Αποστάσεις Ιεράς Συνόδου από τον Μόρφου

Αποστάσεις Ιεράς Συνόδου από τον Μόρφου

Οι εκφρασθείσες απόψεις Μόρφου περί ομοφυλοφιλίας ενδεχομένως να ανοίξουν ένα κύκλο εσωτερικής συζήτησης στην Ιερά Σύνοδο. Παραδοχή συνοδικού στην «Κ» είναι πως η όλη ιστορία τους έπιασε απροετοίμαστους.


Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΜΑΡΑ*
Το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απόψεις Μόρφου περί ομοφυλοφιλίας, ενώπιον ακροατηρίου πιστών, αλλά και η παρέμβαση γενικού εισαγγελέα για έρευνα ενδεχόμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων είναι η μια πλευρά του νομίσματος στον σάλο που συνεχίζεται. Η άλλη πλευρά και ενδεχομένως ή δυσκολότερη είναι ο ιεράρχης να αναγκασθεί να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα μέλη της Συνόδου, τα οποία, με εξαίρεση τον αρχιεπίσκοπο και τον μητροπολίτη Κυρηνείας, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους δημόσια. Η εικόνα που παρουσιάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου απέναντι στις απόψεις ενός μέλους της, για ένα ευαίσθητο θέματα μεταφράζεται ποικιλοτρόπως. Έχοντας ως δεδομένο τις διαστάσεις που προσέλαβαν οι απόψεις Μόρφου, μια τάση που φαίνεται να επικρατεί εντός των συνοδικών προκρίνει, πως η εκκλησιαστική ηγεσία θα πρέπει να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας, αφήνοντας τον Νεόφυτο να αντιμετωπίσει τις έντονες επικρίσεις που δέχεται, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Άλλη μερίδα ιεραρχών, ενδεχομένως και η μεγαλύτερη, αφήνει να βγει προς τα έξω, με όχι και τόσο κομψό τρόπο, πως τα λεγόμενα Μόρφου εκφράζουν τον ίδιο και κανένα άλλο ιεράρχη. Σε επίπεδο Εκκλησίας αυτό που προκαλεί αίσθηση και δημιουργεί ερωτηματικά είναι η συνειδητή επιλογή, όπως φαίνεται, απουσίας επίσημης τοποθέτησης της Ιεράς Συνόδου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Η Σύνοδος
Η όποια εμπλοκή της Συνόδου, ωστόσο, δεν είναι μια εξέλιξη που απορρίπτεται κατηγορηματικά, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές. Επί του παρόντος η άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί κινείται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Συνοδικός με τον οποίο μίλησε η «Κ» δεν απέκλεισε τη σύναξη των ιεραρχών, εντός του καλοκαιριού, εάν και εφόσον το όλο θέμα δεν ξεφουσκώσει. Σε διαφορετική περίπτωση έδειξε την επόμενη τακτική συνεδρία της Συνόδου τον Σεπτέμβριο, όπου το όλο θέμα εκ των πραγμάτων, όπως είπε, θα τους απασχολήσει. Παρά τη σιωπή των Συνοδικών όλες οι πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω δείχνουν έλλειψη διάθεσης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στήριξης του Μόρφου Νεόφυτου. Η δημόσια «αποκήρυξη» των απόψεων Μόρφου από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, δεν τον εκφράζουν είπε, δημιουργεί ήδη ένα αρνητικό κλίμα με άλλους Ιεράρχες να ασπάζονται τις απόψεις του Προκαθημένου της Εκκλησίας. Στην Αρχιεπισκοπή από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε ο σάλος, η άποψη που επικράτησε ήταν πως ο Μακαριότατος έπρεπε να μείνει μακριά προκειμένου να μην επαναληφθούν παλαιότερες καταστάσεις, που ο αρχιεπίσκοπος δέχθηκε έντονες επικρίσεις για απόψεις που εξέφρασε μετά από εκδήλωση της κοινότητας ΛΟΑΤ στην Κύπρο. Την περίοδο εκείνη, μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπήρξε και διακριτική παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα προς τον προκαθήμενο να υποχωρήσουν οι δημόσιοι τόνοι, προς αποφυγή ενδεχόμενων ζητημάτων που άπτονται της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους.
Παραδοχές
Εντός Συνόδου υπάρχουν και κάποιοι ιεράρχες που θεωρούν πως η έντονη δημοσιότητα θα πιέσει την Ιεραρχία να ασχοληθεί επιστάμενα με το θεολογικό και δογματικό σκέλος, Εκκλησία και ομοφυλοφιλία. Ιεράρχης, από τη νέα γενιά των συνοδικών, έλεγε στην «Κ» πως η όλη ιστορία τους έπιασε απροετοίμαστους. Ο ίδιος διαφώνησε με την τοποθέτηση του μητροπολίτη Κυρηνείας από την άλλη όμως είπε πως ο Μόρφου Νεόφυτος διαμόρφωσε άποψη για ζητήματα βιοηθικής που ακόμα και η επιστήμη δεν έχει ξεκάθαρες απαντήσεις. «Ο Μόρφου έχει μείνει στο αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το θέμα είναι ευαίσθητο. Με αφορμή την έρευνα που ζητήθηκε διερωτήθηκε. «Θα καθίσουν την Αγία Γραφή στο σκαμνί;» Κατά τον ίδιο, το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι πράττει η Εκκλησία για ένα πρόσωπο που είναι Χριστιανός και έχει αποδεχθεί τη διαφορετικότητα του. «Η Εκκλησία τι κάνει; Τον αποδέχεται ή όχι»;
Η έρευνα
Εκτός Εκκλησίας τα όσα είπε ο Μόρφου, σε συγκέντρωση πιστών, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά την εντολή που έδωσε ο γενικός εισαγγελέας στην Αστυνομία για διεξαγωγή έρευνας, με ζητούμενο το ενδεχόμενο ο λόγος του Μόρφου να προκάλεσε τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, από τον ίδιο. Μια κίνηση που έχει προκαλέσει αίσθηση, υπό το πρίσμα να είναι η μοναδική περίπτωση που θεσμικός αξιωματούχος κινείται εναντίον ιεράρχη για την εκφορά λόγου σε δογματικά ζητήματα. Με άγνωστο τον χρόνο, αλλά και τον τόπο λήψης κατάθεσης από τον μητροπολίτη Μόρφου, οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές θέλουν τους ανακριτές να μεταβαίνουν οι ίδιοι στην Ευρύχου, ένα ζήτημα που αναφύεται είναι αν οι δύο ανακριτές της αστυνομίας είναι σε θέση να διαχειριστούν πολύπλοκα και δυσνόητα θεολογικά κείμενα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα επικαλεσθεί ο Μόρφου Νεόφυτος. Μια πρώτη γεύση για τη στάση που θα τηρήσει ο ιεράρχης, έδωσε ένα πολυσέλιδο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου Αρχιμανδρίτη Φώτιο Ιωακείμ, ως απάντηση στην ανοιχτή διαφωνία του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου.
Η θέση Φώτιου
Η αντίδραση του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως μια απάντηση στα όσα είπε ένας ιεράρχης. Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν πως τα λεγόμενα του Κυκκώτη ιεράρχη βρίσκουν απήχηση και σε άλλα μέλη της Συνόδου, τα οποία διαφωνούν με την προσέγγιση του Νεόφυτου σε ζητήματα ομοφυλοφιλίας. Εξ ου και η γενική επισήμανση του αρχιμανδρίτη Φώτιου πως η ανακοίνωση του Κυρηνείας «πλήττει καίρια το ήθος και τούς λόγους των αγίων της Εκκλησίας μας, παλαιών και συγχρόνων, αλλοιώνει τη σχετική Ιερά Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας κα τον εκφραζόμενο στην Αγία Γραφή λόγο του Θεού, δηλαδή την αποκαλυφθείσα από τον Τριαδικό Θεό «εν προσώπω Ιησού Χριστού σωστική των ανθρώπων Αλήθεια».
ΠΗΓΗ: “Καθημερινή” Κύπρου (4.8.2019)

????????????????????????????????????

Share this post