Αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε σήμερα στο Κίεβο την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) η οποία έφθασε στην Ουκρανία για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (νότια) που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

«Θέλουμε η αποστολή του IAEA με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή (Ραφαέλ) Γκρόσι να βρει έναν τρόπο μέσω (…) διαδρόμων ασφαλείας για να φθάσει στον σταθμό και να κάνει το καλύτερο δυνατό για την αποτροπή του κινδύνου» μιας πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία. Όπως τόνισε, πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για την ασφάλεια όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά του κόσμου ολόκληρου.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει από τη Ρωσία «την άμεση αποστρατιωτικοποίηση του (πυρηνικού) σταθμού», σημείωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας την αποχώρηση των ρώσων στρατιωτών και την επιστροφή των εγκαταστάσεων «υπό τον ουκρανικό έλεγχο».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ένας από τους τέσσερις που λειτουργούν στην Ουκρανία και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 MW έκαστος.

Ρωσικά στρατεύματα τον κατέλαβαν τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Η ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια έγινε στόχος αρκετών βομβαρδισμών, για τους οποίους τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο αρνούνται την ευθύνη. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πυρηνικός σταθμός είχε αποσυνδεθεί για λίγο από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Share this post