Απονομή Πατριαρχικών οφφικιών σε κληρικούς του Μητροπολίτη Ταμασού

Απονομή Πατριαρχικών οφφικιών σε κληρικούς του Μητροπολίτη Ταμασού

Είναι έτοιμοι ο κ. Ησαΐας και οι συν αυτώ να αναγνωρίσουν  τον Κιέβου& πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο;

 

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε  οφφίκια  του Οικουμενικού Θρόνου σε ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής (ΙΜΤΟ) , τα οποία συνοδεύονται από το σχετικό Πατριαρχικό Γράμμα.   Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν εξέδωσε ανακοίνωση , όπως και ΙΜΤΟ.

Ωστόσο, αυτό αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντος του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα.

Σύμφωνα με όσα λέγονται το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου απονεμήθηκε στον Προϊστάμενο του Ησυχαστηρίου Οσίου Αββακούμ, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Γεωργίου, και στον Αρχιμανδρίτη  Διονύσιο Κοπτίδη και το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον πρωτοπρεσβύτερο  Θεόδωρο Στυλιανού, ο οποίος είναι   Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής. ( ΦΩΤΟ ΙΜΤΟ: Διακρίνονται στα αριστερά δίλα στον  Μητροπολίτη Ταμασού ο Αρχιμ. Διονύσιος Κοπτίδης. Στα δεξιά του Πατριάρχη κατά σειρά ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού και δίπλα του ο Αρχιμ. Νεκτάριος)

Το σοβαρό ερώτημα  είναι, γιατί δεν υπήρξε ακόμη επίσημη ανακοίνωση της ΙΜΤΟ. Μήπως για να μην ενοχληθεί η Εκκλησία Μόσχας από την προσέγγιση Ταμασού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Οι μόνες ανακοινώσεις , που έδωσε στην δημοσιότητα η ΙΜΤΟ από την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ησαΐα στο Φανάρι είναι:

O Mητροπολίτης Ταμασού στο Φανάρι | Holy Bishopric Of Tamasos and Oreinis – Church of Cyprus (imtamasou.org.cy)

 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στο Πικρίδιο και στο Κουσγουτζούκι στην Κωνσταντινούπολη | Holy Bishopric Of Tamasos and Oreinis – Church of Cyprus (imtamasou.org.cy)

 Θερμός ασπασμός του Μητροπολίτη Ησαΐα με τον  Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία ουδεμία αναφορά γίνεται στην απονομή των οφφικίων παρατίθεται στον σύνδεσμο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου  – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Άλλες πληροφορίες του ageliaforos.com  αφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την Θρονική εορτή της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προτίθεται να χειροτονήσει στον βαθμό του διακόνου μοναχό της ΙΜΤ , στον οποίο θα δώσει το όνομα του , Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με έγκυρη εκκλησιαστική πηγή στο συλλείτουργο θα πρέπει να λάβει μέρος και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και να αποδεχθεί την υπό του Πατριάρχη μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου&πάσης  Ουκρανίας , Επιφανίου , και ενδεχομένως να συλλειτουργήσει μαζί του ή με Μητροπολίτη , ο οποίος θα τον εκπροσωπεί.

Ως γνωστόν οι Μητροπολίτες ( Λεμεσού, ο οποίος πρόσφατα ήταν στο Φανάρι, Κύκκου, Ταμασού, Μόρφου  και οι επίσκοποι Αμαθούντος, Λήδρας, και Νεαπόλεως) όχι μονό αντιτάχθηκαν στην απόφαση της πλειοψηφίας της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου για την μνημόνευση από τον Κύπρου Χρυσόστομο Β’ του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, αλλά δεν συμμορφώθηκαν ως όφειλαν με την απόφαση αυτή. Παραμένουν υποστηρικτές της Εκκλησίας Μόσχας στον πόλεμο κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζουν ως «κανονικό» τον εν Κιέβω Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Μόσχας Ονούφριο, τον οποίο πρόσφατα αποκήρυξε η Μόσχα. Αυτό έγινε , γιατί η Σύνοδος του αντιτάχθηκε στην  ευλογία του Πατριάρχη Κύριλλου στην εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.  Οι διαφωνούντες με την απόφαση της πλειοψηφίας της Ι.Σ. της Εκκλησίας Κύπρου  δεν έχουν αποδοκιμάσει την στάση του Πατριάρχη Κύριλλου.

Το Ανακοινωθέν της  Έκτακτης Συνεδρίασης  της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου(ΙΣΕΚ) αναφέρει (της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020)  είναι το ακόλουθο:

«Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀπεφάσισε ὅπως, μὴ ἐναντιωθεῖ στὴν ὡς ἄνω ἀπόφαση τοῦ Μακαριωτάτου.

Ταυτοχρόνως ἡ Ἱερὰ Σύνοδος προσβλέπει σὲ εὐρύτερη διαβούλευση εἰς τὴν ὁποίαν ὅλοι νὰ ἐργαστοῦν, πρὸς ὑπέρβαση τῆς παρούσης κρίσεως ποὺ ἀπειλεῖ μὲ σχῖσμα τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ».

Η μειοψηφία της ΙΣΕΚ σε αρκετές περιπτώσεις, λες και ήταν από δικά τους χρήματα , μεμψιμοιρούσε σε αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για οικονομική αρωγή  για έργα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την στήριξη Ιδρυμάτων της Ρωμαϊκής Κοινότητας  στην Πόλη και στην Ίμβρο.

Τελευταίο τρανό παράδειγμα ο πόλεμος , μέσω προσώπων φιλικά διακείμενων στους Μητροπολίτες της μειοψηφίας και ορισμένων, όπως ακούστηκε ,  λαϊκών στελεχών της Αρχιεπισκοπής  προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για να μην δωρίσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οίκημα της Εκκλησίας Κύπρου στις Βρυξέλλες.

Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας Κύπρου προτίθενται να εκφράσουν στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την έντονη δυσαρέσκεια τους για την απονομή των Πατριαρχικών οφφικίων στους κληρικούς της ΙΜΤ, οι οποίοι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τον κ. Ησαΐα και τους λοιπούς στο ζήτημα της παραχώρησης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ενέργεια που δεν ανέχθηκε η Μόσχα.

Πολιός Φαναριώτης επιβεβαίωσε στο ageliaforos.com  τις πληροφορίες για «την απονομή των οφικκίων στους κληρικούς του Μητροπολίτη Ησαΐα», οι οποίοι, σημειώνουμε,  είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις απόψεις του. Ο ίδιος Φαναριώτης υπέδειξε ότι « ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μακρόθυμος και πολυέλεος και δέχεται τους πάντες, ακόμα και όσους τον έχουν αμφισβητήσει και επικρίνει σοβαρά και κατ’ εξακολούθησιν για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας».

Η άποψη του υπογράφοντος είναι ότι ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, μετά την επίσκεψη στο Φανάρι, κυρίως οι Μητροπολίτες Τασού και Λεμσού- καλό θα ήταν να υπάρξει ανταπόκριση και από τα άλλα μέλη της μειοψηφίας της ΙΣΕΚ, να προβούν άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Να καταθέσουν αμέσως ενυπόγραφη επιστολή στην ΙΣΕΚ, στην οποία θα τονίζουν ότι αποδέχονται την απόφαση της πλειοψηφίας της Ι.Σ . (25. 11. 2020),
  2. Η επιστολή να δοθεί στην δημοσιότητα και να αναγνωστεί από Άμβωνος ,
  3. Να σταλεί επιστολή συμπαράστασης στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος για την εισβολή, που υφίσταται από την ομόδοξη Ρωσία η χώρα του,
  4. Να εκφράσουν την ετοιμότητα τους να συλλειτουργήσουν με τον κ. Επιφάνιο ή Μητροπολίτη, εκπρόσωπο του.

Μόνο έτσι θα δηλωθεί εμπράκτως ο σεβασμός προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την πλειοψηφία της ΙΣΕΚ και τον Προκαθήμενο της, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία Ελλάδος.

Εξάλλου, οι Κύπριοι  Μητροπολίτες, που ασπάστηκαν το χέρι του Πατριάρχη, γνωρίζουν καλά αυτό, που έχει γράψει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ( 6:24):«ουδείς δύναται δυσί  κυρίοις δουλεύειν ή γαρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει…»

Share this post