Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού της Πρεσβείας Ελλάδος

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού της Πρεσβείας Ελλάδος

Θ. Λαλάκος: Απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλει στη δημιουργία του ενεργού πολίτη.

Στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, που βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έγινε η τελετή Απονομής των Βραβείων του φετινού Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας. Τα βραβεία απένειμαν ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Έλληνας πρέσβης , Θεοχάρης Λαλάκος, και μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός του μαθητικού Δοκιμίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Δράσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, το οποίο εδράζεται στην πεποίθηση ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός μας θα πρέπει να ενισχύονται και να προβάλλονται, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική τους, ως βασικό συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και ως ελληνική συμβολή, με οικουμενική αξία, στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν το  απόσπασμα από την “Ασκητική” του Ν. Καζαντζάκη: «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιό τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».  Με αφορμή το  απόσπασμα αυτό οι μαθητές κλήθηκαν να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους ο σημερινός Έλληνας μπορεί να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, έχοντας ως ύψιστο χρέος του να ξεπεράσει τους προγόνους του και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που βιώνει σήμερα η Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρέσβης, Θεοχάρης Λαλάκος, σε χαιρετισμό του, πριν από την απονομή των βραβείων, ανέφερε:

“Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα στη σημερινή σεμνή τελετή για την βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό του μαθητικού δοκιμίου, ένα διαγωνισμό που καθιερώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο το 1976 με στόχο την προώθηση της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.

 

            Με βάση ένα διαφορετικό, κάθε χρονιά, παράθεμα από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς, οι τελειόφοιτοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται κάθε χρόνο να αναπτύξουν τις απόψεις τους σε σχέση με τον ρόλο και τη συμβολή του ελληνικού πνεύματος στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής σκέψης. Με την σοφή καθοδήγηση των καθηγητών τους, οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τις σκέψεις τους σχετικά με θέματα γενικότερου προβληματισμού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

            Μέσω των θεμάτων που οι μαθητές καλούνται να διαχειριστούν, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην καλλιέργεια της διανοητικής ικανότητας και της κριτικής σκέψης, θέτοντας ενώπιόν τους κρίσιμα ερωτήματα για την συμβολή του Ελληνισμού και των αξιών που αντιπροσωπεύει στην σύγχρονη πραγματικότητα.

            Εξάλλου, απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλει στη δημιουργία του ενεργού πολίτη, με ενδιαφέρον για τα κοινά, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις με  εφόδιο τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

            Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτή τη δοκιμασία, καταθέτοντας γόνιμες σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Αγαπητοί μαθητές, που βρίσκεσθε σήμερα στο κατώφλι της ενηλικίωσης, εύχομαι να αξιοποιήσετε τα πολύτιμα διδάγματα που λάβατε μέχρι σήμερα από το εκπαιδευτικό και οικογενειακό σας περιβάλλον και με στήριγμα τις αρχές που σας έχουν μεταλαμπαδεύσει να πορευθείτε δημιουργικά και με υπευθυνότητα στη σύγχρονη κοινωνία”.

Οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν είναι:

 

1ο Βραβείο: Γιώργος Παπαχριστοδούλου (Λύκειο Αγ. Φυλάξεως, Λεμεσός)

 

2ο Βραβείο: Δημητριάνα Χατζηανδρέου (Λανίτειο Λύκειο, Λεμεσός)

 

3ο Βραβείο: Όλγα Χριστοδούλου (Λύκειο Παλουριώτισσας Λευκωσία)

1ος Έπαινος: Ειρήνη Σκίτσα (Λύκειο Παραλιμνίου, Αμμόχωστος)

2ος Έπαινος: Κωνσταντίνα Ματθαίου (Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών, Λάρνακα)

3ος Έπαινος: Άντρεα Νικολάου (Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη, Γεροσκήπου Πάφος)

3ος Έπαινος: Ελένη Πίπη (Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Δασούπολης, Λευκωσία)

Χορηγοί των βραβείων ήταν : η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η εταιρεία Baker Tilly in South East Europe, το Δικηγορικό Γραφείο Δρ. Κ. Χρυσοστομίδη & ΣΙΑ και η εταιρεία P & P Ice cream Group.

 

 

 

Share this post