τη θέση μεγάλου αριθμού παραγωγών και την ανάγκη να δοθεί από την Κυβέρνηση άμεση λύση σε αυτό το ζήτημα.
Τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας ζήτησαν επίσης τη λήψη μέτρων τα οποία θα προστατεύουν τους αγρότες από την αισχροκέρδεια και θα τους διασφαλίζουν τους πόρους και την αναγκαία ρευστότητα για συνέχιση της γεωργικής τους δραστηριότητας και μέτρα τα οποία να μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη.


Ο κ. Καυκαλίας είπε ότι η Επιτροπή Γεωργίας ενημερώθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας ότι νέο πακέτο μέτρων στήριξης τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που προωθεί η Κυβέρνηση, ενδεχομένως να υποβληθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη προς έγκριση. Πρόσθεσε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι προς την εφαρμογή των μέτρων που θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνατό να απαιτείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και εγκρίσεις.

 

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη σφαγή των ζώων, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό ότι όπως έχει κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να σταθεί, είναι προβληματικό και επομένως αποσύρεται για περαιτέρω μελέτη από την Κυβέρνηση». Ο κ. Καυκαλιάς πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Γεωργία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει σταλεί και επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής σε σχέση με την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας είπε ότι «εμείς ζητήσαμε από τον Υπουργό όπως η Κυβέρνηση πάρει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ούτως ή άλλως βρίσκονται σε δεινή θέση και έχουν ανάγκη τη στήριξη της Κυβέρνησης».

Share this post