Απονεμήθηκε στην Πόπη Αβραάμ το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ

Απονεμήθηκε στην Πόπη Αβραάμ το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ

«Το πρόσωπο ενός κράτους, ενός λαού, είναι ο πολιτισμός».

Απονεμήθηκαν στην  Πόπη Αβραάμ, Μαγδαλένα Ζήρα, Αθηνά Κάσιου και στον Προκόπη Αγαθοκλέους, τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το 2019, σε τελετή στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
 
Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονεμήθηκε στην Πόπη Αβραάμ σε αναγνώριση του ζήλου, της σκληρής εργασίας και της επιμονής, της ενεργούς και δραστήριας παρουσίας, της πολύχρονης και συνεχιζόμενης εμπλοκής και προσφοράς της στο κυπριακό θέατρο.

Το 2019 υποδύθηκε την Μπάρμπαρα στο έργο «O κόμπος της καρδιάς» του Ντέιβιντ Έλντριτζ και καθήλωσε κοινό και κριτικούς με τη βαθιά βίωση και ενσάρκωση του πολύπλοκου και πολύπλευρου χαρακτήρα της Βίβιαν Μπέαρινγκ στο έργο «Πνεύμα» (W;t) της Μάργκαρετ Έτσον.

Το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς απονεμήθηκε εξίσου στις δημιουργούς Μαγδαλένα Ζήρα και Αθηνά Κάσιου για τη σύλληψη, τη δημιουργία, την επιμέλεια και τον συντονισμό του πρότζεκτ ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021.
 
Το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονεμήθηκε στον Προκόπη Αγαθοκλέους, του οποίου το απόγειο της έως τώρα καριέρας του ήταν με την ερμηνεία που έδωσε στον Ριχάρδο Γ΄.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης, αφού συνεχάρη τους βραβευθέντες, αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για τον τομέα του πολιτισμού.  Συγκεκριμένα είπε:

“Όπως η ίδια η κα Πόπη Αβραάμ έχει αναφέρει, και συμφωνώ απολύτως: «Το πρόσωπο ενός κράτους, ενός λαού, είναι ο πολιτισμός».

Όπως και συμφωνώ απολύτως και για άλλες παρατηρήσεις της κας Αβραάμ που αφορούν το θέατρο αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Παρατηρήσεις που αφορούν την απουσία μου από θεατρικές παραστάσεις. 

Έστω και αν δεν ελήφθη υπόψη το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, σας οφείλω τη συγγνώμη μου. Αλλά να ξέρετε πως είμαι θεατρόφιλος και παρακολουθώ τα όσα εσείς δημιουργείτε.

Με αυτή τη μικρή παρένθεση, απολογία, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις όποιες αδυναμίες ή παραλείψεις μας, αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε μια σειρά δράσεων με στόχο την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης και τον εμπλουτισμό της όλης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου που πέραν του θεάτρου περιλαμβάνει σωρεία άλλων δράσεων.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό ενδεικτικά να αναφέρω:

*  Τη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ως το Ανώτατο Πνευματικό ίδρυμα του τόπου.

* Την ανέγερση σημαντικών υποδομών που, μεταξύ άλλων, αφορούν την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, την ανακαίνιση και αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, την ολοκλήρωση της Στέγης Χορού στη Λευκωσία, την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και τη δημιουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στη Λεμεσό.

*Την αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη υπαίθρου και αστικών κέντρων στη βάση Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, με στόχο την αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και των αστικών κέντρων, πραγματοποιώντας και σχεδιάζοντας δεκάδες θεματικά έργα πολιτιστικής υφής σε Δήμους και κοινότητες.

* Τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των διαδικασιών χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στη βάση του προγράμματος χορηγήσεων «Πολιτισμός» και του σχεδίου «Θυμέλη», ενισχύοντας πολιτιστικές δράσεις στους τομείς της Λογοτεχνίας, των Εικαστικών, της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου, του Λαϊκού Πολιτισμού και του Κινηματογράφου.

*   Συνεχίζουμε με την ψηφιακή καταγραφή και διαδικτυακή ανάδειξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου, μέσω της Πύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

*Επικεντρωνόμαστε σε κορυφαίες δράσεις Πολιτιστικής Διπλωματίας, μέσω της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, γνωστής και ως «Σύμβαση της Λευκωσίας», που αποτελεί τη μοναδική διεθνή συνθήκη  που ποινικοποιεί τη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για υλοποίηση νέων εμβληματικών έργων πολιτιστικής υποδομής, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας.

Αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του πολιτισμού στη διαμόρφωση των συστατικών στοιχείων της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε λαού, προχωρούμε ύστερα από 60 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Μια μεταρρύθμιση που δημιουργεί αυτόνομη διοικητική δομή για τον Πολιτισμό.

Θέλω να βεβαιώσω τον ΘΟΚ ότι ναι, διένυσε 50 χρόνια και θα διανύσει πολλαπλάσια από τα 50 χρόνια. Θα διαφυλάξουμε αυτό το οποίο τάχθηκε να υπηρετήσει ο ΘΟΚ.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική απόφαση, ίσως σημαντικότερη για τους ανθρώπους του πολιτισμού, είναι η σύσταση Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής με στόχο την ταχύτερη κατάθεση νομοσχεδίου που καθορίζει το καθεστώς του Καλλιτέχνη στην Κύπρο.

Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναγνωρισθεί  το πολιτιστικό έργο και η καλλιτεχνική εργασία ως επαγγελματική ιδιότητα και ως εκ τούτου θα παρέχεται η δυνατότητα, μέσω και των σχετικών μητρώων που θα δημιουργηθούν, αποτελεσματικότερης στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού.

Όσοι ευγενώς ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα λέγεται πως ευφραίνουν και θρέφουν την ψυχή τους – αλλά και της κοινωνίας. Εκείνο που δεν ευφραίνουν και δεν θρέφουν είναι κατά κανόνα το στομάχι τους.

Και ανέφερα το πιο πάνω, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως λόγω της πανδημίας, η καλλιτεχνική κοινότητα, αναπόφευκτα, πλήγηκε σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους τομείς της οικονομίας.

Στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων μας, γενικότερα της κυπριακής οικονομίας, προσπαθήσαμε να μετριάσουμε, τον οικονομικό αντίκτυπο που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα, υιοθετώντας πολιτικές:

* Πέραν του καθολικού σχεδίου της Κυβέρνησης για επιδότηση των μισθών σε ποσοστό 60%  σε επιχειρήσεις όπου μειώνονται οι εργασίες τους σε ποσοστό τουλάχιστον 25%, καταβλήθηκε η πρώτη δόση για εγκεκριμένες δραστηριότητες στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το α’ τρίμηνο του 2021.

*Δόθηκαν αποζημιώσεις για κάλυψη εξόδων σε τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι οποίες επηρεάστηκαν, καθώς και για εγκεκριμένες δράσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη ή σε τροχιά τελικού σταδίου.

*  Στηρίχθηκαν, με ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου 45 χιλιάδων ευρώ, συλλογικοί φορείς Γραμμάτων και Τεχνών, Στέγες Χορού και Θέατρα με τη συνέχιση της χρηματοδότησης των λειτουργικών εξόδων τους, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους και να εξασφαλισθεί η συνέχειά τους για να μπορέσουν να προσφέρουν πολιτιστικά προγράμματα στο κοινό, στη συνέχεια.

* Διατέθηκε ποσό ύψους 75 χιλιάδων ευρώ για αγορά έργων τέχνης και ποσό ύψους 50 χιλιάδων ευρώ προς ενίσχυση σκηνοθετών και εικαστικών βιντεοκαλλιτεχνών οι οποίοι προσκλήθηκαν να παράξουν και να καταθέσουν τρίλεπτες ταινίες με θέμα τις συνθήκες εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού.

*Καταβλήθηκε επίδομα εφάπαξ ύψους 900 ευρώ σε πέραν των 1.100 επαγγελματιών των τεχνών και του πολιτισμού.

Δεν αισθάνομαι περήφανος για το εφάπαξ, αλλά, επαναλαμβάνω, έστω και χωρίς να υπάρχουν μητρώα, έστω και χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά,   σαν αποτέλεσμα της διαπίστωσης ύστερα από την πανδημία, προσπαθούμε να διορθώσουμε δημιουργώντας πλέον την καλλιτεχνική ταυτότητα για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε και προς τους δημιουργούς του πολιτισμού.  

Παρά τα όσα έχω προαναφέρει – που μπορεί να φαντάζουν και ως προβολή του κυβερνητικού έργου, δεν είναι αυτός ο στόχος, είναι ο απολογισμός προς τους δημιουργούς του πολιτισμού – αλλά και την παρατηρούμενη ώθηση στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, οφείλουμε να πράξουμε πολύ περισσότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κάθε εισήγηση, ιδιαίτερα ερχόμενη από τον χώρο της δημιουργίας θα είναι ευπρόσδεκτη ιδιαίτερα για την προετοιμασία πολιτιστικών προτάσεων όταν το Υφυπουργείο με τη βοήθεια των φίλων βουλευτών θα εγκριθεί”.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post